4p
Senkinek sem érdeke, hogy a hitelezés újraindulását megakadályozza, ám épp a boom előtt lehet csak szabályok közé szorítani a piacot - értenek egyet a bankok és a jegybank a jövedelemarányos törlesztés tervezett szabályozása kapcsán.

A hazai bankok – egyelőre – nem gondolják azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bevezetni tervezett jövedelemarányos törlesztés (PTI) szabályozása előtti időszakban sokan épp azért fogják majd felkeresni a bankfiókokat, mert attól tartanak, hogy az új feltételek mellett már nem lesz lehetőségük arra, hogy hitelhez jussanak, mert nem felelnek majd meg a szigorodó feltételeknek.

A Privátbankár.hu által megkérdezett hitelintézetek szerint a pontos részletek megismerése előtt nehéz elképzelni, hogy komolyabb érdeklődést generálna az egyelőre a szakmában és kisebb részben a sajtóban zajló polémia. Legfeljebb akkor lehetnek komolyabb sorok az új szabályozás kapcsán, ha azt feltűnően, hangsúlyosan kommunikálják majd az illetékesek. Mivel azonban a bevezetésre vélhetően nem lesz túl hosszú idő meghatározva, akkor is legfeljebb a már tájékozódottak döntéshozatalát gyorsíthatja majd fel a szabályozás.

 

Sok lehetőség volt

A lapunknak nyilatkozó bankok remélik, hogy eddigi hitelezési gyakorlatukat nem írja majd teljesen át az új szabályozás. Ezt arra alapozzák, hogy a jegybanki értékelések ma inkább arról szólnak, hogy a hitelintézetek túl szigorúak a hiteligénylőkkel szemben, mintsem, hogy azért feddnék meg a bankokat, mert túl engedékenyen adnák a kölcsönöket.

A jelenlegi feltételek mellett is a releváns jövedelmek széles körét tudják figyelembe venni a bankok a hitelek bírálatakor. Az természetesen alapfeltétel, hogy legalább a minimálbért elérő igazolt jövedelemmel rendelkezzen az ügyfél – ugyanakkor ennek forrását viszonylag széles spektrumban tudják elfogadni a hitelezők. A bérjövedelmek mellett, a nyugdíj, a gyed, a gyes, a családi pótlék és a cafeteria, valamint a szerződésen alapuló jövedelmek is beletartozhatnak a szükséges jövedelem-elvárás teljesítéséhez. Segélyt ugyanakkor a bankok nem fogadnak el igazolt jövedelemként. Ugyancsak igazolni lehet a vállalkozásból származó jövedelmeket vagy az osztalékbevételt. Fontos tudni, hogy minden jövedelemtípushoz más-más dokumentumot kérnek a bankok, ezek beszerzése.

 

Konstruktív felkészülés

Ami bizonyos, hogy bár keringenek olyan hírek, hogy a jegybank csak a bérjellegű jövedelmeket venné figyelembe a PTI számításánál, az MNB is nyitott a konzultációkra. A mostani bevezetést egyes hírek szerint épp az indokolja, hogy olyan piaci környezetben igyekezzenek gátat szabni a felelőtlen hitelezésnek, amikor még nem indul be a piac - márpedig, hogy beindul azt jól jelzi azt, hogy minden statisztika igen komoly elhalasztott keresletről számol be. Egy hitelboom esetén ugyanis rendkívül kényes lenne politikailag korlátokat állítani az ügyfelek elé. Ennek kapcsán a bankok úgy vélik, végül is konszenzusos döntés születik a PTI mértékéről, hiszen a jegybanknak is érdeke a hitelezés egészséges szintre emelése a jelenlegi állapotból – azt pedig a bankok sem bánják, ha mindez rendezett körülmények között valósul meg.

A pénzintézetek nagyra értékelik, hogy a szabályozás kialakításában kikérték a véleményüket, javaslataik egy része – az ígéretek szerint – beleépül a végső szabályozásba. A javaslatok között kiemelkedő helyen szerepelt a kötelező érvényű pozitív adóslista és a PTI-szabályozás lépcsőzetes bevezetése. Ugyanakkor arra is érkeztek észrevételek, hogy érdemes lenne megfontolni azt, hogy a környező országok jó gyakorlatait is bevezethessük Magyarországon. A legális bérjövedelmek átláthatósága érdekében például Szlovákia és Románia mintájára meg lehetne teremteni annak a lehetőségét, hogy a banki jövedelemvizsgálathoz az ügyfél jóváhagyásával a bank információt kérhessen online a társadalombiztosítási adatbázisból.

 

A hitel miatt bejelent a főnök?

A PTI szabályozás révén ugyanakkor kérdéses, hogy elérhető-e az a ki nem mondott cél, hogy javuljon az adózási morál. Elvben ha mind többen akarnak majd kölcsönt felvenni és ennek akadálya az lesz, hogy a munkaadó továbbra is a szürke zónában tevékenykedik, azaz nem, vagy csak pl a 4-6 órás minimálbér erejéig jelenti be a dolgozóját, az szülhet elégedetlenséget. Viszont a jelen munkaerő-piaci helyzetben egyelőre a munkáltatók ülnek a lovon. Ráadásul, korántsem biztos, hogy a minimálbéres világ leépítését épp a bankrendszeren, a hitelezésen keresztül a leghatékonyabb megoldani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG