3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Különösen nagy érdeklődés mellett indult hétfőn Szlovákiában az állami számlalottó, amelynek bevezetésétől az adóbevételek növekedését várja a kormány.

A számlalottón, amit az állami szerencsejátékok üzemeltetője, a Tipos bonyolít, állampolgárságra tekintet nélkül minden 18. életévét betöltött személy részt vehet akár már egyetlen, két hónapnál nem régebbi, Szlovákiában kapott üzleti számlával. Be kell jegyeztetni a számla azonosító kódját, aminek fejében egy a játékban való részvételre feljogosító személyi kódot kap a számlabirtokos.

A számlák regisztrációjára az állami szerencsejáték honlapján ingyenesen, a Tipos irodáiban 20 eurócent illetékért, SMS-ben pedig 15 eurócentért lehet megtenni, minden egyes számla külön játékszelvénynek minősül. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül havonta kétszer 10-10 nyertest sorsolnak, az első helyezett 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat nyer. Az első sorsolásra szeptember 30-án kerül sor.

A Tipos közlése szerint a számlalottó iránt már az első napon rendkívül nagy volt az érdeklődés, az első üzleti számlát alig tíz másodperccel éjfél - a játék hivatalos megindítása - után jegyeztette be tulajdonosa, a kora délutáni órákban pedig a bejegyzett számlák száma már meghaladta a 120 ezret. Ez a szerencsejáték-üzemeltető szerint 15-20 ezer résztvevőt jelez.

Az első nap az állami számlalottón résztvevők jelentős része, mintegy 80 százaléka a játék honlapján való ingyenes regisztrációt választotta. A Tipos közlése szerint az első napon nem volt zökkenőmentes a regisztráció a honlapon, ugyanis a délelőtti órákban hackerek úgynevezett DDoS támadást (a szerverek kapacitását célzott tömeges lekérdezések által lefoglaló támadás) indítottak szervereik ellen, amelynek következtében a rendszer közel két órára kieséseket produkált. A honlap a délután folyamán már kifogástalanul működött.

Az állami számlalottó első napját a vártnál is sikeresebbnek értékelte az ötletgazda szlovák pénzügyi tárca, amely a kezdeményezéstől az adóelkerülések csökkentését, valamint a számlakérés gyakorlatának lakossági népszerűsítését várja. Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a számlalottó hivatalos megindítását követően újságíróknak azt mondta: Szlovákiában évente mintegy 150 millió eurót (közel 45 milliárd forint) tesz ki az az összeg, amely nem kerül be az államkaszába áfaelkerülés miatt, a helyzet orvoslására a számlalottó lesz a tárca egyik eszköze.

Az állami számlalottó intézménye nem ismeretlen Európában, eddig azonban csak Máltán alkalmazták. Az alapötlet Tajvanról származik, ahol sajtóközlések szerint már az 1950-es évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert az adóbevételek növelésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG