13p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hazai hitelintézeti rendszer legyen versenyző, átlátható és felelős, hatékony és tisztességes profitot termelő. A közvetítőrendszer megfelelő működése a hitelintézetek, a gazdaságpolitika és a szabályozó hatóságok közös érdeke és egyben közös felelőssége is. Az MNB munkatársai vitaindítóként 10 kritériumot definiáltak, melyek megítélésük szerint a fenntartható gazdasági növekedést legnagyobb mértékben támogatni képes hitelintézeti rendszert jellemzik.

Érdekes és elgondolkodtató a holnap sajtónyilvánosság előtt bemutatandó "Átalakulóban a magyar bankrendszer" című tanulmány, amelyet Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, illetve Vonnák Balázs igazgató jegyez. A szerzők a tanulmány főbb megállapításait a Portfolio.hu számára készített cikkben foglalták össze, ahol 10 pontban definiálták a hazai bankrendszer számára elérendő célokat.

 

Kattintson a nagyobb táblázatért

 

A cikk egyelőre adós azzal, hogy a szerzők által definiált célértékek milyen számítások alapján tartandóak kívánatosnak, ám első ránézésre a kívánalmak jó része elfogadhatónak és teljesíthetőnek, sőt teljesítendőnek tűnik. Ugyanakkor a tanulmányban foglalt elvárások több esetben a jelen helyzet akut problémái miatt nem teljesülhetnek – erre az induló cikk még nem kínál megoldásokat.

Nagy a koncentráció, de még vállalható

Az első pontként a versengő bankrendszer ismérvei közül a tanulmány szerzői által megfogalmazott kritériumokon belül vagyunk, hiszen a 3 legnagyobb hazai bank mérlegfőösszeg-arányos piaci részesedése a szerzők által maximált 50 százalék alatt van. Azt, hogy ez a status quo vélhetően nem borul majd fel, jól mutatja, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bank 2013-as gyorsjelentés kapcsán tartott tájékoztatóján jelezte: csak olyan akvizícióban gondolkodnak, ahol az OTP olyan területei erősödhetnek, ahol nincsenek domináns pozícióban – e tekintetben például a Takarékbank iránt nem indultak volna. (Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a magyarországi piaci részarányok historikus állapota – ti., a vezető bank történelmi dominanciája - bár az évek során rendkívüli szépen finomodott, közel sem tekinthetőek általánosnak.)

Felárak: biztos jó a béka feneke alatt?

Érdekesebb a helyzet a bankok által alkalmazott kamatfelárak terén. A vállalati területen a jegybank a 2013. I. félévi 2,1 százalékos szinttel számol, amelyet ugyanakkor a Növekedési Hitelprogram (nhp) lejjebb szorított. A válság előtt 1,5 százalékos volt az átlagos kamatfelár, s az MNB szerzői most 1-2 százalékos szintet húznának meg. E tekintetben ugyanakkor érdemes visszaidézni a válság előtti helyzetet, amikor a tényleg komoly kihelyezési versenyben lényegében a nagy nyugati multiknak érdemes volt Magyarországról finanszírozni akár régiós fejlesztéseiket is, mert a magyar leánybankoktól sok esetben jobb kondíciókat kaptak, mint hazai anyabankjuktól. Így az 1-2 százalék közötti szintben megállapított marzs alacsonynak tűnik. (Ne feledjük el, a cégek zöme jóval magasabb kockázatú, ráadásul működésében lényegében a lakosságra hajazó mikro kkv., akiknél a vállalati „normál” marzs lényegben elérhetetlen.)

A kérdés tiszta értékeléséhez hozzátartozik az is, hogy a kamatbázis (alapkamat, Bubor, Euribor) zsugorodása nyomán érdekes helyzet állt elő a (nagy)vállalati hitelpiacon: korábban a magasabb kamatbázis okán a bankok rendszerint alacsonyabb felárat tudtak csak érvényesíteni partnereiknél. Ennek hatására ugyanakkor, amikor tavaly nyáron bejött az nhp I., bizony több olyan bank volt, ahol tömegével cserélték le a kisebb (0,7-1,0) százalékos kamatfelár mellett nyújtott nagyhiteleket a bankok az nhp forrásra, hiszen – tekintve azt, hogy a 0 százalékon érkezik a jegybanki refinanszírozás – a korábbinál lényegesen olcsóbb lett a cég által fizetett kamat a marzs bővülése ellenére is. (A fenti tények köszönnek vissza némely bank adataiban is, ahol a kamatfelár 2013. II. félévében nőtt a céges hiteleknél) Az, hogy ezen cégek az nhp I. esetén „kipörögtek”, illetve az, hogy az nhp II-ben igencsak korlátozva lehet hitelkiváltásra felhasználni a forrást sokak szerint az egyik fő oka az új program lassú indulásának, az 50 milliárdos kihelyezésnek tavaly október, a meghirdetés óta.


S ha már a vállalati hitelezésnél tartunk: a szerzők az 5. pontban 6-8 százalékos éves átlagos hitelbővülést tartanának megfelelőnek, miközben az elmúlt év során – az nhp ellenére – 1,4 százalékos volt a zsugorodás. Az örök vitát, hogy a hitelkeresleti, illetve hitelkínálati akadályok vannak-e az nhp I. a maga – fent már ismertetett – mesterséges helyzetében nem tudta eldönteni, az nhp II. - eddigi – kudarca ugyanakkor azt látszik alátámasztani, hogy bizony a keresleti oldallal vannak gondok. Ha az nhp-hoz hozzászámítjuk az abszolút kicsiknek jelenleg a kamattámogatással 2,2 százalékon elérhető Széchenyi Kártya beruházási hitelt is, egyszerűen csak azzal érvelhetünk a hitelboom elmaradásáért, hogy bizony a cégek egyelőre sebeiket nyalogatják és nem akarnak/nem mernek beruházni.

A rendkívül hektikusan változó adórendszer, az iparágak jövőjét alapjaiban átforgató, néhány hét alatt megszavazott törvényi változások egyelőre nem beruházásbarát környezetre vallanak. E téren ugyanakkor – azon túl, hogy megjegyezzük, hogy sem nekünk, sem a jegybanknak nem célja most makrogazdasági összefüggések, pláne nem politikai kampányígéretek vizsgálata – óvatos reményre ad okot, hogy az április 6-i választásra készülő pártok közül immár a korábban a forradalmi törvénykezést bevezető Fidesz retorikájában (és az új házszabályban) is a lassabb, körültekintőbb törvényhozás ígérete szerepel. Ami pedig a vállalati hitelezés felfutását (és az nhp II felgyorsulását) illeti, bízzunk benne, hogy a 2014-20 uniós költségvetési ciklus pályázati támogatásainak kiírása visszahozza majd a hitelfelvételi kedvet is. A bankrendszeren aligha fog múlni: a válság előtti évben 17 százalékkal repült a hitelállomány – persze, az a ló másik oldalra volt. (Ez persze nem zárja ki, hogy az ínséges idők után szintén repülőrajttal indulunk.)

Mesterséges lett a lakossági hitelpiac

A lakossági oldalon a jegybank két szakértője a jelenlegi 5,4 százalékos kamatfelár 3-4 százalékra csökkenését irányozza elő, s e téren előveszik az MNB korábbi javaslatát, amely a devizahitelek esetében visszamenőlegesen is referenciakamathoz kötné a banki árazást, így szorítva le tavaly év végi 5,4 százalékos kamatfelárat. A tanulmány szerzői itt szemmel láthatóan átlépik azt a tényt, amely egyébként a 10., „a tőkeerős bankrendszer” ismérvek között kap helyet, nevezetesen azt, hogy a nem teljesítő hitelek (NPL) állománya az anyag szerint a válság előtti 3,7 százalékról 14,7 százalékra ugrott, amely szint a lakossági területen 20 százalék felett van. Ha csak a jegybanki tanulmány táblázatában szereplő tételeket tekintjük – és persze túlzásokkal és leegyszerűsítéssel élünk - a közel négyszeresére emelkedő bukott hitelek „fedezetéül” a bankrendszer saját kamatfelárát 20 százalékkal növelte a válság évei során. Ráadásul az ismert intézkedések, mint pl. a végtörlesztés épp az állomány „tartórúdjait”, a megfelelő bonitású, jól fizető hiteladósokat vette ki a rendszerből, amelyek eltűnésével a lakossági hitelminőség drasztikusan esett, s jelenleg is épp a stagnálás állapotában, szerény mértékű növekedésnél tartunk.

 

 

A jegybank természetesen a 2008. előtti marzsok létjogosultságát is vitatja, s e téren némi igazsága is lehet, ám eközben nem felejthető el, hogy lényegesen más alapkamat-szintek mellett éltek azok a marzsok. Az sem lehet kérdés, hogy a bankok ekkoriban a kondíciókban – és a kamatokban is – komoly versenyt vívtak egymással az ügyfelekért (magas LTV-arány, pluszfedezet/jövedelem nélküli hitelezés) – épp ez volt az egyik oka annak, hogy a devizahiteles probléma ennyire a körmünkre égett.

Tőkemegtérülés: 7, 10, 12, 15, 20%?

Amíg a jegybank a magas felárak ellen harcol, addig aligha tud kisimulni az NPL-ráta, ez pedig lényegében lehetetlenné teszi a számottevő nyereség elérését. Mint ismert, Csányi Sándor a már említett sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy bankszakemberek szerint a minimális tőkemegtérülés a mindenkori jegybanki alapkamat +5 százalékos mérték körül van a nyugati országokban.

 

 

Az OTP elnök-vezérigazgatója már ekkor hozzátette, hogy a magyar bankok esetében akár 12 százalékos „felár” is indokolt lenne, de persze a jelen helyzetben hol az az 5? A jegybank szakértői a Deutsche Bank és a HBSC tanulmányának adatait tették magukévá, akik szerint Európában jelenleg 10-12 százalékos tőkemegtérülésre van szükség, hogy egy banki befektetés vonzó legyen. Ugyanakkor nem árt emlékeztetni arra, hogy Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója már tavaly télen azzal árnyalta ezt az adatot, hogy a kockázati felárakat hozzászámítva a magyarországi bankoknak 15-20 százalékos megtérülést kellene felmutatniuk.

Érdekes módon, ez a szám lényegében megegyezik a jegybanki adatsorban a 2003-2007-es időszak ROE-átlagával, vagyis a hazai bankszektor messze lehetett az extraprofit-szinttől – az OTP szektoradatai szerint ezen időszakban 367 milliárd forintnyi többletnyereség képződött az alapkamat +5 százalékos tőkemegtérülési szinttel számolva. A legnagyobb kérdés az, hogy a negyedik éve veszteséges bankszektor, amelyből a fenti 367 milliárdnyi plusszal szemben az OTP számításai szerint a válság kezdete óta 2139 milliárd forint profit hiányzik az „OTP-s” minimális tőkemegtérüléshez, hogyan lesz képes az MNB által elvárt, jelenleg az OTP-megoldásnál 430-630 bázisponttal magasabb hozamot kitermelni úgy, hogy a hitelezés a fenti adatok alapján egyelőre messze van a dübörgéstől, s ahol a szektort bankadó, végtörlesztés, a múlt heti bírságözön kapcsán lényegében átháríthatatlan tranzakciós illeték sújtja.

A cikk a következő oldalon folytatódik >>

---- Itthon tartott pénzből lehet talicskázni? ----

Itthon tartott pénzből lehet talicskázni?

Ha valamire, nos az itthon tartott nyereségre nem lehetett eddig panasz a magyar bankokkal szemben – persze ezt a jegybanki adatsort jó lenne a profit-kitalicskázásról sajtótájékoztatókon zengő kormánypárti politikusok figyelmébe ajánlani (s persze felhívni a figyelmüket arra, hogy más a tőke és más a – kölcsönkapott - likviditás). Az MNB szerint ugyanis a hazai kereskedelmi bankok nyereségük 73 százalékát forgatták vissza az üzletmenetbe. A jegybanki két szakértője szerint a jól működő bankszektorhoz elég lenne, ha a profit 50 százaléka Magyarországon maradna – persze ehhez – miként az cikkünk első részéből kiderült – jó lenne némi profitot is felmutatni, így 4 év után. Mindeközben, hogy kiderült, hogy nem történt semmilyen talicska, aközben - miként arra lapunk  rámutatott - , a tulajdonosok 2008. óta több, mint 1000 milliárd forintot fordítottak magyar bankjuk tőkehelyzetének rendezésére. (A nettó tőkepótlás 600-700 milliárd forint között van.)

Miből lehet majd hitelezni?

Az egészséges bankrendszer 10 pontjának talán a legérdekesebb eleme a 4. önfinanszírozó bankrendszer címet viselő tétel. Teljesen érthető az a vágy, hogy a bankszektor hitel/betét aránya 100 százalék körül álljon, ugyanakkor látni kell, hogy ennek a kívánalomnak a teljesülése lényegében meggátolja majd a hitelezés felfutattását. Igaz ugyan, hogy néhány lakossági területen aktív hitelintézetünk (OTP, K&H) elképesztő (ijesztő) 55- 65 százalék körüli hitel/betét mutatókat produkál – amelyeket még ijesztőbbé tesz, hogy a hitelek terén a már letartalékolt problémás kölcsönök is számítanak - , ám ez náluk is a hitelezés visszaszorulásának tudható be. Komoly gondot okoz ugyanis – és a jövőben például a tízpontos javaslat kamatfelárra vonatkozó részeinek teljesülését akadályozza majd -, hogy a hazai bankok jelenleg tartós és komoly versenyhátrányban vannak a szintén lakossági forrásra pályázó állammal, az állampapírokkal szemben. Amíg a lakossági megtakarítások terén az eho-mentes és ráadásul magasabb hozamot kínáló állampapírok viszik a prímet, addig bizony a csökkenő kamatfelárak és növekvő hiteligény együttes teljesítése bizonyosan meghaladja majd a bankok lehetőségeit. Hitelezés nélkül ugyanakkor tartható lehet a 100 százalék körüli hitel/betét mutató – félő azonban, hogy a jegybanki szakértők nem így gondolkodtak. Eleddig a jegybanktól nem hallottunk óvó szót azzal kapcsolatban, hogy a bankbetétek túlzó erodálódása a későbbi hitelezési képességet ronthatja.

Mi kerül ma sokba a bankoknak?

Végül – nem minden pontot szőrszálhasogatva – álljon itt végül annak a kérdése, hogy vajon mitől lesz, lehet hatékony és innovatív a bankrendszer. E tekintetben a mérlegfőösszeghez viszonyított költségmutató azt gondoljuk, megtévesztő lehet. Jól látható ugyanis, hogy a költségtényezők – főleg az elmúlt évek rendkívül komoly leépítéseinek köszönhetően – már nem igazán az emberi erőforrás oldaláról áll fent.

A személyi költségek csökkenését ugyanis lényegében eliminálja az egyre komolyabb uniós, tőkemegfelelési, fogyasztóvédelmi és egyéb elvárásoknak történő megfelelés informatikai és rendszerszervezeti költsége. Ezen felül rendkívül komoly tételt jelent a folyamatosan változó állami szabályozóknak, az új és új elvárásoknak történő megfelelés is – ilyen volt a végtörlesztés lebonyolítása, a tranzakciós illeték, majd az eho bevezetésének leprogramozása, a legutóbb pedig az ingyenes készpénzfelvétel technikai hátterének megteremtése.

A Bankszövetség közelmúltban tartott háttérbeszélgetésén óvatos becslésként fogalmazódott meg, hogy az éves IT-költségek 70 százaléka új állami feladatok megoldására megy el. Márpedig ezen költségtételek bizony európai szinten állnak: az informatikai és egyéb banki infrastruktúrák tekintetében hazánk Európa fejlesztési vonalának első harmadában jár. A költségoldalon tehát közel egyformák vagyunk Nyugat-Európával, miközben az egy számlavezetett ügyfélre jutó tranzakciós forgalom és az abból származó bevétel már eddig is csak harmada, negyede volt a nyugat-európai bankok adatainak. Kell-e mondani: e tekintetben sem az ingyenes készpénzfelvétel intézményesítése, sem a bankkártya kibocsátói jutalékok (interchange-díj) Nyugat-Európát legalább másfél évvel leköröző lenyomása nem javítja a helyzetet. (Az európai méretkehez képest tízszeres méretű tranzakciós illeték hatásairól már nem is beszélve.) Ilyen környezetben, ilyen bevételi struktúra mellett lényegében elképzelhetetlen, hogy a hazai bankrendszer továbbra is a bankkártyás, elektronikus fizetési innováció élvonalában tudjon maradni – miközben mindenki egyetért abban, hogy a költségek csökkentésének egyetlen útja ma csak a fizetési forgalomnak az eddiginél is sokkal hatékonyabb módon az elektronikus csatornák felé terelése.

A fentieket figyelembe véve pontonként jól megfogalmazott jegybanki vitaanyag a jelenlegi helyzet ismeretében összességében egy egymást sok helyen kizáró képet vetít elénk. Kíváncsian várjuk, hogy a teljes tanulmány vajon milyen megoldási javaslatokat vázol fel a cikkünkben is érintett ellentétek feloldására. Mindenesetre rendkívül módon üdvözlendő, hogy a jegybank érdemi szakmai vitának adott teret, érdeklődéssel figyeljük a soron következő időszak történéseit és beszámolunk a változásokról.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG