1p
Az APEH több mint 100 ezer magánszemélyt tudott beazonosítani azok közül, akiknek az OEP álláspontja szerint nincs biztosítási jogviszonyuk.
Az APEH több mint 100 ezer magánszemélyt tudott beazonosítani azok közül, akiknek az OEP álláspontja szerint nincs biztosítási jogviszonya.

Az APEH több mint 100 ezer magánszemélyt tudott beazonosítani a 134 ezerből, akiknek természetes azonosító adatait az OEP február 18-án átadta az adóhivatalnak, mert az OEP szerint nem rendelkeztek biztosítási jogviszonnyal - jelentette be Balázs Eszter Ágnes főosztályvezető az adóhatóság sajtótájékoztatóján.

A beazonosítottak közül mintegy 20 ezer személy jogviszonya tisztázódott. Az állami adóhatóság e héten megkezdi az értesítőlevelek kiküldését azon mintegy 80 ezer magánszemélynek, akik az APEH nyilvántartása alapján nem biztosítottak, illetve annak a 34 ezer személynek, akik az APEH nyilvántartásában nem szerepelnek.

Értesítőlevelet kap közel 4 ezer foglalkoztató is, mert összesen mintegy 5 ezer fő esetében elmulasztották bejelentési kötelezettségüket.

A főosztályvezető elmondta: az azonosított körből mintegy 10 ezer személynek élő biztosítása van vagy egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett; mintegy 5 ezer személy esetében a munkáltató bejelentési kötelezettségének elmulasztását tárta fel az APEH, így a munkáltatót szólítják fel kötelezettsége teljesítésére; mintegy 5 ezren egyéb biztosítottak vagy nincs biztosítási kötelezettségük (az illető elhunyt, külföldre távozott, nyugdíjas, ápolási díjban részesül vagy nappali tagozatos hallgató), esetükben nincs teendő, adataikat az APEH továbbítja az OEP-nek.

Azok, akik az adóhatóság nyilvántartása szerint nem biztosítottak, értesítőlevelet kapnak, s a levélhez mellékelt "adateltérési nyilatkozat" kitöltésével nyilatkozniuk kell arról, hogy mely munkáltatónál, milyen jogviszonyban dolgoznak. Azoknak, akiket az APEH nem tudott beazonosítani, közölniük kell, hogy rendelkeznek-e adóazonosító jellel. Ha nem, az APEH a visszaküldött adatok alapján megcsináljai számukra az adóazonosító jelet és kiállítja az adóigazolványt.

Ha nincs adóazonosító jel, az értesítőlevél pedig "címzett ismeretlen" vagy "elköltözött" jelzéssel érkezik vissza, a TAJ-számot tartalmazó hatósági igazolvány visszavonására lehet számítani. Ha pedig a címzett a felhívás átvételét megtagadja, esetleg "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza az irat, APEH-vizsgálat következik.

Amennyiben a bejelentést a magánszemély, illetve a foglalkoztató az APEH felszólítását követően (a levél kézhezvételétől számított 8 napon belül) sem pótolja, a járulékfizetési kötelezettséget az ellenőrzési szakterület utólagos adómegállapítás keretében vizsgálja meg.

Az adóhatóság mérlegelési körébe tartozik, hogy milyen típusú bejelentési kötelezettség elmulasztását mikor, milyen mértékben szankcionálja. Az APEH természetesen valamilyen módon minden mulasztást megtorol - mondta Polgár Péter elnökhelyettes. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a bírság maximuma magánszemélyek esetén 200 ezer, a cégeknél 500 ezer forint, a döntés mindig egyedi mérlegeléssel születik meg - derült ki.

Már a könyvelők is tudják, hogy kell számlázni
Égig érő adóterhek: muszáj lesz csökkenteni
Minden ötödik új céget előveszik (hanganyag)
Ráérez az APEH, kit kell ellenőrizni

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG