Hirdetés
Hirdetés

Belefutott az újabb leleményes orosz csapdába az Iszlám Állam

2017. október 07., 07:31

Az Iszlám Állam visszaszorítása Szíriában nyár óta igen jól halad, az orosz vezetésű és támogatású kormányhadsereg az ország nagy részét visszaszerezte tőlük. Ebben sokat segített egy, vélhetően az orosz stratégák által kidolgozott, a sztálingrádihoz hasonló manőver. Most egy újabb ilyen körvonalazódik, és a terroristák megint belepottyantak.

Nyár eleje óta felgyorsultak az orosz-szír erők hadműveletei, és látszott, hogy a lakott helyeken nehezebben megy a dolog, a sivatagi részeken viszont alig van akadály. Ez érthető, mivel a lakott részeken figyelemmel kell lenni a polgári lakosságra, márpedig az Iszlám Állam előszeretettel használja őket élő pajzsként. A sivatagban azonban nincs ki mögé bújniuk, így ott nincs menekvés, már a levegőből levadásszák őket.

Az első csel

Szíria keleti fele sivatag, amelyet az Eufrátesz folyó termékeny, sűrűn lakott völgye szel át. Így a nehézségek érthető módon az Eufrátesz mentén jelentkeznek, a többi terület nem nagy kihívás. Különösen nehéz egy nagy városban, szűk utcák, sűrűn lakott részek és romok között boldogulni, ezért a legnagyobb Eufrátesz-menti város, Deir ez-Zor felszabadítására cselt vetettek be. A folyó fölsőbb szakaszán látványosan meggyengítették a védelmet, így az Iszlám Állam harcosai odavonultak, és lelkesen elfoglalták a könnyű terepet, sőt erősítést küldtek oda. Közben az orosz-szír erők frontálisan rátamadtak a meggyengített védelmű városra, és elfoglalták annak környékét. Ez után a bekerített erőket napok alatt felszámolták.

Hirdetés

Az újabb trükk

Most megint feltűnt, hogy az Eufrátesztől nyugatra fekvő sivatagi területeken az Iszlám Állam területeket kezdett visszafoglalni. Fel is vetődött a gyanú, hogy ezúttal ügyesen kicsalogatták őket az Eufrátesz alsó folyása mentén megmaradt területeikről a sivatagba. Eközben az orosz-szír erők máris megindították hadműveletüket az Eufrátesz mentén déli irányba, nagyjából 30 kilométert haladtak, és elérték Mayadin városát. Feltehetően innen már tovább haladnak az iraki határig, még kb. 80 kilométert kell megtenniük, és az így bekerített és a sivatagba szorult dzsihádista erőket már könnyen felszámolják.

A baloldali szürke rész az alakuló csapda, fölülről a rózsaszín ék az orosz-szír erők haladása az Eufrátesz mentén. Forrás: liveuamap.com
A baloldali szürke rész az alakuló csapda, fölülről a rózsaszín ék az orosz-szír erők haladása az Eufrátesz mentén. Forrás: liveuamap.com

Végső csapás

Ha ez megtörtént, már csak az Eufrátesz keleti partján maradnak az Iszlám Államnak területei, amelyet elvileg az amerikai haderő által támogatott kurd-arab SDF koalíciónak kell elfoglalni. Nem kizárt, hogy ebben is részt fog venni az orosz-szír erő, hisz ott van Szíria legnagyobb olajmezője, és nem tudni, miben egyeztek meg a nagyhatalmak. Mindenesetre a mostani állás szerint úgy tűnik, hogy Szíriában még az idén véget ér az Iszlám Állam uralma. Lehet, hogy Irakban is, és akkor az egészből már csak egy bázis nélküli terrorszervezet marad.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?