<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Jövő hét kedden fogadhatja el a parlament a módosítókkal a felismerhetetlenségig szétbombázott jövő évi költségvetést. Mutatjuk a részleteket!

Hogy spórol az állam?

A kiadási intézkedések között szerepel az állami bürokrácia csökkentése, a közszféra hatékonyabb bérszabályozása, a szociális ellátások célzottságának növelése, illetve a fejlesztések európai uniós társfinanszírozási arányának emelése.

Innen lesz majd bevétel

Rádupláztak
A közműadóból a kormány az új módosítók szerint már nem 30, hanem 60 milliárd bevételt vár.

A költségvetés egyensúlyának biztosítását célzó adóintézkedések közül a 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése a készpénzfelvételre a korábbi tervekhez képest eredményszemléletben 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés egyenlegét. A társadalombiztosítási járulékok plafonjának eltörlése pénzforgalmi szemléletben 47 milliárd forint többletbevételt jelent, a pénztárgépek összekötése az adóhatósággal ugyancsak pénzforgalmi szemléletben 85 milliárd forinttal növeli az áfabevételeket.

A fordított áfa kiterjesztésével a sertéskereskedelemre a bevezetés évében egyszeri pénzforgalmi kiesés is jelentkezik, emiatt 2013-ban a 10 milliárd forintos eredményszemléletű többlettel szemben csak 1 milliárd forint pénzforgalmi többlet várható.

Marad a bankadó, mennyit adóznak a kicsik?

A kisvállalati adózás eltérő szabályozásából mintegy 16 milliárd forint többletbevétel prognosztizálható. A kisvállalati adó októberben elfogadott szabályozása néhány ponton ugyanis eltér az eredetileg benyújtott javaslattól, így a kisvállalati adóból pénzforgalmi szemléletben a korábban becsültnél 82,5 milliárd forinttal kevesebb bevétel várható, míg a szociális hozzájárulási adó soron 66 milliárd forint, a szakképzési hozzájárulás soron 2,75 milliárd forint, a társasági adó soron pedig 30 milliárd forint többletbevétel jelentkezhet.

A pénzügyi szervezetek különadójának (bankadó) elmaradó megfelezése a tervezett 72 milliárd forint helyett 144 milliárd forinttal járul hozzá az egyenleg javulásához, a pénzügyi tranzakciós illeték általános kulcsának 2 ezrelékre emelése - a változatlanul 6 ezer forintos korlát mellett - 160 milliárd forint, a helyi iparűzési adóteher emelése pedig 35 milliárd forint bevételnövekedést okoz.

A közműadó 60 milliárd forint bevételt jelenthet, míg a béren kívüli juttatásokat terhelő eho emelése 10 milliárd forintot. Az energiaellátók jövedelemadója 11 százalékról 31 százalékra növekszik, ami 40 milliárd forinttal emeli a bevételeket.

Többet kap a gyógyszerkassza

A módosításban szerepelnek további lépések a gazdaság fehérítése érdekében, ezek elsősorban az áfát érintő intézkedések, és összességében 60 milliárd forint többletbevételt jelenthetnek az általános forgalmi adó soron.

Az online szerencsejáték új szabályozása révén lehetőség nyílik az online szerencsejáték szolgáltatók bevonására a közteherviselésbe, ami a korábbi terveken felül további 10 milliárd forint bevételt biztosít.
A költségvetési főösszegek elfogadása óta hozott döntések átvezetéseként szerepel a módosítóban a települési önkormányzatok adósságkonszolidációja, illetve a helyi önkormányzati rendszer átalakításával összefüggő változtatások érvényesítése. Ide tartozik az elektronikus útdíjrendszer kiépítése, amire a költségvetés 42 milliárd forintot szán, és egyúttal vizsgálja a beruházás egyes elemeinek — akár utólagos — európai uniós finanszírozásba vonásának lehetőségét.

A gyógyszertámogatás egyes jogcímei (gyógyszertámogatás kiadásai és gyógyszertámogatási céltartalék) 2013. évi előirányzatait emeli a módosító a folyamatos gyógyszerellátás biztosítása, a betegterhek növekedésének kizárása érdekében, valamint a gyógyszergyártói befizetések összegének növekedésével összhangban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG