5p
A korábban megszokottnál egy héttel rendezik a Sziget Fesztivált. A csúszás úgy fest bejött: a bérletek lényegében elfogytak és a zenekarok közül is többen választották Budapestet.

Az idén egy héttel a "megszokott" időpontnál később megrendezésre kerülő Sziget fesztiválon 400 ezer vendéget várnak. Az érdeklődést mutatja, hogy augusztus 4-től már csak napijegyet lehet váltani, ugyanis a fesztivál történetében először már a kapunyitás előtt elfogytak a bérletek. A szervezők ugyanakkor 1000 bérletet félretették, ezeket csak a kapuban, az érkezéskor lehet majd megvásárolni.

Gerendai: bejött az időpont-váltás

Az első Sziget költségvetése 26 millió forint volt, a mostani rendezvény 3,6 milliárd forintos büdzsével készült - mondta Gerendai Károly, a Sziget fő szervezője a Magyar Nemzetnek. Gerendai cáfolta, hogy az árak a külföldi közönséghez lennének szabva: a nyugat-európai fesztiválok a budapestinél átlagosan kétszer többe kerülnek. Ám határon túli vendégek nélkül, csak magyar közönségre alapozva nem lehet ekkora rendezvényt szervezni. Az időpont-változtatást az indokolta, hogy a kiválasztott zenerakor augusztus elején Amerikában, vagy Japánban zenélnek, a gyengébb felhozatal miatt fogyni kezdett a látogatók száma. Most azt kockáztatják, hogy több más európai fesztivállal párhuzamosan rendezik a Szigetet, ám a fellépők esetében bejött a lépés: több fellépő is Budapestet választotta, hiszen a Szigetnek már komoly híre van.

Az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & The Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és a fennállásának 25. születésnapját ünneplő Tankcsapda mellett a Pop-Rock nagyszínpadon zenél többek között a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében pedig mások mellett Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis és az augusztus 17-i záró partin fellépő Calvin Harris.

A fesztiválozókat idén is számtalan helyszín várja a Szigeten, köztük az Európa Színpad, a Világfalu, a Blues-Ír Színpad, a Múzeumi Negyed, a Fidelio Kultúrzóna - Összművészeti Színpad, a WAMP Design Piac, a Romkocsma Negyed és a Civil Sziget.
A magyar zene központi helyszíne a megnövelt méretű és nézőterű Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpad lesz, ahol naponta 14 órától követik egymást a fellépők, egy hét alatt több mint ötvenen. Az egész fesztiválon egyébként több mint kétszáz magyar előadó lép a közönség elé.
A Sziget második legnagyobb színpada, az A38 sátor idén is a külföldi fellépőké: megfordul itt például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux. Idén azonban itt is lesz egy magyar zenekar, az Irie Maffia, amely így akár tízezer néző előtt is játszhat. A London Grammar helyett a Clean Bandit lép fel a sátorban.
Az idei Sziget kapcsolódik a woodstocki fesztivál 45., a Rubik-kocka 40. és a rendszerváltás 25. évfordulójához. Lesz egy óriási Rubik-kocka installáció hat konténerből, egy száz méteres fal az egykori berlini építményt felidézve, valamint Tábortűz színpad az 1969-es amerikai fesztiválra emlékezve.
A Művészetek Palotája is különleges eseménnyel készül: a cirkusz sátor (Cirque du Sziget) előtt felállított installáción bárki kipróbálhatja, milyen artistaként több méter magasan a levegőben lógni, erről fotó is készülhet. Az installáció apropóját az adja, hogy a Recirquel Újcirkusz Társulat a harmadik bemutatójára készül ősszel a Müpában.
A UStream által megvalósuló élő internetes közvetítésnek köszönhetően idén azok is élvezhetik a Sziget számos zenei programját, akik nem jutnak ki a Hajógyári-szigetre: többek között az Imagine Dragons, a Placebo, Lilly Allen, a Tankcsapda, a Madness és a Péterfy Bori & Love Band koncertje is élőben követhető lesz.
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának közlése szerint a fesztiválon állandó lesz a rendőri jelenlét, a civil ruhás járőrökön kívül angol és francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek.
A MÁV a fesztivál végén mentesítő vonatot indít Budapestről Bécsbe, ezzel segítve a külföldiek hazautazását.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) CityPASS karszalagot árusít és egy felmatricázott Ikarus 260-as busszal a helyszínre is kitelepülnek, amely ügyfélközpontként működik majd. Emellett a BKK sűrűbben és több kocsival, éjjelente is közlekedteti az 5-ös (szentendrei) HÉV-et, a 901-es és 918-as éjszakai vonalon csuklós buszok járnak majd, a 6-os villamos sűrűbben közlekedik, a Petőfi tér, valamint a Jászai tér és az Óbudai-sziget között rendkívüli hajójárat indul.
Szombattól jövő szerdáig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja és az óbudai Auchan áruház parkolója között megállás nélkül közlekednek a transzfer autóbuszok, amelyekkel csak Óbuda felé lehet utazni. Augusztus 18-án ugyanezek a járatok a ferihegyi repülőtér felé közlekednek.
A Sziget ideje alatt lezárják a Jégtörő utcát a Mozaik utca és az Auchan áruház behajtója között, valamint lezárásra kell számítani a Mozaik utcában is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG