2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már lehet regisztrálni a NAV EKÁER-portálján; folyamatosan egyeztetnek, kérdésekre válaszolnak a hatóság emberei, de január végéig még nem osztanak bírságot azoknak, akik nem tudják bevezetni a változtatásokat.

Az EKÁER-ben érintett gazdálkodó szervezetek jelentős része üdvözölte a rendszer bevezetését, amelynek célja a piac tisztulása, a tisztességes gazdálkodók segítése, a gyakran emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerszállítmányok kiszűrése - írja friss közleményében a NAV.

Január 31-ig nincs büntetés

A Nemzetgazdasági Minisztériumban létrehozott EKÁER munkacsoport ülésére meghívást kaptak az érintett cégek szakmai szervezeteinek képviselői is. A több alkalommal tartott egyeztető megbeszélésen - amelyek jelenleg is folynak, és mindaddig tartanak, amíg ez indokolt - kérték a résztvevők, hogy a rendszer január elsejei bevezetésénél biztosítson türelmi időszakot a kormány. Ezt figyelembe véve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 31-ig nem szankcionálja, ha valamelyik érintett gazdálkodó nem rendelkezik EKÁER számmal. Így a felkészülési idő a törvény november 27-i elfogadásától számítva nem néhány nap, hanem több mint két hónap.

A külfüldiek csak egy számot látnak

A rendszerrel kapcsolatosan beérkezett kérdések és az arra adott szakmai válaszok feltöltése folyamatos az ekaer.nav.gov.hu oldal kérdések-válaszok rovatába.

Az EKÁER számot EU-ból érkező áruk esetén a címzettnek, míg EU-ba küldött áruk esetén a feladónak kell kérni, így a külföldi partnereknek semmilyen kötelezettsége nincs, a rendszer működéséből annyit érzékelnek, hogy a fuvarokmányokon szerepel egy plusz adat, az EKÁER azonosító.

Az EKÁER-ben érintett gazdálkodó bizonyos adatok módosítására jogosultságot adhat a fuvarozónak. Ilyen adat például a rendszám, amely módosítása szükségessé válhat egy esetleges műszaki hiba vagy baleset esetén (amikor az árut át kell pakolni más járműre).

Már megy a regisztráció

A NAV oldaláról elérhető EKÁER portálon már aktív a regisztráció menüpont, ahol a bejelentésre kötelezettek és törvényes képviselőik regisztrálhatnak. Szintén regisztrálhat a bejelentésre kötelezett nevében az, aki a NAV-nál állandó meghatalmazottként szerepel, vagy az is, akit az elektronikus ügyintézésre az adózó feljogosított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG