4p
Ankarai politikusok szeme előtt egy kurd állam rémképe rajzolódik fel, amely aztán majd területi követelésekkel fog fellépni Törökország felé. Irán szerint Törökország pórul fog járni, ha megsérti az ENSZ egyik tagállamának területi integritását. Az USA elfogadja a „hatalom decentralizálását” a térségben és politikai együttélésre törekszik állam-alatti (törzsi) szereplőkkel.

Az elmúlt egy hónap óriási eredményeket hozott a kurdok számára, akiknek tragikus történelme során eddig csak ritkán adódott okuk az örömre. Ez a 30 milliós népcsoport jelenleg négy állam területén él – Szíria, Törökország, Irak és Irán -, saját állam nélkül.

A júniusi török választásokon a kurd jogokért küzdő párt több mint 10%-os eredménnyel megugrotta a parlamenti küszöböt, soha nem látott befolyást biztosítva a kurdok számára Ankarában. Napokkal később pedig kurd harcosok elfoglaltak Szíriában az Iszlám Államtól egy kulcsfontosságú határátkelőhelyet, területi összeköttetést biztosítva az autonóm kurd észak-iraki területek számára a Földközi tengerig.

Száz katonát küldenénk az Iszlám Állam ellen - mit akar valójában Orbán? >>

Irak északi részén a kurdok már visszaverték az IS támadását és kihasználva az iraki hadsereg összeomlását, teljesen ellenőrzésük alá vonták Kirkuk városát – amelyet Kurd Jeruzsálemnek is neveznek – és a döntő fontosságú olajmezőket a közelben.

Törökország lépéskényszerben

A török kormány számára azonban a kurd területi fejlemény vörös posztónak számít.  A következő lépésként már egy kurd állam rémképe rajzolódik föl az ankarai politikusok szeme előtt, amely aztán majd területi követelésekkel fog fellépni Törökország és Irán felé.

Szíria és Irak területén két komoly probléma van jelenleg: a kurdok sorsa, amely mintegy 100 éve megoldatlan, és az Iszlám Állam, ami csak tavaly nyáron jött létre. Most a kettő mintha összekapcsolódna, miután a kurdok a legaktívabbak a felszabadító harcban. Vajon a kettő egyszerre oldódik meg? Korábbi összeállításunk >>

Ennek fényében nem meglepő a török sajtó hétvégi jelentése, miszerint Davutoğlu miniszterelnök – aki „mindent megtenne” Törökország határai megerősítéséért – és Erdoğan elnök Szíriába való bevonulásra szólította fel a hadsereget, amely az Egyesült Államok után a második legnagyobb szárazföldi haderővel rendelkezik a NATO-ban. A török kormány már eddig is bújtatott támogatást nyújtott az IS-nek azzal, hogy területén keresztül az iszlám radikálisok beléphettek Szíria területére.

A hadsereg viszont egyelőre nem hajtotta végre az utasításokat a nemzetközi jogra hivatkozva. Indoklása szerint nem tudni, hogyan reagál majd a szír kormány, annak támogatói – azaz Oroszország és Irán – , valamint a szír felkelőkkel szimpatizáló Egyesült Államok. Ali Reza Bikdeli, Irán ankarai nagykövete szerint Törökország pórul fog járni, ha megsérti az Egyesült Nemzetek Szövetsége egyik országának területi integritását.

Erbíl, a zömmel kurdok lakta Erbíl kormányzóság székhelye Irakban. Fotó: Wikimedia Commons / Myararat83

Te is fiam, Jordánia?

Ezek után érkeztek arról beszámolók a napokban, miszerint Törökország és Jordánia fegyveres ütközózónát alakítanának ki „humanitárius okoból” Szíria északi és déli részén. A valódi ok azonban Asszad szíriai elnök megbuktatásának kísérlete lenne, mindenfajta ENSZ felhatalmazás nélkül.

Ha ez a beavatkozás megtörténne, az természetesen egy brutális eszkalációja lenne a szír válságnak, amely már eddig 250 000 halottat követelt és 12 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Mi fő Washington boszorkánykonyhájában?

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő nem akarta megerősíteni a szíriai beavatkozás hírét Ankara és Amman által. De hozzátette, hogyha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy a regionális hatalmak már nem hisznek Asszad elnök politikai túlélésében.

Az elmúlt hetek washingtoni szenátusi meghallgatásaiból az szűrődik le, hogy a Pentagon és a külügyminisztérium megkerüli a bagdadi központi kormányzatot és különmegállapodásokat köt szunnita fegyveres törzsi csoportokkal egy új térségi politikai rendezés érdekében. Az új felállásban Irak, mint egységes állam nem biztos, hogy létezni fog. Washington elfogadja a „hatalom decentralizálását” a térségben és politikai együttélésre törekszik állam-alatti (törzsi) szereplőkkel.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG