1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bő egy hónap van az új pénztárgépek cseréjére, amihez támogatást a kormány. Azt azonban még nem tudni, hogy az új gépek mennyibe kerülhetnek, ráadásul a támogatás igénylése sem lesz egyszerű. A csere minimum 9 milliárd forintba kerül az államnak.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint nagyságrendileg 180 ezer vállalkozás kérhet egyszeri 50 ezer forintos támogatást a pénztárgépek cseréjéhez. Közöttük részben a társasági adó hatálya alá eső és eva szerint adózó vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók is vannak.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot. Fontos, hogy a vállalkozásoknak nem lehet adótartozásuk, nem állhatnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmazhatnak feketén dolgozókat. És egy vállalkozás legfeljebb 5 pénztárgép cseréjéhez igényelhet támogatást.

Macerás lesz az igénylés

Első lépés: A vállalkozónak ki kell töltenie egy - ahogy a miniszter mondta -  egyszerű adatlapot, amiben a jelzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy a pénztárgépet cserélnie kell, és ehhez kéri a támogatást.

Második lépés: a NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd.

Harmadik lépés: az igazolással a vállalkozó elmehet megvenni az új gépet, amit az igazolással vesz meg. Természetesen csak a gép ára és az igazoláson lévő összeg különbözetét fizeti ki.

Negyedik lépés: az eladás után a pénztárgépet eladó kereskedő igényli majd a támogatást az adóhatóságtól. És ha minden rendben volt, akkor a NAV kifizeti a támogatást.

Varga Mihály elmondta: ilyen igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni. A kormány azt szeretné, ha nagyjából a nyár folyamán megtörténne az átállás - tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy a vállalkozó vagy egy szakszervizhez, vagy egy műszerészhez fordul, és átállítja a pénztárgépét, vagy a NAV központi rendszerén egy online technikai támogatással tudja majd a pénztárgépét üzembe helyezni.

Mennyit ér a támogatás?

Természetesen minden forint számít, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyibe is kerülnek majd az új pénztárgépek. A Privátbankár megkereste a pénztárgépek értékesítésével foglalkozó egyik céget, de nem tudtak érdemben felvilágosítást adni. Ahogy már korábban megírtuk, jelenleg nincs olyan gép, ami alkalmas arra, hogy bekössék az adóhatósághoz.

Még nem tudni, milyen lesz az új, de ha ilyen pénztárgép van a boltjában, valószínűleg le kell cserélnie.


Emiatt a kereskedő nem tudta megmondani, de még csak megbecsülni sem, hogy mennyibe kerülnek majd a NAV-kompatibilis gépek. Talán segíthet a viszonyításhoz, hogy a megkeresett értékesítőnél akciósan má 30 ezer plusz áfáért lehet venni új, de hamarosan használhatatlan gépet. A drágább gépek pedig 80-90 ezer forint plusz áfába kerülnek.

Fehérítenék a gazdaságot

A pénztárgépek cseréjével a feketegazdaságot akarják visszaszorítani és a tisztességes vállalkozásoknak akarnak nagyobb védettséget adni - közölte Varga Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG