1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A dohánytermelők egyetértenek azzal a tervvel, hogy ne kettő, hanem egy lépésben emeljék a jövedéki adót, viszont a tervezettnél kisebb mértékben.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint az államnak és a gyártóknak is előnyös az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javaslata, amely a dohánytermékek jövedéki adóját nem két lépésben, hanem egyszerre, de a korábban tervezettnél alacsonyabb mértékben emelné.

Sánta János, a DBMSZ elnöke, aki egyben az egyetlen magyar tulajdonú dohánygyár, a Continental elnöke elmondta: a módosítással a magyarországi dohányipar "levegőhöz juthat". A korábban tervezett jövedékiadó-emelés a szakember véleménye szerint ugyanis a tönk szélére sodorta volna a belföldön működő dohánygyárakat. Ezzel a javaslattal a gyártók könnyebb helyzetbe kerülhetnek, és az állam is hozzájut a tervezett bevételeihez. Nem tagadta ugyanakkor, hogy az iparág az egylépcsős jövedékiadó-emelést követően sem lesz könnyű helyzetben, mivel a fogyasztás várhatóan továbbra is csökkenni fog. Ennek ellenére azonban a módosító indítványt összességében pozitívan értékelte.

Így számol az NGM
Az idei költségvetési bevételeket eredményszemléletben 2 milliárd forinttal növelheti a dohánygyártmányok tervezettnél alacsonyabb, de már az idén életbe lépő jövedékiadó-emelése, jövőre azonban az előirányzatnál 10 milliárddal kevesebb jövedéki adó folyhat be a dohánytermékek után - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca közölte, hogy a módosító indítványra és a várható dohánypiaci trendek felülvizsgálatára tekintettel 2013-ban az eredeti előirányzathoz képest 10 milliárd forinttal kevesebb dohány jövedéki adó folyhat be a költségvetésbe. A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő előirányzat a jövedéki adóból 913,1 milliárd forint.

Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány indoklása szerint a javaslat célja, hogy ne növekedjenek túlzott mértékben a fogyasztói árak, illetve ne emelkedjen a feketepiac térnyerésének kockázata sem. A javaslatot az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról valamint egyéb törvények módosításáról szóló előterjesztéshez nyújtották be. Ennek alapján a cigaretta jövedéki adója az eredetileg tervezett 13700 forint helyett 12500 forint lenne 1000 darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24920 forint 1000 darabonként.

A szivarra és a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi ár 52 százaléka, de legalább a tervezett 14650 forint helyett 12460 forint lehet a jövedéki adó kilogrammonként, amennyiben a javaslatot elfogadják. Az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi ár 32,5 százaléka, de legalább - a 14650 forint helyett - 12460 forint lehet kilogrammonként a jövedéki adó. Mindezek a változások ez év december 1-jén lépnek hatályba - így még erre az évre költségvetési többletbevételt jelenthetnek -, amíg az eredeti összességében nagyobb emelés két lépcsőben, 2013. január 1-jén illetve 2013. május 1-jén lépett volna hatályba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG