Hirdetés
Hirdetés

Sosem hittük volna: a legnagyobb arab ország feladja az iszlám fundamentalizmust

Fellegi Tamás, 2017. október 26., 06:06

A szaúdi trónörökös, aki nemrég óta van ezen a poszton, komoly változásokat jelentett be: felszámolja az ultrakonzervatív államot, és modern, világi országot szeretne, amely a mérsékelt iszlámhoz tér vissza. Muszáj lépnie: a lakosság 70 százaléka 30 év alatti, és ők már nem kérnek a középkorból, ráadásul a gazdaság modernizáláshoz is nyitott társadalomra van szükség.

Mohamed bin Salman szaúdi koronaherceg, trónörökös a Guardiannek nyilatkozott, és ígéretet tett, hogy visszatér a mérsékelt iszlámhoz, egyúttal a világ támogatását kérte ahhoz, hogy létrehozhassa országában a nyílt társadalmat. Ez egyúttal gazdasági szükségszerűség is, mivel a 31 éves trónörökös pontosan látja, hogy az olajkorszak napjai meg vannak számlálva, az olajbevételekből az eddigi magas színvonalon sokáig már nem lehet élni. Az ország gazdaságát modernizálni kell, és ehhez külföldi befektetőkre is szükség van.

Félresiklás volt

A trónörökös szerint az elmúlt 30 év ultrakonzervatív állama nem volt normális dolog, a kemény doktrínák az iráni forradalom után szökkentek szárba, amikor hirtelen divat lett a keményvonalas iszlám sok muzulmán országban. Hozzátette: ami az elmúlt 30 évben történt, nem Szaúd-Arábiára, de még nem is csak a Közel-Keletre jellemző hosszabb távon, egész egyszerűen egy félresiklás volt. az 1979-es iráni keményvonalas forradalom után sok ország, köztük Szaúd-Arábia is, utánozni kezdte a modellt. Nem tudták azonban megfelelően kezelni, szárba szökkent a terrorizmus is, és a probléma szétterjedt az egész világra.

Hirdetés

A változás elkerülhetetlen

Most vissza akarnak térni ahhoz, amit követtek, a mérsékelt iszlámhoz. A lakosság fiatal, egyrészt ők is változást akarnak, másrészt senki nem akarja, hogy soraikból is szélsőségeseket gyűjthessenek a terrorszervezetek. A szélsőséges ideológiát szeretnék megszüntetni, véget vetni neki. A folyamat látványos jele volt, hogy a közelmúltban engedélyezték, hogy a nők is vezethessenek, de ez még csak a kezdet kezdete. Szigorú és értelmetlen törvények vannak például arról, hogy nők nem mutatkozhatnak férjük vagy valamely férfi rokonuk kísérete nélkül, nincsenek mozik és színházak.

Ezek megváltoztatásához, eltörléséhez valószínűleg komoly harcot kell majd vívni a keményvonalas papsággal, akiknek egyelőre nagy a hatalmuk, és elleneznek minden változást. Annyit mindenesetre sikerült már elérni, hogy a hírhedt vallási rendőrségnek nincs már joga embereket letartóztatni. A koronaherceg szerint újfajta kapcsolatra van szükség a polgárok és az állam között, miután az állam eddig egy vallási elnyomó gépezet volt. Enélkül a gazdaság sem modernizálható, márpedig az eddigi rendszert a feneketlen olajjövedelem tartotta életben.

Az olajkorszak alkonya

Ennek azonban vége, az olaj iránti kereslet hosszabb távon nyilvánvalóan csökkenni fog, miközben 10 évben belük 5 millió ifjú szaúdi fog belépni a munkaerőpiacra, és őket már egy működő, diverzifikáltabb gazdaságnak kellene fogadnia. Az ország most egy különleges gazdasági zónát hoz létre a jordániai határ és a Vörös-tenger északi része mentén, ahol közel fekszik Egyiptom. A zónában teljes mértékben szél-, és napenergiára akarnak támaszkodni, és várják a befektetőket, hogy ott ipari létesítményeket hozzanak létre, az országban termeljenek. A zónát Szaúd-Arábia az olajexportból felhalmozódott tartalékaiból akarja támogatni, és ezt a célt szolgálná az Aramco állami olajipari vállalat 5 százalékának eladásából befolyó összeg is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Bár az eredeti tervekben még szerepelt a fellebbezés lehetősége az adóperek esetében, a végleges verzióba ez nem került be. A Kúria is szabadabban dönthet arról, hogy egyáltalán befogadja-e a vállalkozások rendkívüli jogorvoslati kérelmét, és a bizonyítékok benyújtásával sem lehet kivárni - nagyon oda kell figyelniük a cégeknek az adóellenőrzéseknél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?