3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Idén augusztustól a kamatjövedelmeket 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli, de pontosan mekkora közterhet kell fizetni a nem adómentes kamatjövedelem után? Milyen típusú jövedelmekre vonatkozik az új szabályozás? Mikor nem kell megfizetni az új sarcot?

Az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításával bevezették a kamatjövedelmek után fizetendő 6 százalék egészségügyi hozzájárulást. Az új rendelkezés lényege, hogy ha a személyi jövedelemadó szempontjából nem adómentes a kamatjövedelem, akkor nemcsak 16 százalék személyi jövedelemadót, hanem 6 százalék egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell a kamat után, tehát összesen 22 százalék a közteher.

Mi után kell fizetni pontosan?

Miért ötkulcsos az egészségügyi hozzájárulás?

A közterheket kell fizetni: bankbetétre, takarékbetétre fizetett kamat és egyéb hozam után; a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból (például kötvényből), kollektív befektetési értékpapírból származó kamat, és más jövedelem után; emellett nyereménybetétkönyv tárgynyereménye (például: tárgynyeremény, értékpapír adóalapja a szokásos piaci érték 1,19-szerese) után is.

Fizetni kell továbbá a biztosítói teljesítésből - kivéve, ha a biztosító teljesítése adómentes vagy e törvény más rendelkezése alapján minősül adóköteles jövedelemnek - a befizetett díjat meghaladó összeg azzal, hogy nem minősül befizetett díjnak a kockázati biztosítás díja.

A szövetkezetnek nyújtott tagi kölcsön kamatának azon része után is fizetni kell, amely a jegybanki alapkamatot 5%-kal meghaladja és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját (kedvezményezettjét, örökösét) a tag munkaviszonyának a feltételes jogszerzési időtartam lejárta előtti megszűnése miatt megillető összegből a tag által befizetett hozzájárulás-kiegészítés összegét meghaladó rész - foglalja össze az ado.hu.

Kinek nem kell fizetnie?

Mentes az egészségügyi hozzájárulás alól a kamatjövedelem, amely után az adó mértéke 0 százalék. Nem kell fizetni a forintban jegyzett állampapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben megállapított, vagy az ilyen értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem után sem.

A külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelem utáni egészségügyi hozzájárulás megállapításához az szja-törvénynek a külföldi pénznemről forintra történő átszámításra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Aki az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére nem köteles, a tőle levont egészségügyi hozzájárulás visszatérítését kezdeményezheti, melynek során igazolja, hogy külföldinek minősül vagy mentességet élvez az egészségügyi hozzájárulás alól - írja az ado.hu.

Az eho nem terjed ki az eddig kamatadó-mentességet élvező tartós befektetési számlára (TBSZ) és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ). Részletek >>

Mi történik az idei kamatokkal?

A 2013. augusztus 1-jét megelőzően megszerzett kamatjövedelmekre vonatkozóan a magánszemély választhatja, hogy az adóbevallásában az ellenőrzött tőkepiaci ügyletre vonatkozó rendelkezések szerint vallja-e be az ügyleti nyereséget/veszteséget.

A magánszemély e rendelkezést akkor alkalmazhatja, ha az adóév utolsó napjáig - adóazonosító jelének megadásával együtt - nyilatkozatot tesz ezen választásáról.

További részletek az ado.hu összeállításában >>

100/99,98 Még korábban számoltuk ki, hogy rövid távon 100 ezer forintot nem éri meg lekötni, hiszen az adóterhelés miatt simán előfordulhat, hogy kevesebb pénzt veszünk ki a bankból, mint amennyit betettünk.
Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG