Hirdetés
Hirdetés

Közeleg egy nagyon fontos dátum - és nem a karácsony, hanem valami sokkal rosszabb

2014. december 14., 08:53

A 1401-es nyomtatványt kitöltötted már? És a 2014-40-est? Reklámadó befizetve? És a különadók? December 20-a szombatra esik, ezért az adófeltöltési kötelezettség határideje idén egy kissé módosul - már egyetlen nap késés is nagyon sokba fájhat a cégeknek.

Közeledik december 20-a, az adófeltöltési kötelezettség határideje - hívja fel a figyelmet a PwC hírlevelében.

A 1401-es nyomtatványt kitöltötted már?

Hirdetés

A beszámolójukat a naptári év alapján készítő vállalkozásoknak december 20-i hatállyal - 2014-ben december 22-én, hétfőn - kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2014-ben már megfizetett társasági- és iparűzésiadó-előlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a szektorokra jellemző különadókat.

A társaságiadó-előleget továbbra is azoknak a társaságoknak kell kiegészíteniük, feltölteniük, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot. A társaságiadóelőleg-kiegészítés bevallását 2014-ben a 1401-es nyomtatványon kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (a nyomtatvány itt érhető el >>>). A különböző adónemek bevallását az eltérő bevallási időszak miatt nem lehet összevonni.

És a 2014-40-est?

Az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről az előző évhez hasonlóan 2014-ben is bevallást kell tenni az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fővárosi önkormányzat részére a 2014-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget (elektronikus benyújtási lehetőségről itt olvashat >>>). A több önkormányzati telephellyel rendelkező vállalatoknak minden önkormányzat felé külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek. Az iparűzési adófeltöltési kötelezettséggel továbbra is a társaságiadóelőleg–kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk.

És a reklámadót befizetted?

A médiaszolgáltatást nyújtó társaságokat a 2014. augusztus 15-én életbe lépett reklámadóról szóló törvény alapján feltöltési kötelezettség terheli ennél az adónemnél is, december 20-i határidővel (1494-es nyomtatvány >>>). A médiaszolgáltatás igénybevevőinek a törvény szerinti bevallási kötelezettségen és a nyilatkozatok megfelelő beszerzésén kívül más teendőjük ebben az időszakban nincs.

Egyetlen nap késés is sokba kerülhet

Amennyiben a 2014. december 20-áig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozásnak a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetnie már egynapos mulasztás esetén is - figyelmeztet a tanácsadó cég. Az adóhatóság azonban 2014. január 1-jétől a feltöltési kötelezettség nem teljesítésének vizsgálata során figyelmen kívül hagyja az árfolyam-különbözetből származó eltérést.

Ja, a különadókat se feledd!

A vállalkozásoknak az adóév végén, szintén december 20-i határidővel a szektorokra jellemző különadó feltöltési kötelezettségük is keletkezik. Ezek közé tartozik többek között az energiaellátók jövedelemadója, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadéka, a távközlési adó és a távhőadó.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Miután a Központi Statisztikai Hivatal már évek óta nem közöl létminimumra vonatkozó adatokat, a Policy Agenda idén is folytatta ennek az értéknek a kiszámítását. Ebből kiderült, egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40980.24+0.14%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?