1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A munkát terhelő adók csökkentése a versenyképesség szempontjából kívánatos stratégiai cél, de csak akkor érdemes meglépni, ha ellentételezhető a költségvetési egyensúly romlása - vélekedett az MTI kérdésére az MKB és az Erste Bank elemzője pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Debreceni Televíziónak azt mondta, hogy a kormány - elősegítendő a foglalkoztatás bővítését - a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkenti, a következő lépésben pedig a járulékokat szeretné mérsékelni. A kormányfő erről már a múlt héten a közrádiónak adott interjújában is beszélt, akkor hozzátette, hogy a másik oldalon, a fogyasztás adóztatják meg.

Az egykulcsos adó eleve sikertelenségre volt ítélve?
A kormány a „bebetonozott” egykulcsos szja-tól várja a gazdaság versenyképességének javulását és a gazdasági növekedés élénkülését. Az egykulcsos szja legnagyobb hibája, hogy a magasabb jövedelműek helyzetén javított, miközben ők a plusz jövedelem alacsonyabb hányadát fogyasztják el. A kormány egymásnak is ellentmondó intézkedései a sikertelenség további zálogaként szolgáltak. Részletek >>>

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az MTI kérdésére elmondta: a munkát terhelő adók, illetve járulékok csökkentése a versenyképesség szempontjából kívánatos stratégiai cél. Látni kell azonban azt, hogy a járulékok csökkentése csak akkor kedvező hatású, ha a költségvetés egyensúlya nem romlik, azaz a kormány kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő lépésekre képes. Elemzők az első megoldást preferálják.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a kormány már korábban megfogalmazta, hogy a munkát terhelő adókat mérsékelni kell, de 2012-ben mégis ennek az ellenkezője történt: a munkavállalók által fizetett pénzbeli egészségbiztosítási járulék 2 százalékról 3 százalékra nőtt. Összességében a munkaadók idén 27 százalékos szociális hozzájárulási adót fizetnek, a munkavállalók járulékterhe 18,5 százalék.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint pozitívan hatna a gazdaság egészére a munkát terhelő adók csökkentése, és nagyon fontos lenne, ha a foglalkoztatás költsége - amely közép-kelet-európai viszonylatban Magyarországon még mindig magas - csökkenne, de ennek meg kell találni a kiadásoldali párját, vagy át kell alakítani az adórendszert, tehát máshol kell adót emelni.

A szakértő szerint - tekintve hogy az állami elvonás és újraelosztás mértéke Magyarországon a régióban még mindig a legmagasabb - "akkor inkább azon kellene gondolkodni, hogy honnan lehet kiadásokat csökkenteni". A munkát terhelő járulékok csökkentése kedvező lépés lenne, de az elemző nem lát ezzel kapcsolatban újdonságot, sőt úgy véli, hogy a bejelentett vagy sajtóinformációkban nyilvánosságra került intézkedések mindegyike arról szól, hogy milyen új terheket vezet be a kormány.
Árokszállási Zoltán szerint a költségvetési hiányt leginkább kiadáscsökkentéssel lehetne mérsékelni, ez ugyanakkor hosszabb folyamat lesz akkor, ha a kormány nem fűnyíróelv alapján akarja visszavágni a kiadásokat. A hosszú távú, strukturális jellegű kiadáscsökkentés alkalmas lenne arra, hogy valóban források szabaduljanak fel a gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG