1p
Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz adócsökkentési javaslatai csődbe vihetik az országot, és csak rövid távú politikai haszonszerzésre irányulnak.
Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz adócsökkentési javaslatai csődbe vihetik az országot, és csak rövid távú politikai haszonszerzésre irányulnak.

A kormányfő Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta: "Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt napokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége".

Véleménye szerint Orbán Viktor - bár nem közgazdász - pontosan tudja, milyen hatása lenne a javaslataiknak. Ez csalás, mindannyiunk kontójára - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a felelőtlenségi versenybe nem neveznek be, és a kormány hirdetni, reklámozni, tájékoztatni fog, hogy mindenki pontosan értse a helyzetet, amelyet egy általános iskolai tanár segítségével mutatott be.

A bemutatott matematikai példa szerint a negyedére csökkentett áfa mellett vagy az árakat, vagy az eladott mennyiséget kell a négyszeresére növelni ahhoz, hogy a költségvetés bevétele ne csökkenjen. Lehet százegynéhány forinttal olcsóbb a sertéscomb, de akkor egy hónappal kevesebb a nyugdíj, vagy nincs családi pótlék, vagy nincs gyógyszerár-támogatás - hangoztatta a kormányfő.

Az őszödi beszédre utalva emlékeztetett arra, hogy a szocialista párt és személy szerint ő is nagy árat fizetett azért, mert belátta, hogy változtatni kell a korábbi politikán. Hozzátette, nem fogja megengedni, hogy az ország visszasüllyedjen a középszerbe.

A felelőtlenség nemzeti egységét nem szabad tisztességes politikusok által megteremteni - jelentette ki a miniszterelnök.   Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy amit a kormány ajánl, az rövid távon nem olyan vonzó, de - a Fidesz javaslataival ellentétben - vezet valahová.

Felidézte, a Fidesz indítványai összesen 320 milliárd forintba kerülnének, és ha ezeket megtennék, akkor utána már az adórendszerhez sem lehetne hozzányúlni.

A kormányfő szerint az élelmiszer és az üzemanyagok árának emelkedése miatti nyomáson lehet enyhíteni, de jól meg kell választani ennek eszközeit. Megjegyezte, Európában ezzel a véleményével kisebbségben van, pedig a probléma mindenhol ugyanaz.

Mint mondta, hosszú távon meg lehet fontolni a fogyasztást terhelő adók kismértékű változtatását, de rövid távú áringadozásokat adóváltoztatással nem szabad kiegyensúlyozni.

Gyurcsány Ferenc a megoldási lehetőségek közé sorolta az adó- és járulékrendszer növekedést, illetve versenyképességet támogató módosítását, a szociálisan rászorulók célzott támogatását, a takarékosság ösztönzését, a tömegközlekedés fejlesztését, valamint a mezőgazdasági finanszírozás átalakítását úgy, hogy az a termelés növelését támogassa.

Úgy vélekedett: a kialakult helyzet politikai értelemben választóvonal. Ha már a választási ciklus közepén elkezdődik ez az ígérgetés, akkor nem lesz vége, és olyan időszakba jutunk, mint amikor a politikusok a választásokhoz közeledve úgy viselkednek, mintha elment volna az eszük - tette hozzá a kormányfő.


SZDSZ: demagóg akció a Fidesz javaslata

A Fidesz javaslata az áfa és a jövedéki adó csökkentésére nem értelmezhető másként, mint demagóg szavazatvásárlási akcióként - közölte a Szabad Demokraták Szövetsége.

Akkor, amikor Magyarország államadóssága immár meghaladja a hazai GDP 67 százalékát, a gazdaságot pedig a munkát terhelő magas adók és járulékok kötik gúzsba, a Fidesz áfa- és jövedéki adó csökkentésére tett javaslata nem értelmezhető másként, mint demagóg szavazatvásárlási akcióként, amelyben a Szabad Demokraták Szövetsége nem lesz partner - fogalmazott a liberális párt közleményében.

Mint írták, a magyar gazdaság talpra állításához, új munkahelyek teremtéséhez a munkát terhelő adók mérséklésére lenne elsőként szükség.

Az SZDSZ szerint minden, a forgalmi típusú adók csökkentését célzó javaslat az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú adó- és járulékcsökkentéstől venné el a forrásokat, ami véleményük szerint hosszú távon az országnak sokkal többet árt, mint amennyit rövid távon használ. 

"Ezért is tartjuk meglepőnek, hogy a Fidesz javaslatát a napokban támogatásáról biztosította a nagy pártok populizmusát rendre támadó MDF is" - olvasható a közleményben.

Veres János szerint teljesítjük a hiánycélt
Orbán meghúzná az áfát
Meginogtak a fideszesek az Orbán-beszéd után

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG