3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a cégek kénytelenek lesznek továbbhárítani, ennek okán áfa-emelésnek fogható fel - vélte Zara László. Az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint a papírra kivetett környezetvédelmi termékdíj az eltörölt internetadó után annak üzenete is lehet, hogy a kormány le akarja beszélni a polgárokat a papíralapú ügyintézésről.

Drasztikusnak minősítette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Napi.hu konferenciáján. A legnagyobb láncok ilyen tételek mellett veszteségesek lesznek (sokan eddig is azok voltak), ráadásul egy új jogszabály-tervezet szerint 3 éves veszteség után kizáródnak az élelmiszer-kiskereskedelemből.

Miután sorra kapja a pofonokat, a Sparnál kezd betelni a pohár: mivel rengeteget ruháztak be nálunk, nem hagyják el az országot, de nem is költenek többet beruházásra. Részletek >>

Emiatt a cégek előtt két út van: vagy árat emelnek, vagy bezárják a boltot.

Ennek okán Zara László az élelmiszer-felügyeleti díjat egyszerű áfa-emelésnek tartja, amelynek árát a fogyasztók fogják megfizetni.

A szappant és a papírt is megadóztatják, a sportot támogató reklám nem adózik

A környezetvédelmi termékdíj a mosószerek és szappanok mellett a papírra is kiterjed a jövő évtől. Ezt a szakember úgy kommentálta, hogy az internetadó eltörlése után vélhetően azt üzeni ezzel a kormányzat, hogy ebben a helyzetben nem támogatott a papír alapú ügyintézés.

A reklámadó módosítása 1-2 nagy szereplő számára komoly többletfizetést jelent majd – ez ismert. A kisebbek számára kedvező, hogy azt az adminisztrációs problémát, amely a nyilatkozatok körül alakult ki, orvosolni próbálják – de még itt is elég komoly közreműködés kell ahhoz, hogy egy-egy cég megfeleljen az adminisztratív elvárásoknak. A sportot támogató hirdetések felmentést kaptak a reklámadó alól.

Kapkodni kell az áfafizetéssel

Az általános forgalmi adónál (a júliustól csak 1-2 szakmára vonatkozó bevezetés után) 2016-tól lép majd életbe az a szabály, hogy a teljesítés időpontja az elszámolással érintett időszak utolsó napja lesz – ez alapján kell majd megfizetni az áfát. Az előlegfizetéskor is „azonnali” lesz az áfa.

Kérdéses hatású szigorítások

A fordított adózás kiterjesztésre kerül a munkaerő-kölcsönzésre is. Hasonlóan kiskapukat akar bezárni a jogalkotó azzal, hogy 1 millió forint feletti áthárított áfától szükségessé válik a vevő adószámának első 8 számjegyét feltüntetni a bizonylaton. Hogy ezzel mit tud elérni az adóhatóság, ma még kérdés – mondta az adószakértő.

A társasági adónál 50 százalékos mértékig a nemcsak a film- és előadóművészeti, valamint a csapatsportok, hanem a felsőoktatási támogatás is adóalap-csökkentő tényező lesz, s ez nemcsak az adófizetésből, hanem jövőre már az adóelőlegből is levonható lesz.

Az eredeti cafeteria tervek megváltoztak és 200 ezer forintig, a SZÉP kártya esetén 450 ezer forintig a korábbi közteher mellett nyújthatóak a béren túli juttatások. Az viszont komoly tétel, hogy a megengedett tételen felüli juttatás esetén a közteher 35,7 százalékról 51,7 százalékra nő.

Zara László szerint a helyi adóknál nem tudható, mi lesz az önkormányzatok lépése – mindenhol a helyi viszonyok döntenek majd arról, hogy milyen adót vetnek majd ki a helyhatóságok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG