1p
Az MSZP szerint lesz elegendő többsége a Robin Hoodnak a hétfői záró szavazáson az Országgyűlésben, a többi parlamenti párt azonban azt jelezte előre, hogy nemmel voksol majd.
Az MSZP szerint lesz elegendő többsége a Robin Hood-adónak a hétfői záró szavazáson az Országgyűlésben, a többi parlamenti párt azonban azt jelezte előre, hogy nemmel voksol majd.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: joggal reménykedhet az MSZP a törvény elfogadásában, hiszen a parlament többsége hétfőn elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, hogy a törvényből vegyék ki a Robin Hood-adóról szóló fejezetet.  Szerinte azért is reményteljes a törvény elfogadása, mert elutasítása esetén nem csak az adó bevezetése bukik el, hanem a távfűtéses lakásban élőket érintő egyéb kedvező rendelkezések is, ilyen többek között az ármegállapítás nyilvánosságáról szóló rész is. Hozzátetette: a Robin Hood-adóból jövőre a tervek szerint 30 milliárd forint folyik be, s ha megszületik a törvény, akkor ezt "át kell vezetni" a jövő évi büdzsé bevételi oldalára is. A forrást csak a távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.

Szanyi Tibor, az MSZP távhőmunkacsoportjának vezetője szerint is megszületik a törvény. A szocialista politikus az MTI-nek elmondta: a kisebbségi kormány fontos javaslatait elfogadta eddig is a parlamenti többség, akár az SZDSZ-szel, akár anélkül, most is ez történik majd. Ezzel szemben az SZDSZ és az MDF is úgy nyilatkozott, nemmel szavaznak majd, a Fidesz és a KDNP hasonló álláspontja pedig a kezdetektől ismert.

A határozathozatalok után kezdődik az adótörvények módosításának vitája. Az előterjesztéssel egyszerűbbé válik az igénybe vehető adókedvezmények rendszere, egyszerűsödik az adóbevallás is. Nő az átalányadózás értékhatára, megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása. Az új szabályozás alapján a cégautó adót jövőre minden olyan autó után fizetni kell, amelyre költséget számolnak el.
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta: a liberálisok nemmel szavaznak erre az "abszurd" előterjesztésre a hétfői voksoláson. Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek vasárnap Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki határozottan állította, hogy nemmel szavaznak majd. A Fidesz és a KDNP többször is jelezte, a Robin Hood-adó bevezetése helyett azt tartanák jó megoldásnak, ha 20-ról 5 százalékra csökkentenék a távhő áfáját.

Gyurcsány Ferenc szeptember 15-én, évadnyitó parlamenti beszédében jelentette be, hogy Robin Hood-adóra van szükség, az energiacégektől kellene támogatást kérni a távhő-kompenzációra. A javaslatot egy héttel később be is nyújtotta a kabinet az Országgyűlésnek. Eszerint az energiatermelőknek és -kereskedőknek nyolcszázalékos jövedelemadót kellene fizetniük jövőre, amelyből a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők felének igen szavazatára van szükség. Jelenleg 383 aktív képviselő tud részt venni egy-egy ülésen, az MSZP 189 biztos igen szavazatra számíthat, ha mindenki jelen lesz, akkor még három szavazatra lenne szüksége. Az esetek többségében azonban ritkán fordul elő, hogy minden aktív képviselő az ülésteremben tartózkodik.

Megadóztatják a képviselők költségtérítését?
Robin Hood a szocialisták kezében
Azonnal csökkenthető a távhődíj, de...
Fűtésszámla: elmondjuk, mit fizet be

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG