<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A közelmúlt adóváltozásainak is köszönhetően az egyik legvonzóbb filmforgatási helyszínné vált Magyarország Európában. A nagy hollywoodi stúdiók szemében főként azzal vált csábítóbbá hazánk, hogy a produkciók teljes költségvetésének 20 százalékáról 25 százalékára emelkedett az az összeg, amit a támogatóktól kaphatnak.

A 2004-es filmtörvény olyan filmtámogatási rendszert vezetett be hazánkban, amely lehetőséget teremt a cégeknek, hogy a filmalkotások elkészítéséhez nyújtott támogatást leírhassák a fizetendő adójukból és ezzel adómegtakarítást érjenek el. A támogatott film készítői a film elfogadott költségvetésének 20 százalékáig, 2014 őszétől pedig már 25 százalékáig juthatnak az ilyen ingyenes támogatáshoz, amiért cserébe nem biztosíthatnak semmilyen szponzori megjelenést a támogatóknak.

Ezeket a mozifilmeket is nálunk forgatták

„A magyar filmtámogatási rendszer 2004 óta igen kedvező feltételeket kínál arra, hogy a nagy hollywoodi stúdiók Magyarországra hozzák nagyobb költségvetésű filmjeik forgatását. Ezek mellett persze a hazai filmes szakma kiemelkedő tudása és az alacsonyabb árak is mind közrejátszottak abban, hogy az elmúlt években olyan filmeket forgattak hazánkban, mint a World War Z, a Herkules, a Spy vagy az éppen most készülő A marsi.” – mondta el Dr. Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője. „Azzal, hogy tavaly ősztől a teljes költségvetés 25 százalékára emelkedett az igénybe vehető támogatási összeg, a nagy filmprodukciók számára hazánk nyújtja az egyik legvonzóbb adókörnyezetet Európában, hiszen a legtöbb európai országban ez az arány nem haladja meg a 20 százalékot.”

A hazai filmtámogatási rendszer idén januártól egy olyan új elemmel bővült, amely a támogató cégeknek nyújt még kedvezőbb feltételeket. Az új szabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy a cégek a fizetendő adóelőlegből, vagy az adóból tegyék meg a felajánlást, amit az adóhatóság utal át a filmgyártónak. A felajánlás tehát nem jár a támogató részéről tényleges extra kifizetéssel, csupán az úgyis esedékes adóelőleget, adót kell megfizetni és nyilatkozni az adóhatóságnak a felajánlás tényéről, amit a Nemzeti Filmirodától kapott igazolással kell alátámasztani. Az adóhatóság az így felajánlott összeg meghatározott részét adóalapot csökkentő tételként mutatja ki a támogató adófolyószámláján, amely révén a támogató adómegtakarítást tud elérni.

Mi változott?

„A januártól választható adófelajánlás révén a filmgyártást támogató cégek a felajánlott összeg 2,5 – 7,5 százalékának megfelelő adókedvezményt tudnak igénybe venni, amellyel magasabb megtakarítást tudnak elérni, mintha a közvetlen támogatás után vennék igénybe az adókedvezményt, amivel legfeljebb 4,75 százalék megtakarítást tudnak elérni. Fontos figyelni arra, hogy adóévenként csak az egyik megoldást lehet alkalmazni, ezért érdemes a további támogatások lehetőségét is mérlegelve dönteni a választott módszerről. Az új adófelajánlási szabályok nem titkolt célja, hogy még jobban támogassa és fejlessze a hazai filmalkotások elkészítését, illetve hazánkat még vonzóbb helyszínné tegye nagy költségvetésű külföldi produkciók számára.” – mondta el Dr. Békés Balázs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG