3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Varga Mihály a távközlési szolgáltatókkal egyeztetett. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezután közleményt adott ki, igyekezve eloszlatni az internetadóval kapcsolatos félreértéseket. A helyzet azonban az, hogy csak tovább bonyolították a képet: most már abban sem vagyunk biztosak, hogy lesz-e internetadó egyáltalán, a közlemény ugyanis úgy is értelmezhető, hogy csupán Skype-adót vezetnének be.

Annak érdekében, hogy a félreértéseket a Privátbankár ne fokozza, a közlemény bizonyos részeit - szokásunkkal ellentétben - szó szerint fogjuk közölni. Az egyes bekezdésekhez magyarázatot, illetve a bizonytalanság miatt inkább csak kommenteket, találgatásokat fűzünk.

Skype-adó vagy internetadó?


"A távközlési adó kiterjesztését az internetes telefonszolgáltatásokra az indokolja, hogy nagyon sokan áttértek az adókötelezett hagyományos telefonszolgáltatások igénybevételéről az internetes telefonálásra" – mondta Varga Mihály a szolgáltatók képviselőivel folytatott egyeztetésen.

Ez az első pont, ahol nem általános internetadóról van szó a közleményben, hanem csupán az internetes telefonszolgáltatásokról, de ettől még lehetne általános internetadó is, a közlemény azonban úgy folytatódik: "A miniszter tisztázta a szolgáltatókkal azt a félreértést, hogy itt egy új adó bevezetéséről van szó. A törvényjavaslat az adóelkerülési lehetőség megszüntetésére, és nem az internethasználat általános megadóztatása szolgál."

Ez felvet néhány kérdést

A közlemény ezen pontján egyre inkább úgy tűnik, hogy a Skype-ot, a Vibert és társait akarja a kormány megadóztatni. Ez azonban felvet néhány kérdést: először is az elmúlt két napban, miért nem ezt kommunikálta a kormány? Másodszor, hogyan akarják az adat forgalomból kiválogatni az internetes telefonbeszélgetéseket?

A közleménynek van még egy mondata, amely arra utal, hogy a kormány azért  terjesztené ki a távközlési adót, mert az alkalmazások és programok segítségével sokan kikerülik az adófizetést. "Az igazságos közteherviselés azt diktálja, hogy az adóelkerülést lehetővé tevő kiskaput bezárjuk." Az NGM tehát kiskapuról beszél, ami szintén arra utal, hogy tényleg nem új adóról van szó. 

Hogy válogatják szét az adatforgalmat?

Arra a kérdése, hogy hogyan akarják kiválogatni az adatforgalomból a telefonhívásokat, a közlemény tartalmaz egy lehetséges módszert: "felvetődött az a lehetőség is, hogy az ügyfelek után a szolgáltatók átalánydíjat fizetnek" - írják. Így elképzelhető lenne, hogy a szolgáltatók egy körülbelüli adatforgalmat meghatároznak, megbecsülnek, amit a fogyasztók internetes telefonásra fordítanak, és ezután fizetnek adót.

A végső csavar

A fentiek alapján már majdnem elhihetnénk, hogy nem lesz általános internetadó, de akkor az NGM közlemény hozzáteszi, hogy "a  miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta azt a felvetést , hogy felső korlátot vezessenek be és azt is, hogy az alacsony adatforgalmat ne terhelje adó."

Ez a mondat az eddigi elméletet összekuszálja, hiszen itt feltételezhetően megint az általános internetadóról van szó, nem pedig alacsony Skype-forgalomról, vagy nem olyan magas Skype forgalomról, amit a lakosság szintjén 5 gigabyte körül mérnek (a 700 forintos plafon 150 forint/gigabyte-os áron számolva 4,6 giga, amit eltelefonálni nem könnyű egy lakossági fogyasztónak).

Ebből a mondatból úgy tűnik, mintha a kormány sem tudná pontosan, mit akar: internetadót, vagy Skype-adót. Varga Mihály az egyeztetés végén hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat módosítására a parlamenti vita lezárásáig van lehetőség, ezt a Privátbankár úgy értelmezi, hogy hallunk még az internetadóról a következő hetekben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG