Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz többé olyan válság, mint a 2008-as volt

Fellegi Tamás, 2017. június 28., 16:30

Nem akárki állítja ezt: Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke. Úgy gondolja, a pénzügyi mechanizmus, amit azóta létrehoztak, garantálja ezt, feltéve, ha nem vonják vissza a szabályozást. Visszaesések, lufipukkadások, recessziók persze lesznek, de nem kell összeomlania ilyenkor a pénzügyi rendszernek.

Visszaesés lehet, összeomlás nem

Yellen a Reuters szerint először úgy fogalmazott, hogy nem lesz másik pénzügyi válság amíg ő él, másodszor pedig úgy, hogy életünkben. Az egyszerűség kedvéért tekintsük úgy, hogy a most 70 éves jegybankelnök maga is igen hosszú életre számít, így évtizedekről van szó. Ennél hosszabb előrejelzést úgyis nehéz adni, és valóban örömteli lenne, ha 20-30 éven belül tényleg nem fenyegetne ilyen veszély.

Gazdasági visszaesések, recessziók, tőzsdei, ingatlanpiaci és árutőzsdei összeomlások persze lesznek, hisz a kapitalizmus ciklikus, de a pénzügyi rendszer működésében ez nem kell, hogy fennakadást jelentsen úgy, mint 2008 végén. Ez a fennakadás erősen felnagyította a válság hatását, és ha ez nem következik be, jó eséllyel kisebb gazdasági visszaeséssel is megúszta volna a világ.

Hirdetés

Megfelelő szabályozás

Yellen szerint a garancia erre az, hogy létrehoztak a válság óta egy olyan megfelelő szabályozást a bankrendszerben, ami kiküszöböli a pénzügyi rendszer összeomlását. A 2008-as esetben döntő szerepet játszott, hogy sok bank portfóliójába átláthatatlan, majd, mint kiderült, értéktelen eszközök kerültek, melyek hirtelen fizetésképtelenséghez, csődökhöz, és a bizalom teljes megszűnéséhez vezettek. Pár napig a bankok nem fizettek egymásnak, hisz nem tudták, ki fizetésképtelen, és még hónapokig leste a piac, melyik bankot kell megmenteni állami beavatkozással.

A szabályozás azóta olyan lett, hogy a bankok saját portfóliójukon belül nem tudnak még egy ilyen lufit fújni, ugyanakkor megvannak azok az eszközök, amivel a pénzügyi szabályozás azonnal be tud avatkozni problémás esetben, így a fizetési rendszerben nem keletkezik komolyabb fennakadás, a bizalom nem szűnik meg.

Fel ne lazítsák

Ehhez persze az is kell, hogy az azóta létrehozott szabályozást ne lazítsák fel, és ha mégis ilyen tervek lennének, emeljék fel ellene a szavukat azok, akik segítettek létrehozni a biztonságos rendszert. Donald Trump választási kampányában a banki szabályozás könnyítéséről beszélt, az amerikai pénzügyminisztérium pedig a hónap elején javasolta, hogy enyhítsék a nagy bankokra vonatkozó kereskedési korlátozásokat. Yellent megkérdezték, milyen a kapcsolata az elnökkel: erre nem válaszolt, viszont azt mondta, hogy a pénzügyminiszterrel remek munkakapcsolatban van.

Monetáris politika

Ezek után a várható monetáris politikáról beszélt: véleménye szerint a fokozatos kamatemelés folytatódik Amerikában, de csak nagyon megfontolt ütemben, és csak olyan szintig, ami történelmi összevetésben még meglehetősen alacsonynak tekinthető. Számot nem említett, de ennek a kritériumnak a nagyjából 2-3 százalékos kamatszint felel meg. Yellen megerősítette, hogy az eszközvásárlási program során összegyűjtött nagy mennyiségű értékpapírt a jegybank fokozatosan és kiszámíthatóan fogja eladni.

Részvénypiac

Arra a kérdésre, hogy a részvénypiac túl magasan van-e már, óvatosan azt nyilatkozta, hogy fundamentális értékelés alapján az eszközök értékeltsége már kissé magas, de ezt nem lehet biztosan kijelenteni. A jegybankelnöknek érthetően rendkívül óvatosan kell nyilatkoznia a piacokról, hisz szavai óriási hatást válthatnak ki. A részvénypiac nagyobb zuhanásától sokan félnek, ugyanakkor ez nem feltétlenül hoz gazdasági visszaesést: 2000 és 2003 között szépen leeresztett a dotcom lufi anélkül, hogy megviselte volna a reálgazdaságot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, esik az OTP

Gyenge a forint, esik az OTP

Halovány a forint, de miért is ne lenne az, amikor a magyar 10 éves kötvényhozam már az amerikai alatt van? Az OTP ismét a 10 ezer forintos szinten kel át hol le, hol fel. A Mol is esik, bár az olajpapír valahogy eddig mindig visszapattant a tetőre minden esés után. Jő erőben az Opus és a Konzum, az Appeninn gyengélkedik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?