<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kocsmáktól vendégenként szedhetnek majd 20 forintnyi adót az önkormányzatok - biztonságra és tisztaságra kell költeniük a bevételt.

Még ma törvényjavaslatot nyújt be Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, amellyel a belvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását akarják rendezni. Vendégenként és naponta 20 forint "felügyeleti díjat" fizethetnek majd a kocsmák, az innen származó bevételt az önkormányzatnak meghatározott célra: a közbiztonságának- és tisztaságának fenntartására kell fordítania - írja a hvg.hu egy háttérbeszélgetésre hivatkozva.

A felügyeleti díj naponta és vendégenként húsz forint lesz, vagyis egy háromszáz fő befogadására képes szórakozóhelynek havonta nagyjából 180 ezer forintot kell fizetniük. A befogadóképességet a tűzoltóságtól kapott engedély alapján állapítják meg, ahol pedig ilyen még nincs, ott három négyzetméterenként számolnak egy vendéget. A felügyeleti díj összege ugyanakkor nem haladhatja meg éves szinten a szórakozóhely által fizetett iparűzési adó 0,5 százalékát. 

5 méteres körzetért felelnek

A beszedett pénzből a kerületek több járőrt küldhetnek ki, intenzíven takaríthatják majd az éjszakai mulatozás utcai nyomait és több juthat közterület-felügyelőkre is. Rogán Antal szerint a díj célzottsága miatt félrevezető lenne azt romkocsma-adónak nevezni.

A törvény, illetve a végrehajtásáról szóló belügyminiszteri rendelet hatályba lépése után a szórakozóhelyeknek nem kell külön rendőrségi engedélyt kérniük az éjszakai nyitva tartáshoz, viszont ha bűncselekmények történnek a környezetükben – ötméteres körzetükben –, akkor bevárathatják őket. Szini szerint a törvény megoldja azt a régi problémát is, hogy a helyben lakók bejelentései alapján lehetett a helyiséggel szemben fellépni, lesz objektív mérce, hiszen szabályozni fogják, hol és hány kamerát kell felszerelni vagy vagyonőrt kell alkalmazni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG