2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elfogadták Szlovákiában azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem csökken 20-ról 19 százalékra az áfa az országban. Az ezzel a költségvetésben maradó összeg közel akkora, mint amennyit a kormányzó párt hangulatjavításra költ el.

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás kedden az áfa-törvény azon módosítását, amely szerint a kormánynak akkor sem kell a korábbi, 19 százalékos mértékűre csökkentenie az áfa jelenleg 20 százalékos szintjét, ha az államháztartási hiány három százalék alá csökken. A kormányműhelyből származó módosítást, hosszú vita után kedden, 79 igen szavazattal hagyta jóvá a 150 tagú pozsonyi törvényhozás, a voksoláson csak Robert Fico baloldali kormánypártjának az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) képviselői vettek részt.

A szlovák áfa-törvény módosítása előre látható volt, azt követően vált csaknem bizonyossá, hogy Robert Fico kormányfő június végén bejelentette: a szlovák kormány nem számol azzal, hogy csökkentené a forgalmi adó jelenlegi, húsz százalékos szintjét, mivel az egy százalékpontnyi csökkentés miatt évi mintegy 200 millió euró többletbevételtől esne el a költségvetés. Ez az összeg nem sokkal kevesebb, mint annak a történelmi nagyságrendű, negyedmilliárd eurós hangulatjavító intézkedéscsomagnak az értéke, amelyet alig két hete jelentett be Robert Fico kormánypártja rendkívüli közgyűlésén.

Szlovákiában a második Dzurinda kabinet idején változtatták egykulcsosra az áfá-t, amelynek szintjét akkor 19 százalékban szabták meg. A forgalmi adót a 2010 és 2012 között kormányon lévő jobb-közép liberális Radicová kormány emelte 20 százalékra, azt ígérve, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedés átmeneti lesz. Ezt törvénybe is foglalták azzal, hogy a kormánynak vissza kell állítania a 19 százalékos áfát, amint a költségvetési hiány három százalék alá csökken. Az áfa-törvénynek ezt a kitételét törölte el a most elfogadott módosítás.

A 19 százalékos áfa-kulcs visszaállításának lehetőségét azt követően kezdte pedzegetni a pozsonyi sajtó, hogy tavasszal bebizonyosodott, Szlovákia EU-tagságának kezdete óta a legalacsonyabb, 2,77 százalékos volt a GDP-arányos költségvetési deficit tavaly. A most módosított áfa-törvény értelmében továbbra is húsz százalékos szinten marad ennek az adónak a mértéke Szlovákiában, s azt a kormánynak a költségvetési deficit esetleges további csökkenése esetén sem kell alacsonyabb szintre vinnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG