Hirdetés
Hirdetés

Az e-cigi nikotinpatronja gyógyszer: már hamisítják is

2012. november 08., 09:58
Cimkék
NAV
, ellenőr
, e-cigaretta
, GYEMSZI
, EMMI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és a gyógyszerészeti szakhatóságok a fővárosban egy illegálisan üzemelő elektromos cigarettagyártó vállalkozásra figyeltek fel. Az ellenőrzés eredményeként 44 millió forint értékben foglaltak le e-cigaretta töltéséhez használható különféle anyagokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresése alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, az EMMI Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaival közösen egy budapesti kft-re figyeltek fel, amelynek telephelyén a gyógyszerrendészeti szabályok betartását ellenőrizték.

E-cigi: gyógyszer?
Az elektromos cigarettákhoz (e-cigaretta) használt nikotin tartalmú hatóanyag gyógyszernek minősül. Annak gyártása, forgalmazása szigorú feltételekhez kötött és az ilyen termékek esetén a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Az e-cigarettának a szükséges engedélyek hiányában történő előállítása és forgalmazása gyógyszerrendészeti szabálysértésnek minősül.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a telephelyet üzemeltető gazdálkodó különféle kiszerelésű, gyógyszernek minősülő nikotintartalmú elektromos cigaretta hatóanyagot gyárt, forgalmazásra készít elő és kínál eladásra. A gyártott termékekre vonatkozóan a gazdálkodó gyógyszer forgalomba-hozatali engedéllyel nem rendelkezett, a gyógyszergyártásra, a gyógyszer nagykereskedelemre és a lakossági gyógyszerellátásra engedélye nincs.

A pénzügyőrök a helyszínen talált összesen 44 millió forint értékű illegálisan előállított és kiszerelt 6191 db e-liquid utántöltő folyadékot, 4396 doboz hatóanyag kapszulát, 56,74 kg kannás kiszerelésű e-liquid folyadékot, valamint 12,87 kg színtiszta folyékony nikotint lefoglalták.

A NAV munkatársai, a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvénynek megfelelőn gyógyszerrendészeti szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személy ellen szabálysértési eljárást indítottak.Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43384.63+0.38%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?