3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a cégek kénytelenek lesznek továbbhárítani, ennek okán áfa-emelésnek fogható fel - vélte Zara László. Az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint a papírra kivetett környezetvédelmi termékdíj az eltörölt internetadó után annak üzenete is lehet, hogy a kormány le akarja beszélni a polgárokat a papíralapú ügyintézésről.

Drasztikusnak minősítette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Napi.hu konferenciáján. A legnagyobb láncok ilyen tételek mellett veszteségesek lesznek (sokan eddig is azok voltak), ráadásul egy új jogszabály-tervezet szerint 3 éves veszteség után kizáródnak az élelmiszer-kiskereskedelemből.

Miután sorra kapja a pofonokat, a Sparnál kezd betelni a pohár: mivel rengeteget ruháztak be nálunk, nem hagyják el az országot, de nem is költenek többet beruházásra. Részletek >>

Emiatt a cégek előtt két út van: vagy árat emelnek, vagy bezárják a boltot.

Ennek okán Zara László az élelmiszer-felügyeleti díjat egyszerű áfa-emelésnek tartja, amelynek árát a fogyasztók fogják megfizetni.

A szappant és a papírt is megadóztatják, a sportot támogató reklám nem adózik

A környezetvédelmi termékdíj a mosószerek és szappanok mellett a papírra is kiterjed a jövő évtől. Ezt a szakember úgy kommentálta, hogy az internetadó eltörlése után vélhetően azt üzeni ezzel a kormányzat, hogy ebben a helyzetben nem támogatott a papír alapú ügyintézés.

A reklámadó módosítása 1-2 nagy szereplő számára komoly többletfizetést jelent majd – ez ismert. A kisebbek számára kedvező, hogy azt az adminisztrációs problémát, amely a nyilatkozatok körül alakult ki, orvosolni próbálják – de még itt is elég komoly közreműködés kell ahhoz, hogy egy-egy cég megfeleljen az adminisztratív elvárásoknak. A sportot támogató hirdetések felmentést kaptak a reklámadó alól.

Kapkodni kell az áfafizetéssel

Az általános forgalmi adónál (a júliustól csak 1-2 szakmára vonatkozó bevezetés után) 2016-tól lép majd életbe az a szabály, hogy a teljesítés időpontja az elszámolással érintett időszak utolsó napja lesz – ez alapján kell majd megfizetni az áfát. Az előlegfizetéskor is „azonnali” lesz az áfa.

Kérdéses hatású szigorítások

A fordított adózás kiterjesztésre kerül a munkaerő-kölcsönzésre is. Hasonlóan kiskapukat akar bezárni a jogalkotó azzal, hogy 1 millió forint feletti áthárított áfától szükségessé válik a vevő adószámának első 8 számjegyét feltüntetni a bizonylaton. Hogy ezzel mit tud elérni az adóhatóság, ma még kérdés – mondta az adószakértő.

A társasági adónál 50 százalékos mértékig a nemcsak a film- és előadóművészeti, valamint a csapatsportok, hanem a felsőoktatási támogatás is adóalap-csökkentő tényező lesz, s ez nemcsak az adófizetésből, hanem jövőre már az adóelőlegből is levonható lesz.

Az eredeti cafeteria tervek megváltoztak és 200 ezer forintig, a SZÉP kártya esetén 450 ezer forintig a korábbi közteher mellett nyújthatóak a béren túli juttatások. Az viszont komoly tétel, hogy a megengedett tételen felüli juttatás esetén a közteher 35,7 százalékról 51,7 százalékra nő.

Zara László szerint a helyi adóknál nem tudható, mi lesz az önkormányzatok lépése – mindenhol a helyi viszonyok döntenek majd arról, hogy milyen adót vetnek majd ki a helyhatóságok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG