1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az újabb különadók bevezetésével a NAV célzott ellenőrzés nélkül is teljes képet kaphat a lakosság és a cégek telefonálási és bankolási szokásairól. Mindezt úgy, hogy az állam épp most száll be a mobilpiacra és bankot is venne. Nemcsak jog és uniós aggályok övezik az új adókat.

Brüsszelben csóválják a fejüket

A tranzakciós illeték és a telefonadó jelenlegi formája több jogi kérdést felvet. A legtöbb gond a telefonadóval lehet. Az NGM szerint a kormány teljesíti ígéretét, és kivezeti az ágazati különadót, mely 50 milliárdos terhet jelentett a szektornak, a telefonadó ennél kevesebb "áldozatot" követel a cégektől: maximum 45 milliárd folyhat be belőle. Az NGM értelmezése szerint a szektor adóterhelése így csökken, bár azt a szaktárcánál is tudják, hogy idén a két teher egyszerre sújtja majd a szektort.

Mint korábban megírtuk, a telefonadó az EU áfairányelve miatt szabályellenes is lehet, az unióban ugyanis csak egy, nem kedvezményes áfakulcs lehet a tagállamokban, a telefonálás után pedig fizetünk áfát. Problémás lehet az új adónem azért is, amiért egy kötelezettségszegési eljárás után az Európai Bíróság elé került a jövőre kivezetni tervezett telekomadó: az abból befolyó milliárdokat az EU szigorú belső szabályai szerint ugyanis vissza kellene forgatni a szektorba. Ez nem történt meg, ahogy a telefonadó is a költségvetési lyukak betömködése miatt szükséges, így Magyarország jövőre tartani tudja a kitűzött hiánycélt.

A tranzakciós illetékkel Brüsszelnek nem valószínű, hogy gondja lesz, a pénzügyi tranzakciókat eddig nem terhelte itthon forgalmi típusú adó (akárcsak más uniós tagállamokban). A kormány szerint a most bevezetni tervezett adók "vállalati adók", melyeknek alanya a bank-és a telekomszektor. A tranzakciós adóról a kormány és a bankok még egyeztetnek, a Bankszövetség álláspontja szerint a kabinet ugyanis felrúgja a tavaly decemberben kötött megállapodást.

Mindent tud majd rólunk az adóhatóság

De van egy másik vetülete is a különadóknak. Angyal József okleveles adószakértő a Pénzcentrumnak beszélt arról, hogy célzott ellenőrzés nélkül is a NAV tulajdonképpen teljes képet kaphat az állampolgárok telefonálási és bankolási szokásairól. Az adóhatóság feladatai közé tartozik ugyanis az ellenőrzés, ezt pedig csak úgy ejtheti meg a szakértő szerint, ha belenéz az ügyfelek bankszámlakivonatába vagy telefonszámlájába. Angyal szerint erre a NAV-nak tételes ellenőrzés nélkül is lehetősége lesz.

Ez azért is különösen pikáns, mert az állam épp most indít mobilszolgáltatót, és tervei szerint bevásárolja magát a Takarékbankba is. Utóbbinál nem törekszik a részvények többségi tulajdonának megszerzésére, de a német kisebbségi tulajdonossal már csak a pakett áráról kell megegyezniük. A negyedik mobilszolgáltatóra kiírt tender célja pedig pont az volt, hogy a befagyott mobilpiacot felrázzák, a frekvenciát végül a Posta által vezetett állami konzorcium nyerte el.

Hol van ilyenkor az adatvédelmi biztos?

Az állam tehát pont akkor száll be az általa megadóztatott szektorokba, amikor a NAV-nak korlátlan lehetősége lesz az ügyfélszokások feltárására és a személyes adatok begyűjtésére. Az unió januárban indított kötelezettségszegési eljárást az adatvédelmi ombudsman miatt, a kormány az ügyben már megkezdte a biztosra vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatát, beadta a megfelelő módosítóindítványokat is. A fentiekre való tekintettel az EU valószínűleg kiemelten fogja kezelni az ügyet, melyet eddig is az IMF-megállapodás feltételéül jelölt meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG