<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Már lehet regisztrálni a NAV EKÁER-portálján; folyamatosan egyeztetnek, kérdésekre válaszolnak a hatóság emberei, de január végéig még nem osztanak bírságot azoknak, akik nem tudják bevezetni a változtatásokat.

Az EKÁER-ben érintett gazdálkodó szervezetek jelentős része üdvözölte a rendszer bevezetését, amelynek célja a piac tisztulása, a tisztességes gazdálkodók segítése, a gyakran emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerszállítmányok kiszűrése - írja friss közleményében a NAV.

Január 31-ig nincs büntetés

A Nemzetgazdasági Minisztériumban létrehozott EKÁER munkacsoport ülésére meghívást kaptak az érintett cégek szakmai szervezeteinek képviselői is. A több alkalommal tartott egyeztető megbeszélésen - amelyek jelenleg is folynak, és mindaddig tartanak, amíg ez indokolt - kérték a résztvevők, hogy a rendszer január elsejei bevezetésénél biztosítson türelmi időszakot a kormány. Ezt figyelembe véve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 31-ig nem szankcionálja, ha valamelyik érintett gazdálkodó nem rendelkezik EKÁER számmal. Így a felkészülési idő a törvény november 27-i elfogadásától számítva nem néhány nap, hanem több mint két hónap.

A külfüldiek csak egy számot látnak

A rendszerrel kapcsolatosan beérkezett kérdések és az arra adott szakmai válaszok feltöltése folyamatos az ekaer.nav.gov.hu oldal kérdések-válaszok rovatába.

Az EKÁER számot EU-ból érkező áruk esetén a címzettnek, míg EU-ba küldött áruk esetén a feladónak kell kérni, így a külföldi partnereknek semmilyen kötelezettsége nincs, a rendszer működéséből annyit érzékelnek, hogy a fuvarokmányokon szerepel egy plusz adat, az EKÁER azonosító.

Az EKÁER-ben érintett gazdálkodó bizonyos adatok módosítására jogosultságot adhat a fuvarozónak. Ilyen adat például a rendszám, amely módosítása szükségessé válhat egy esetleges műszaki hiba vagy baleset esetén (amikor az árut át kell pakolni más járműre).

Már megy a regisztráció

A NAV oldaláról elérhető EKÁER portálon már aktív a regisztráció menüpont, ahol a bejelentésre kötelezettek és törvényes képviselőik regisztrálhatnak. Szintén regisztrálhat a bejelentésre kötelezett nevében az, aki a NAV-nál állandó meghatalmazottként szerepel, vagy az is, akit az elektronikus ügyintézésre az adózó feljogosított.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG