4p
Előzetesben az „Olajbáró”- közölte szerda reggel a NAV a Privátbankárral, elárulták a részleteket is.

Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig 9 tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján szerdán, Debrecenben.

A NAV már a sajtótájékoztató meghívójában közölte, hogy az utóbbi idők legnagyobb hatásfokú NAV-os bűnügyi akciója a gazdasági mutatókban is mérhető változásokat hozhat. Az úgynevezett bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal - üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába - közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Mi az a bázisolaj?

A Mol csoport honlapja szerint a bázisolaj a kenőanyagok (kenőolajok, kenőzsírok) fő alkotó komponense, mely felhasználható ipari és motorolajok gyártásához egyaránt. Kenőanyaggyártó üzemekben, kisebb mennyiségben bitumengyártáshoz és a gumiiparban is használatos.

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon.

Mint a '90-es években

Lengyel Tibor szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg az ügyben. A szervezet vezetője - ahogy az alezredes fogalmazott: a magyar olajbáró - egy 40 éves Bocskai-kerti férfi, aki egyébként egy vállalkozás alkalmazottjaként dolgozott.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatóak - tette hozzá Lengyel Tibor megjegyezve: a pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve, több, mint kétszázan csaptak le az elkövetőkre.

Miért trükköznek a kenőolajjal

A házkutatások során több mint 102 ezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben, de találtak 200 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát is - fűzte hozzá a bűnügyi igazgató.

Polcz Attila pénzügyőr ezredes, észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőr főigazgató ismertetése szerint a bázisolaj annyiban különbözik a szabályos gázolajtól, hogy 10-20 százalék kenőolajat kevernek hozzá, nem tartalmaz az ára jövedéki adót, ami a gázolaj esetében literenként 110 forint, ugyanakkor üzemagyagként is felhasználható.

Míg a gázolajat zárt láncon át forgalmazzák és csak tartálykocsikban, veszélyes anyagként szállíthatják, addig a bázisolajat akár ponyvás teherautóra rakott tartályokban is vihetik, aminek a felderítése jóval nehezebb - tette hozzá.

Így ment a biznisz

Elmondta azt is, hogy a szervezet tagjai a különböző uniós országokban 160-180 forintért vették meg a bázisolaj literjét, s azt 310 forintért adták tovább többnyire nagy felhasználóknak: mezőgazdasági vállalkozásoknak, tüzépeknek.

Az olajat kamionokkal hozták be az országba, egyszerre 26 ezer litert szállítottak, s egyetlen szállítmányon körülbelül 3 millió forintot kerestek. A bázisolajat gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették, s hogy megakadályozzák az áru nyomon követését, hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak, miközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget - jegyezte meg Polcz Attila.

12 gyanús ember

Annak érdekében, hogy minél több kár megtérüljön, a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, lefoglaltak teherautókat, személykocsikat, traktorokat, több milliós karórákat és 13 millió forint készpénzt - mondta.

A nyomozással párhuzamos zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet, illetve személyi jövedelemadó-ellenőrzéseket és vagyonosodási vizsgálatokat is tartanak az ügyben - tájékoztatott Czinege Attila.

Az ügy jelenlegi 12 gyanúsítottja között forgalmazók és felhasználók is vannak - közölte az MTI érdeklődésére Lengyel Tibor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG