Hirdetés
Hirdetés

Titkos orosz-amerikai háttéralku: Európa fellélegezhet?

Káncz Csaba, 2015. október 05., 06:10

Európai szemszögből mind a tárgyalóasztal mellett, mind a szíriai katonai hadszíntéren kedvező fejleményekről érkeztek beszámolók a hétvégén. Az orosz beavatkozás a jelek szerint egy Moszkva és Washington közötti háttérmegállapodást követően indult el. De mi az orosz geostratégia célja?

A hétvége pozitív fejleményeket hozott a dinamikusan változó, turbulens Közel Keleten. A frissen kiszivárogtatott tervek szerint az EU és Törökország arról tárgyalnak, hogy ezentúl a török és a görög parti őrség visszafordítaná a menekülteket szállító bárkákat. Törökországban (vagy egy szír területen létrehozandó biztonsági zónában) hat menekülttábort építenének, amelyek 2 millió ember befogadására alkalmasak. Évente 500 000 menekült jöhetne maximálisan az EU-ba, akiket kvóta szerint osztanának szét. Erről október közepéig tervezik a megállapodást, és az EU-török csúcson jelentenék be.

Az oroszok keményen odacsaptak

Hirdetés

Közben az oroszok sem pihentek és egy bunker-ölő BETAB-500-as levegő-föld rakétával egy Su-34-es bombázó szétlőtte az Iszlám Állam (ISIS) parancsnoki központját a szíriai Rakka város közelében. Az Orosz Védelmi Minisztérium közlése szerint Moszkva az elmúlt 72 órában 60 légitámadást hajtott végre és 50 ISIS célt talált el. A minisztérium szerint az ISIS harcosai pánikba estek és több, mint 600 harcosuk dezertált.

Hozzá kell tenni, hogy az európai és amerikai média-hisztéria ellenére egyáltalán nem beszélhetünk egyelőre komoly orosz katonai erőről a térségben. Mintegy 4 darab SZU 34-es és 10 darab SZU 25-ös állomásozik a jelenleg a szíriai tengerparti Tartusz melletti légi bázison. Ezzel szemben viszont elképesztő hatóerejű mobil légvédelmet telepített a térségbe Moszkva. Orosz parancsnoksággal és orosz személyzettel több S-300-as és két S-400-as komplexumot szállítottak oda, amivel gyakorlatilag lefedik az egész régiót 60 kilométer magasságig.

Mi mutat egy háttérmegállapodás létrejöttére?

Az orosz beavatkozás a jelek szerint egy Moszkva és Washington közötti háttérmegállapodást követően indult el. Erre utal egyértelműen a higgadt és visszafogott izraeli reagálás mind politikai, mind média-szinten. Washington egyébként is több hangszólamban játszik ebben a kérdésben és ezt hasznos a fejünkbe vésnünk.

A Fehér Háznak egy választási kampány közepette kemény hangot kell megütnie Moszkvával szemben a nyilvánosság előtt, holott tudható, hogy Obama elnök sohasem volt teljes szívvel Asszad elnök eltávolítása mellett. Asszadék, csakúgy mint a megdöntött iraki Szaddam Husszein a Baath párthoz tartoznak és tartoztak.

Márpedig Obama még Illinois szövetségi állam szenátoraként 2002-ben hevesen ellenezte a rezsimváltást Irakban, a neo-konzervatívok beavatkozását pedig „ostoba háborúnak” nevezte. A jelenlegi helyzetre pedig ugyanaz a politikai logika vonatkozik, mint 2002-ben.

Túljuthattunk a mélyponton

A térségben mozgó amerikai légierő közben egyezteti az ISIS elleni lépéseket az orosz légierővel, még ha ezt nem is verik nagydobra. Az orosz katonai aktivitás mederben tartott aktivitása összefügg az amerikai kiképzési program látványos kudarcával. Washington korábban arra vállalkozott, hogy évente mintegy ötezer fegyverest képez ki a szír mérsékelt ellenzék soraiból. A márciusban meghirdetett program során ezzel szemben csupán 54, majd 75 fegyverest állítottak eddig hadrendbe.

Mindenesetre diplomáciailag Oroszország nagyot lépett. Geopolitikai játszmafordítóként lépéskényszerbe hozta a térség többi főszereplőjét is – az Öböl-országok, Irán, Izrael és Törökország vezetői egymás után repültek Moszkvába egyeztetésre.

Az orosz geopolitika stratégia egy újabb lépése

Az már talán most kimondható, hogy Szíria tengerparti sávja, az alevita törzsterület orosz védőszárnyak alatt őrizheti meg a szír államiság maradékát – valamint a tartuszi orosz haditengerészeti támaszpontot, ami jelenleg Oroszország egyetlen hídfőállása a Földközi-tengeren (hamarosan kiegészülve az alevita fellegvár, Latakia mellett épülő új orosz katonai bázissal). Ez beleillene abba az egyre nyilvánvalóbb orosz geopolitikai stratégiába, amely függő helyzetű de facto „államokat” hoz létre a kritikus térségekben. A Moldovából kiszakított Dnyeszter-menti Köztársaság, a Grúziától önállósodott Abházia és Dél-Oszétia, az Azerbajdzsán területéből kiszakadó Hegyi-Karabah, vagy legújabban az Ukrajnában különleges státuszt kapó Donyeck és Luhanszk „népköztársaságai”.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?