1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az adóhatóság 11 hónapig nem adott ki adóigazolványokat, csak egy papír alapú igazolást. Bár két hete megkezdték az új típusú okmány kiadását, a Privátbankár azt tapasztalta, hogy a NAV nem minden igazgatósága tud a váltásról. 250 ezer ember rohamozhatja meg a hivatalokat, hogy megkapja végre adóigazolványát. Mutatjuk, milyen az új.

A Privátbankár azt tapasztalta, hogy a NAV egyes budapesti igazgatóságain még mindig nem adnak ki adókártyákat az igénylőknek.

"Adókártya? Másfél éve nem adunk ki ilyet..."

Lesz egységes nemzeti kártyarendszer is
A kormány 2010-ben döntött az egységes kártyarendszer bevezetéséről, ennek lényege, hogy egységesítik az állam által kibocsátott okmányokat és belépőket, így a jelenleginél kevesebb igazolványuk, kártyájuk lehet az embereknek, illetve egy-egy kártyával több helyen is azonosíthatják magukat. Az érintett okmányok között van például a személyigazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a  TAJ-kártya, továbbá az állami intézmények belépői - az adókártya azonban nem. Sőt, a kártyarendszerhez csatlakozik a BKK is a BKV új, elektronikus jegyeivel is. Részletek >>>

Adóigazolványt 3000 forint illeték befizetése után lehet igényelni, ezt bárki megteheti - eddig azonban egy bélyegzővel ellátott hivatalos papírt kapott arról, hogy mi az adószáma, az új kártyákat ugyanis még nem tudták kiadni. A helyszínen érdeklődve az ügyintézők nem tudtak arra a kérdésre válaszolni, hogy pontosan mikor is juthatnak hozzá az igénylők az adókártyájukhoz, csak annyit mondtak, hogy "másfél éve nem adnak ki" ilyen okmányokat.

A kormányváltás után vonták össze az egykori Vám- és Pénzügyőrséget az APEH-hel (Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal), így jött létre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az átalakítás azonban magával vonta az egykori adóhivatal által kiadott okmányok megújítását is - illetve csak magával vonta volna. A NAV 2011 januárjában startolt, de egészen szeptemberig még az APEH által kibocsátott okmányokat adta ki (új kártya igénylése esetén külön tájékoztatták az igénylőket, hogy bár az okmányon a régi APEH-logó szerepel, a kártya így is érvényes). Ezek után a NAV már nem adott ki újabb okmányokat. 

250 ezeren egy A4-es papírt kaptak kártya helyett

2011 szeptember 30-án adták ki az utolsó APEH-logóval ellátott, régi adókártyát, tudtuk meg a NAV sajtóosztályától. Az új típusú okmány elkészült, az első darabokat augusztus közepén vehették kézhez az igénylők. Vagyis az adóhatóság közel 11 hónapig nem állította ki az adózók egyik legfontosabb okmányát. Ügyintézéshez ehelyett szárazbélyegzővel hitelesített, papír alapú igazolást állított ki a NAV - ingyen. Ez az intézkedés mintegy negyedmillió állampolgárt érintett. Az adókártyák 3000 forint illeték befizetése ellenében történő igénylése nem állt meg, de tapasztalataink szerint a legtöbb helyen nem tudták megmondani, hogy mikor érkeznek meg az új okmányok, így a legtöbben beérték az igazolással, és későbbre halasztották a kártya kiváltását. Pedig a NAV a Privátbankár kérdésére elmondta, már két hete elkészültek az új kártyák, melyek kiadása meg is kezdődött - tapasztalataink szerint a hír nem minden ügyintézőhöz jutott el, a belső kommunikációval gondok vannak.

Mire kellett ennyit várni?

Valószínűleg az adózok nagy részének fel sem tűnt volna, ha a kártyán nem az APEH, hanem a NAV logója jelenik meg a váltás után. Csakhogy az adóhatóságnál úgy gondolták, hogy itt az ideje a kártya típusát is megváltoztatni, nemcsak annak külső megjelenését. Az adóigazolványokat a kor technikai és jogi elvárásainak megfelelő biztonsági szintjén tervezték újra - árulták el kérdésünkre a NAV-nál. Az új kártyáról egyeztetéseket folytattak a társhatóságokkal, majd megkezdték annak engedélyeztetési eljárását - ez nem megy egyik napról a másikra. Az új típusú – műanyag alapú, a korábbival megegyező méretű, sorszámmal ellátott, lézergravírozással megszemélyesített – adóigazolványok gyártása 2012. augusztus közepén elkezdődött. Az első darabokat - a NAV tájékoztatása szerint - már ki is adták.

 

Az új típusú kártya így néz ki (minta).



Ha valakinek van igazolása, melyet korábban kapott, egyelőre nem kell rohannia a NAV-hoz az új kártyáért, ügyintézéshez megteszi a hitelesített papír is. Az rejtély azonban, hogy miért kellett 11 hónapot várni az új kártyákra, és hogy miért nem felelt meg addig a régi típusú - a legtöbb adózó így kétszer kell, hogy forduljon az okmányért. A NAV Dél-Pesti Igazgatósága például még egy hete sem tudott új adókártyát adni az ügyfeleknek.

Zajlik a hiánypótlás a NAV-nál

A Privátbankár munkatársának nem tudták megmondani a NAV ügyintézői, hogy a papír alapú igazolás "szavatossági ideje" mikor jár le pontosan, csak annyit mondtak, hogy az új típusú kártya megérkezéséig lehet használni - ezt aztán megerősítette számunkra az adóhatóság sajtóosztálya. Az adóhivatal honlapján semmi információt nem találtunk, ami az adókártyákat érintő változásokról tájékoztatná az állampolgárokat, vagy az új kártyák várható kiadásáról szólna. A legtöbben a kártya igénylésekor szembesültek vele, hogy határozatlan ideig szünetel az okmányok kiadása.

Az adóhatóság üzemezetten gyártja az új kártyákat, akik leadták valamelyik NAV-kirendeltségen a kitöltött igénylőlapot, hamarosan hozzájuthatnak az új adókártyájukhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG