1p
Csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban legalább ezermilliárd forintos adó-, és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel - mondta Kóka János.
Csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó-, és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel - mondta Kóka János.

Az SZDSZ frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan augusztus 25-én, hétfőn hozza nyilvánosságra terveit. Kóka János szerint most ki fog derülni, hogy a kormány versenyben akar-e maradni, kormányozni akar, "vagy már feladta" és a miniszterelnök csak a túlélésre játszik.

Kóka szerint legfőbb ideje annak, hogy végre a kormány is belássa, hogy Magyarországon fordulatra van szükség. A liberális elvárásokkal kapcsolatban a frakcióvezető kifejtette: ha Gyurcsány Ferenc beszédében nem szerepel jelentős adó- és kiadáscsökkentés, "akkor tudni fogjuk, hogy minden maradt a régiben. Akkor a beszéd lehet ügyes, de nem lehet komoly és hiteles".

A politikus emlékeztetett arra, hogy Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, már hónapokkal ezelőtt, június 24-ei találkozójukon is cselekvési tervet kért a miniszterelnöktől. Remélem, most végre megismerhetjük e terv részleteit is - fűzte hozzá.

Kóka János hangsúlyozta, hogy egy komolyan vehető programnak legalább ezermilliárd forintos adócsökkentést és jelentős állami kiadáscsökkentést kell tartalmaznia. Maradjon több pénz a polgárok és a vállalkozások zsebében, ugyanakkor kerüljön kevesebb az államhoz - foglalta össze elképzelésük lényegét Kóka János. Kiemelte, hogy a közelmúltban több párt, szakmai műhely is a liberálisokhoz hasonló javaslatokkal állt elő.

Az SZDSZ frakcióvezetője a költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "ha a kormány a volt pénzügyminiszterek, szakértők, és az SZDSZ javaslatai ellenére sem akar gazdasági fordulatot és megbukik, akkor ezért nem a liberálisokat kell hibáztatni".

Kóka János szerint az SZDSZ felelős ellenzéki pártként a megoldásokban érdekelt. Mint elmondta, a liberális politikusokat és közgazdászokat tömörítő Liberális Gazdasági Kabinet nemrég ezért is foglalta össze a gazdaság élénkítésével kapcsolatos legfontosabb alapelveket.

Ezeket a frakcióvezető hat pontba gyűjtve ismertette; ennek alapján akarják elérni, hogy a kormány továbbra is kötelezze el magát a költségvetési egyensúly fenntartása mellett, és ne próbáljon szavazói csoportokat osztogatással "magához édesgetni".

A liberálisok azt javasolják, hogy a bevételek növekedéséből és a kiadások csökkentéséből befolyó többletpénzeket csak az adók és az államadósság csökkentésére fordítsák. Emellett - folytatta - a kormánynak kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy a következő három évben végrehajtják a korábban már említett, legalább ezermilliárd forintos adó- és kiadáscsökkentést.

Az SZDSZ szerint az adórendszer egyszerűsítésével segíthető elő egy másik fontos cél, hogy Magyarországon a korábbiaknál többen adózzanak, de személyenként kevesebbet és egyszerűbb módon. Kóka János külön felhívta a figyelmet az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének szükségességére, illetve sürgette az egykulcsos adórendszer felé történő elmozdulást is.

Utolsó pontként említette, hogy a Liberális Gazdasági Kabinet szerint gátat kell szabni az infláció növekedésének, ezért nem támogatja az áfa növelését.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy korábban az adócsökkentési javaslatok mindig azon a vitán buktak el, honnan lehetne elvenni a szükséges forrásokat. A politikus szerint ez a csapdahelyzet úgy kerülhető el, ha a parlament még az őszi országgyűlési ülésszak kezdetén megállapodik arról, hogy a következő időszakban az állam mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhat. Úgy vélte, javaslata nyomán a képviselők még az adótörvény vitája előtt elfogadhatnak egy olyan keretszámot, amely kijelöli a kormány költségvetési mozgásterét.

Példaként említette, hogy az államnak 2009-ben - reálértéken számolva - 500-600 milliárd forinttal kellene kevesebbet költenie, mint 2008-ban. Véleménye szerint a kiadási plafon megállapítása után lehetne szavazni az adótörvényekről, ezután pedig már a pénzügyminiszter lehetősége és felelőssége eldönteni, hogy ezek alapján hogyan készül el a jövő évi költségvetés.

Kóka János úgy vélte, egy ilyen kiszámítható döntést a választók és a pénzpiacok egyaránt megnyugvással fogadnának. Hozzátette: a kiadási plafon meghúzása nem szokatlan Európában, és az Egyesült Államok szinte valamennyi tagállamában volt már rá példa.

Az elmúlt hetekben az élelmiszer-, illetve energiaárak kapcsán felröppent "elszigetelt" adójavaslatokra utalva elmondta, hogy szerinte nincs értelme az adókérdés egyes elemeiről külön-külön szavazgatni. Ehelyett koherens és világos célokat kijelölő adócsökkentésre van szükség.

"Az ország szempontjából nincs jobb- vagy baloldali, kormánypárti vagy ellenzéki adócsökkentés. Nem az a lényeg, honnan jön, hanem az, hogy mit tartalmaz" - fogalmazott Kóka János az MTI-nek adott interjúban.

Adócsökkentés: hat nap múlva fellebben a fátyol 
Illetéktörvényen kívüli a külföldre utalás
Össztűz az adócsomagra: félreértés az egész?
Az APEH törvényesen fehéríti a gazdaságot
A kicsiket "bünteti" az új adócsomag
Aki gazdag, jól járna?

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG