1p
2011. december 1-je és december 20-a között választhatják az újonnan bejelentkező adózók 2012. évre az egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adózást - talán utoljára.

Az evakörbe bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes adóigazgatóságán lehet a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lap benyújtásával. Az adatlapok 2011. november 30-ától letölthetőek a NAV honlapjáról, illetőleg papír alapon a NAV ügyfélszolgálatain igényelhetőek.

Az eva szerinti adózást többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és betéti társaságok választhatják legkésőbb december 20-áig. Az eva hatálya alá történő bejelentkezés ugyanezen időpontig írásban visszavonható. Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012‑ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Az evakörbe történő bejelentkezés feltétele a bevételi értékhatár tekintetében 30 millió forintra változott. További változás, hogy az eva kulcsa 30 %-ról 37 %-ra nőtt.

Az evakörből ugyancsak 2011. december 20-áig, és szintén a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lapon lehet kijelentkezni. Az adózó köteles az eva hatálya alól kijelentkezni, ha 2011. december 20-án nem felel meg az eva választására jogosító feltételeknek, például ha ebben az időpontban adótartozása van.

Az egyéni vállalkozók szintén december 20-áig – a 12JNY számú nyomtatványon – nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű ellátás érdekében a járulékokat az általánosnál magasabb alap után fizetik meg.

Eva-kalandok

A 37 százalékos eva-mérték komoly egyeztetések és kompromisszumok eredménye - egy darabig az sem volt biztos, hogy jövőre egyáltalán választhatják-e ezt az adónemet a vállalkozások. Az egyszerűsített vállalkozási adó ügye azon kevés témák egyike volt, amelyben a kormány és a Fidesz ellentétes álláspontot képviselt (egy darabig): míg Orbán Viktor miniszterelnök az eva megszüntetését javasolta, a nagyobbik kormánypárt a megtartás mellett érvelt. Az adó mértékét illetően a kormány inkább a 40 százalék felé hajlott, a Fidesz pedig a legfeljebb 35 százalékra történő emelés mellett kardoskodott - a kompromisszum eredménye 2012-re 37 százalék, a következő évekre azonban még kérdéses az eva jövője.

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók október végéig 120 milliárd forintot fizettek be, az összeg 7 százalékkal kisebb az előző év megfelelő időszakában befolyt összegnél. Nagy valószínűséggel nem lesz meg a szaktárca által ezévre várt 180 milliárd forint. Jövőre 203 milliárd forintos eva-bevétel szerepel a kormányzati tervekben.

Címkék: Adó Eva

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG