Hirdetés
Hirdetés

Kemény szankciókat vezetett be Oroszország – kik járnak rosszul?

2017. augusztus 03., 11:22

A sertéspestis miatt embargót hirdetettek a román sertéshúsra.

Oroszország ideiglenes korlátozást vezetett be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére. Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat szerint erre a Romániában megjelent afrikai sertéspestis miatt van szükség – közölte a román hírügynökség.

A rendeletet követően minden ilyen szállítmányt visszafordítanak az orosz határokról – függetlenül attól, mikor indították útnak azokat. A szakhatóság harmadik országokba irányuló romániai élő sertés, vagy sertéshús-szállítmányok áthaladását sem engedélyezi Oroszország területén.

Hirdetés

Emberre nem veszélyes

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság közlése szerint afrikai sertéspestis fertőzőgócot azonosítottak a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti mellett, két szomszédos háztáji gazdaságban. A feltételezhetően ukrajnai állati eredetű termékektől megfertőződött hét állatot leölték, majd elégették.

A hatóság elnöke, Geronimo Branescu szerint Romániát 13 év után májusban nyilvánította ismét sertéspestismentes országgá az állategészségügyi világszervezet. Hozzátette: ezen a tényen nem változtat az afrikai sertéspestis megjelenése, mert szerinte két különböző betegségről van szó. A szakhatóság álláspontja szerint a kórokozó nem jelent veszélyt az emberekre, sem azokra, akik kontaktusba kerülnek a beteg állatokkal, sem azokra, akik esznek húsából.

Minket is fenyeget a pusztító vírus – ki lesz a felelős?

Jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis, amennyiben természetes úton vagy emberi felelőtlenség miatt bekerül a régió fertőzött országaiból - Tovább>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX36770.93-2.04%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?