4p
Egy a közelmúltban aláírt megállapodás szerint a jövőben nehéz lesz svájci bankszámlákon tartani az itthon az adóhatóság elől eltitkolt vagyonokat. A NAV ugyanis meghatározott szabályok szerint bárkiről kérhet adatot a svájci hatóságoktól. Ennek azonban meghatározott módja van.

Magyarország és Svájc szeptember első felében írta alá a kettős adóztatás elkerüléséről szóló új egyezményt. Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, nem csak arra figyelnek, hogy ne kelljen mindkét országban nyögni a közterheket: könnyebb lesz információt szerezni azokról is, akik a magyar adóhatóság elől rejtegetik a vagyonukat.

Az egyezmény szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bármely magyar adózóval kapcsolatban kérhet majd adatokat, és a legtöbb esetben a svájci hatóságnak ki is kell adnia az információkat.

Régi-új formula

Az egyezmény főbb pontjaiban követi a régi magyar-svájci egyezményt, azaz nem egy új típusú, modern, az OECD mintaegyezményéhez hasonló egyezmény született - ismerteti a változásokat Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Emiatt nem feltétlenül nyújt megoldást az elmúlt harminc év során nem tisztázott kérdések kapcsán. Érdekességként említhető, hogy az egyezmény a szabad foglalkozásból származó jövedelemről külön rendelkezik, bár ez a fogalom már régen kikerült a modern egyezmények szövegéből.

A MAZARS rámutatott: zavaró lehet az is, hogy a művészek adózásáról a szabad foglalkozás keretében is, de egy külön cikkelyben is szó esik. A munkaviszonyból (nem önálló munkából) származó jövedelem esetében a régi típusú ún. 183 napos szabály maradt, amely szintén jó ideje nem így szerepel a modern egyezményekben. További érdekesség, hogy a passzív jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamat, jogdíj) kettős adóztatásának elkerülése érdekében az egyezmény csak az osztalék esetében alkalmazza az adóbeszámítás módszerét, a többi esetben a progresszív mentesítés módszerét rendeli, ami
szokatlan a nemzetközi adójogi gyakorlatban.

Előreláthatólag fontos célból kérhető adat

Az egyezmény a korábbi kormányzati törekvésekkel összhangban valóban tartalmaz az információcseréről szóló rendelkezést, amely a korábbi, 1981-ben aláírt egyezményből teljesen hiányzott. Ennek lényege, hogy intézményes módon lehetőség van arra, hogy Magyarország információkat kérjen a svájci hatóságoktól. Egy ilyen megkeresésnek a következőket kell tartalmaznia:

· a vizsgálat alá vont személy adatait,
· azt az időszakot, amelyre vonatkozóan az információt kérik,
· a kért információ megnevezése (annak természete, formája),
· az adóügyi cél, amelyre az információt kérik,
· azon személy neve és címe Svájcban, akinek birtokában lehet az információ (feltéve, hogy ez ismert).

Az információt „előreláthatólag fontos célból" lehet kérni, amin egyrészt azt kell érteni, hogy a lehető legszélesebb körben tegye lehetővé az információcserét, másrészt azt, hogy az információcsere intézménye adathalászási célra nem használható. Vagyis nem teljesíthető olyan kérés, amely arra irányul, hogy a svájci hatóság adjon ki információt minden magyar adóalany minden svájci jövedelméről.

Nincs általános adatcsere

Az egyezménnyel együtt aláírt jegyzőkönyv kifejezetten említi, hogy az új szabályok nem jelentik azt, hogy Svájc köteles automatikus vagy spontán információcserére. Minden esetben megkeresés szükséges, amelynek tartalmaznia kell a magyar adóalany azonosító adatait, az információkérés konkrét célját.

Vagyis az egyezmény révén lehetővé válik, hogy egy adóalany adóvizsgálata keretében a magyar hatóság hozzájusson a vizsgált adóalany svájci jövedelmeivel kapcsolatos információkhoz, ami tényleges előrelépés az eltitkolt jövedelmek felderítése érdekében - mutatott rá a MAZARS. Ugyanakkor nem valósul meg az az elképzelés, hogy a magyar hatóságok minden magyar valamennyi svájci adatához bármikor automatikusan hozzáférhetnek. Ilyen általános adat- és információcsere a nemzetközi adójogi gyakorlatban sem jellemző. Fontos továbbá kiemelni, hogy a magyar hatóságok csak a 2014. január 1-jét követő időszakról kérhetnek információt, a jövedelmekre vonatkozó visszamenőleges adatok nem lesznek hozzáférhetők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG