1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2004 óta van jogszabályi lehetőség elektronikus úton eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek, és a vállalkozásoknak csupán elenyésző része él ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint itthon éves szinten kb. 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12- 15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 %-os penetrációs jelent, míg az Európai Unió átlaga eléri a 20%-ot.

Módosulhat az áfa-törvény, ha megszavazza a Parlament, akkor 2013-tól minden belföldi áfa alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa jelentésekhez. Az új belföldi jelentéskészítés nagyságrendileg 1,68 millió adóalanyt érint papíron, rengeteg papírmunkát és többletköltséget a vállalkozásoknak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországnak legkésőbb idén decemberig kell átvennie azt az EU számlázási irányelvét, amely liberalizálja az elektronikus számlázás technikai követelményeit, akkor nagy valószínűséggel jövő évtől a jelenlegi alig  2-3 %-os penetrációról  többszörösére ugrik az e-számlázás.

Elősegíti a gazdaság kifehérítését

Az EU-ban közel 100%-os a bővülés éves szinten, ami az állami szerepvállalás erősödésével tovább gyorsulhat. Nálunk hasonló bővüléssel lehet számolni az elkövetkező években, ugyanakkor az áfa-törvény jelenlegi és tervezett módosításai az e- számla további elterjedésére – azaz nagyobb mértékű növekedésre - adhat okot.” – állítja Szőnyi György, a Számlaközpont Kft. ügyvezetője.

A cégvezető szerint főleg a nagyvállalati szektor áll az e-számlázás elterjedésének felgyorsulása mögött, de a kkv-k közül is egyre többen ismerik fel ennek előnyeit.

A konkrétumok ugyan még nem ismertek, de bizakodásra ad okot az is, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vizsgálja annak a lehetőségét, hogy meghatározott körben ösztönözze, sőt bizonyos esetekben akár kötelezővé is tegye az e-számlázást. Ez elősegíthetné az adózók gazdasági tevékenységének átláthatóbbá tételét, költséghatékonyabbá is teszi azokat valamint hosszabb távon adminisztrációcsökkenést is eredményez az adózói oldalon azzal, hogy csökkenek a bizonylatok megőrzésének költségei.

Évi 40 milliárd eurót spórolhatunk az elektronikus számlázással

Az Európai Bizottság 2020-ra szeretné, ha az e-bizonylatolás lenne az általános számlázási mód az Unió összes tagországában. Az elvárás teljesíthetőnek tűnik; éves szinten Európában már most közel 100 százalékos bővülést mérnek, ami az állami szerepvállalás erősödésével tovább gyorsulhat. Egy uniós becslés alapján ezzel évente közel 40 milliárd eurót spórolhatnának a tagországok.

Kedvező változások áfa-fronton

A tervek szerint jövőre minden belföldi áfa-alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa-jelentésekhez. Az új belföldi jelentéskészítés megközelíti a 2 millió adóalanyt. Szakértők szerint azoknak a cégeknek, akik papíralapon kezelik a számláikat, nehéz lesz elkészíteni az adatok összesítését és jelentős többletköltséget is okoz nekik az új törvényi előírás.

A másik változás az Unióból „érkezik”; 2013 januárjától ugyanis az uniós előírások szerint egyszerűbbek lesznek az elektronikus számlázás feltételei: Magyarországnak 2012 decemberéig kötelessége átvenni az EU új számlázási irányelvét, amely liberalizálja az e-számlázás technikai feltételeit.

Az új szabályozás szerint az elektronikus számla kibocsátásának az lesz a feltétele, hogy a számlát a vevő elfogadja, bármilyen IT-technológia alkalmazása esetén, feltéve, ha biztosítani tudja az eredet hitelességét. Ezen kívül gondoskodni kell a megfelelő elektronikus megőrzésről és biztosítani kell az adatokhoz való hozzáférést az adóhatóságok számára - magyarázza Szőnyi György.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG