1p
A benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor, a párt elnöke és Varga Mihály alelnök.
A benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor, a párt elnöke és Varga Mihály alelnök.

Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Orbán Viktor szerint az állam keresett az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével, ezért azt szeretnék, hogy amit pluszban beszed az állam, azt most a legszegényebbeknek visszaadja.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az államnak az elmúlt időben tízmilliárd forintos nagyságrendű többletbevételei voltak az áremelkedés miatt. Mint mondta, a javaslat célja, hogy az egyre gyorsuló ütemben növekvő árak emelkedését megakadályozza, illetve fékezze.

A politikus úgy vélte, hogy az élelmiszerárak és az üzemanyagárak tartósan magas szinten maradnak. "Arra kell számítani, hogy a mostani áremelkedések nem egyfajta buborékot jelentenek a világgazdaságban, ami előbb-utóbb majd kipukkan, és a régi árszintre visszaáll a világgazdaság" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: azzal kell számolni, hogy az áremelkedés tartós jelenség, egy új világgazdasági korszak jele.

A Fidesz elnöke utalt arra, hogy a kormányok Európa-szerte meg akarják védeni az áremelkedésektől a legszegényebb családokat, a nyugdíjasokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Példaként az úgynevezett Robin Hood-adót, illetve a szociális juttatások emelését és az adócsökkentést említette.

Orbán Viktor szerint ehhez a védekezéshez cselekvőképes kormány és erős gazdaság szükséges, Magyarország pedig egyikkel sem rendelkezik. Mint mondta, a javaslatcsomagot a keddi elnökségi ülésen vitatták meg, és a nyár folyamán még lesznek javaslataik az áremelkedések megfékezésére.

Arra a kérdésre, kezdeményezik-e az Országgyűlés összehívását, Orbán Viktor elmondta: a Házbizottságot már összehívta a házelnök, és a testület majd eldönti, mit kezd a most benyújtott javaslatokkal. "Mi a minél gyorsabb tárgyalásnak vagyunk a hívei" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke az áfacsökkentés kapcsán azt mondta, hogy ez nem sérti az európai uniós normákat, illetve ajánlásokat.

Arra a kérdésre, mennyivel csökkentenék a jövedéki adót, elmondta, az EU 1000 liter üzemanyagra határozza meg, mennyi jövedéki adót kell beszedni. A magyar állam már régóta fölé ment ennek a minimumszintnek, így odáig vissza tud jönni az állam - közölte, utalva arra, hogy ez a szabályozás nem vonatkozik a dízel üzemanyagra.

Szavai szerint a javaslatnak nincs költségvetési és uniós akadálya, kizárólag parlamenti többség kell hozzá, és arra számít, hogy a szocialisták azt fogják mondani, megfontolásra érdemes a javaslat.

Az előterjesztés részleteit ismertetve Varga Mihály közölte: a Fidesz olyan módosításokat kezdeményez, amelyek közvetlen és azonnali árcsökkentő hatással járhatnak. Hozzátette: a kereszténydemokrata Soltész Miklóssal és a fideszes László Tamással együtt készítette az indítványt.

A Fidesz alelnöke szerint, ha jövedékiadó-csökkentési javaslatuk megvalósul, akkor literenként átlagosan 15 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzinért.

Varga Mihály az élelmiszerek várható árcsökkenését az alapvető élelmiszereken mutatta be. Véleménye szerint, ha ezek áfája húszról ötszázalékosra csökken, akkor például a sertéscomb átlagosan 129 forinttal lesz olcsóbb kilónként, míg a tej literenkénti ára 27 forinttal csökken.

A távhő áfacsökkentésének hatásait egy általuk kiválasztott átlagos, 68 négyzetméteres lakótelepi lakás fűtésszámláján mutatta be, ahol egy nyugdíjas házaspár él. Számításaik szerint itt havonta 4516 forinttal kellene kevesebbet fizetni.

A Fidesz alelnöke megjegyezte: reménykednek abban, hogy a Házbizottság döntése nyomán a házelnök kezdeményezheti a rendkívüli ülés összehívását, és azt szeretnék, hogy már július végére konkrét, elfogadott törvény szülessen, amelynek hatásai az év második felében érezhetővé válnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülne a javaslatcsomag, a politikus azt mondta, hogy nehéz pontos számot mondani, hiszen az áremelkedések miatt még az alapvető élelmiszerek esetében is visszaesett a fogyasztás, és az árcsökkenések hatására újra megnőhet a kereslet.

Varga Mihály elismerte, hogy az áfakiesés miatt javaslatuknak több tízmilliárdos hatása van, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak már eddig is jelentős többletbevételei voltak a magasabb árból és a magasabb inflációból. Ezért javasolták, hogy ebből a többletbevételből juttassanak vissza valamennyit az embereknek, és ebben az esetben a javaslatuk akár nullszaldós is lehet.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában elmondta: Gyurcsány Ferenc új egyezséget ajánl Orbán Viktornak, várja a Fidesz elnökének részletes javaslatait és készen áll arra, hogy egyeztessenek az élelmiszer-, illetve az energiaárak féken tartásának lehetőségeiről.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc örömmel venné, ha a Fidesz elnöke a javaslataikról szóló hatástanulmányt is megmutatná, hiszen hasonló helyzetben a kormánytól már többször is követelte ezt. Mint mondta, a miniszterelnök szívesen venné a javaslatok költségvetési hatásait bemutató anyagot is, továbbá az is érdekelné, hogy a teljes adórendszer átalakítására milyen elképzelései vannak a Fidesznek.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a konstruktivitás jegyében Gyurcsány Ferenc felajánlja a Fidesznek, hogy adójavaslataik elkészítéséhez a kéréstől számított egy napon belül a Pénzügyminisztérium biztosítja az alapadatokat.

Daróczi Dávid azt mondta, a miniszterelnök örül annak, hogy Orbán Viktor is látja és felismerte, amiről ő már korábban több alkalommal is beszélt. A következő időszak legnagyobb kihívása az élelmiszer- és energiaárának drasztikus emelkedése. Olyan javaslatokra van szükség, amelyek tartós megoldást jelentenek - közölte a kormányszóvivő.

Kontrák és rekontrák: össztűz alatt a kormány az árak miatt
Benzinár: logikus ötlettel állt elő az MDF
Távhő: áfacsökkentéssel próbálkozik a Fidesz 
Távfűtés: komoly kedvezményeket ígér a kormány

MTI

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG