<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kormányfő szerint nagy a valószínűsége, hogy megadóztatják jövőre a banki tranzakciókat, emiatt azonban senkinek sem kell, hogy fájjon a feje. Orbán Viktor szerint adókat csak a legszükségesebb esetben lehet módosítani év közben - de erről most nincs szó.

Most nincs kényszerhelyzet

Adókat, a legsúlyosabb kényszerhelyzeteket leszámítva, év közben nem szabad módosítani, mondta a miniszterelnök a közrádiónak adott, ma reggeli interjújában. "Nincs most olyan kényszer, hogy év közben egy teljesen új adófajtát vezessünk be". 2013-tól viszont lehetőség van arra, hogy újabb közterhek jelenjenek meg a költségvetés bevételi oldalán - utalt a tranzakciós adó bevezetésére Orbán Viktor. Szerinte a konkrét döntéstől még messze vannak, de van több elképzelés is. A kormányfő nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy a tranzakciós adó végleg kiváltja-e a bankadót.

A kormány korábban ígéretet tett rá a Bankszövetséggel kötött megállapodás keretében, hogy a jelenlegi formájában kivezeti a bankadót, vagyis csökkenti annak mértékét (az Európában eddig bevezetett ilyen jellegű adók közül a magyar a legnagyobb közteher), nagy kérdés, hogy ehhez jön még hozzá a tranzakciók megadóztatása, vagy ezt váltja le. A szakértő szerint nem mindegy, mert ha továbbra is magasak lesznek a bankszektor terhei, nehezen fog újra indulni a gazdaság hitelezése.

A miniszterelnök szerint a kormány ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy a minél szélesebb foglalkoztatás érdekében a munkát terhelő adókat és járulékokat csökkenteni kell, ezzel párhuzamosan pedig a fogyasztást kell megadóztatni. Ennek keretében adóztatná meg a "banki forgalmat" is. Orbán szerint ez az elképzelés a válságra adott válaszok közül "radikálisan újnak" tekinthető, mely még "nem nyert polgárjogot az Unióban". A miniszterelnök szerint céljuk nem egy jóléti állam, hanem egy munka alapú állam felépítése, ehhez pedig szorosan kapcsolódik az adórendszer átalakítása.

Mekkora lehet az adó?

A kormányfő elmondta, hogy valóban vannak arra nézve elgondolások, hogy a banki tranzakciókat a kormány megadóztatná 2013-tól, de ennek a mértéke nem lehet több egy ezreléknél (a BDO adószakértője szerint ez 400 milliárd forintot hozhat jövőre a költségvetésnek). A miniszterelnök azt üzente a vállalkozóknak és a lakosságnak is, hogy emiatt ne fájjon a feje senkinek, mert ennek mértéke alacsony lesz. Hogy egy ilyen adó csak a bankok közötti vagy esetleg a lakossági pénzmozgásokat érintené-e, nem kívánt részletekbe bocsátkozni, erről még nincs ugyanis konkrét döntés. Leszögezte, hogy az adót a parlamentnek kell megszavaznia, új adók kivetéséről ugyanis nem a kormány dönt, hanem a megválasztott képviselők, azaz a Parlament.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG