BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. augusztus 16. 06:13

Még egy hónapig kitarthat a dinnyeszezon. Bár az árak magasabbak, mint korábban voltak, a termelők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok az őket nehéz helyzetbe hozó, a külföldi piacokról kiszorult, rosszabb minőségű termékek belföldi térnyerése miatt. Friss piaci körképünkben megnéztük, mennyiért lehet most dinnyét venni a budapesti piacokon, sarki közértben, hipermarketekben és azok webáruházaiban. Mihez kezdett a Lidl a dinnye árával a múlt heti botrány után?

(Fotó: depositphotos.com)

A néphagyomány szerint akkor romlik el a dinnye minősége, ha Lőrinc belepisil. A naptárban viszont volt egy Lőrinc-nap augusztus 10-én, és van egy másik Lőrinc-nap szeptember 5-én. A dinnyeszezon végét nézve utóbbi tűnik reálisabb dátumnak, így viszont van még három hetünk. A termelők is ezt az időpontot mondják most az idei szezon zárásának. Hiszen ha az időjárás is engedi, szeptember közepéig lesz magyar görögdinnye, szeptember végéig pedig biztosan lesz sárgadinnye is a boltokban. Míg Szabolcs megyében augusztusban indult jellemzően a betakarítás, addig Békésben a dinnyék javát mostanra már leszedték.

Hogy miként lehet értékelni a 2019-es dinnyeszezont, ennek összesítésével a Magyar Dinnyetermelők Egyesületénél meg szeretné várni a szezon végét. Az már most látszik, hogy idén a megszokotthoz képest magasabb árakkal indult mind a görögdinnye, mind pedig a sárgadinnye szezonja. Előbbihez július elején 150-200 forintos, utóbbi esetében 400-500 forintos kilónkénti termelői ár kapcsolódott. „Ahogy az várható volt, ahogy növekedett a termelési és betakarítási volumen, úgy csökkentek folyamatosan az árak is”–mondta el megkeresésünkre Horváth Vivien, a 173 tagot számláló egyesület szóvivője.

Szabadpiaci játékok rabjai a termelők

A magyar dinnye az utóbbi években a hazai kereskedelmi gyakorlat miatt rengeteget veszített a pozitív megítéléséből. A szóvivő a hazai termelők helyzetét részletesebben ismertetve elmondta, felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében alacsony árakkal „stresszelik” a termelőket. A termelők – csökkentve a veszteségüket, adósságaikat – kényszerből belemennek a szabadpiaci kereskedelmi játékokba, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődtek a hazai áruházak és a termelők közé. A dinnyetermelők szóvivője szerint a felvásárlói beszállítás eredménye a ma a pultokon található dinnye - a munkatárs vélhetően a minőségi kritériumokra utalt.

A fenti felvásárlói magatartás főleg a békési térségre jellemző, bár a területnövekedés miatt Szabolcsban is egyre több kereskedő jelent meg augusztusra. Ezeken a térségeken a vásárlók által a pulton látott 150-300 forintos árakból a termelők eleinte 50-60 forintot, manapság 30 forintot kapnak kézhez.

Bezártak a kapuk a „kamionos minőségű” dinnyék előtt külföldön

Az egyesületnél úgy látják, a kisebb régiókra (például Tolna, Fejér, Heves, Jászság, Baranya) jellemzőbb a gondosabb piacszervezés, amely már az utóbbi évek árképzésében is megmutatkozik. Horváth ugyanakkor megjegyezte: a tisztességtelen hazai felvásárlói, kereskedelmi gyakorlat eredménye lett, hogy a nem megfelelő minőségben, termelői szlengben csak „kamionos minőségnek” emlegetett dinnyékkel árasztották el az export piacainkat. „Nem meglepő, hogy a kapuk bezárultak előttük” – mondja Horváth. Emellett egy másik negatív hullám, hogy az eddigi exportőrök kiesve az export piacokról, beférkőzve a belföldi piacokra, ma nagy számban és nagy mennyiségű ilyen dinnyével árasztják el az áruházakat.

240 forint a dinnye kilója egy angyalföldi zöldségesnél (Fotó: Privátbankár.hu)

„Ezen áraknak szintén csak töredékét kapja meg a termelő, nem beszélve arról, hogy sok esetben II. osztályú vagy >>hulladék<< dinnye kerül ki az áruházi polcokra. Még nagyobb bánatunk, hogy ezeket a dinnyéket valaki leszedi, átveszi, becsomagolja, minőségileg ellenőrzi, majd kihelyezi a pultra, de egyik állomáson sem akad fent, rontva ezzel a magyar dinnyével kapcsolatos összképet” – tette hozzá szóvivő.

150-200 forintos ár lenne az elfogadható

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a szezonnak ebben a szakaszában reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150-200 forint/kiló közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs. Az egyesület szerint is ez az ár lenne az elfogadható.

Mint ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, múlt héten óriási vihart vert, hogy a Lidl a szezon közepén 99 forintra vitte le a görögdinnye kilós árát.  A NAK élesen bírálta a diszkontlánc „árletörő akcióját”. Szerintük ugyanis a piaci helyzet nem indokolta, hogy ennyire csökkentsék az árat. Egyúttal felszólították a Lidlt, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető akciót. A dinnyetermelők egyesülete is kiállt a NAK mellett, ők is úgy látták, a mostani dinnyepiaci helyzet nem indokolta „a felelőtlen áruházi akciókat”.

Akkor megkerestük az áruházláncot, hogy mondják el ők is véleményüket. A Lidl arra hivatkozott, hogy minden dinnyebeszállító partnerük azt kérte tőlük, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtsanak támogatást, amelyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. Ez alapján csökkentették a görögdinnye kilós árát 99 forintra.

Két napra rá a Lidl változtatott az áron. Ahogy elsőként megírtuk, múlt hét pénteken a görögdinnye árát felvitték 20 forinttal, 119 forintra. A lánc nem indokolta meg a lépést. Akkor szerettük volna azt is megtudni, hogy történt-e egyeztetés a termelőkkel, valamint hogyan alakul majd az ár a későbbiekben.

Most rákérdeztünk az egyesületnél, hogy volt-e bármilyen egyeztetés a Lidllel, esetleg a cég kereste-e őket, ugyanis miután levitték 99 forintra a dinnye árát, az egyesület kérte, ha valóban a magyar dinnyetermelők partnere kíván lenni az áruházlánc, a közreműködésünkkel egyeztessenek a termelőkkel. Horváth Vivien szerint a diszkontlánc nem egyeztetett velük sem korábban, sem a múlt heti akció után.

Úgy tűnik, a Lidl a héten sem változtatott a dinnye árán: 119 forintért hirdetik augusztus 15-től kezdődő akciójukban is a dinnyét.

A Spar már 109 forintos dinnyénél tart

Szerdán és csütörtökön körbenéztünk több budapesti üzletben és piacon, valamint az áruházláncok online shopjaiban, hogy megnézzük, máshol miként alakul most a görögdinnye fogyasztói ára. A Lidl mellett az Auchan és a Tesco webshopjában szintén 119 forintért található most görögdinnye. (A hónap elején az Auchan és a Tesco még 139-ért adta a magyar dinnye kilóját.)

Meglepetésre a legolcsóbb dinnyét a Spar webáruházában találtuk: a csíkos lédig dinnye 139 forintról 109 forintra lett leárazva.

A Spar online shopja

20 forint árdifferenciát találtunk a CBA-nál árult dinnyék között attól függően, hogy az online vagy a bolti árat nézzük. Míg a webáruházukban 139 forintért van dinnye, egy belvárosi CBA Prímában már 159 forintért találtunk II. osztályú dinnyét.

Megnéztük két fővárosi piac dinnyekínálatát is. Elmondható, hogy a piacokon 10, de akár 150 forinttal drágábban is adhatják az árusok a dinnyét, mint a boltok; nagyjából azon az áron kezdődnek itt a dinnyék, amit az Agrárkamara is elfogadhatónak tartana.

Legolcsóbban, 148 forintért a Fővám téri vásárcsarnok egyik standjánál árulták a dinnyét, míg egy IX. kerületi piacon inkább 200 forintot kértek el kilónként. Volt olyan árus, aki a „mézédes” hevesi dinnyét 280 forintért hirdette.

280 forint a mézédes hevesi dinnye a Fővám téri vásárcsarnokban (Fotó: Privátbankár.hu)

A XI. kerületi Fehérvári úti vásárcsarnokban szintén hasonló árakkal találkoztunk: 190-198 forinttól indult a görögdinnye kilója, de akadt stand, ahol a fekete héjú dinnyét már 298 forintért adták.

Nem adják olcsóbban a dinnyét a kisközértek, zöldségesek sem. Míg egy XI. kerületi boltban 199 forintért vettünk a dinnyét, egy XIII. kerületi zöldséges már 240 forintnál húzta meg a kilós árat.

Legdrágább dinnyére a GRoby online szupermarketjében bukkantunk: az I. osztályú, átlag 6-10 kilós magyar dinnye kilóját 299 forint kínálják épp.

Magyar dinnyék a Fehérvári úti vásárcsarnokban. (Fotó: Privátbankár.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Agrár Lassan újraindul az európai légiközlekedés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 21:46
Újraindul a spanyol Iberia légitársaság több európai járata is júliusban, a Lufthansa Group pedig bővíti a kínálatát, Budapestre is több járatot indít júniusban, de a fapados óriás is startra kész.
Agrár Ma reggelre 509-re emelkedett a koronavírusban elhunytak száma
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 07:06
De jó hír, hogy tovább csökken az aktív fertőzöttek tábora.
Agrár Dávid Tamás: alkalmazott volt, most megkerülhetetlen piaci szereplő
Márkázott tartalom | 2020. május 22. 10:05
A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben. A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben.
Agrár Barack Obama utódjáról: kaotikus katasztrófa a járvány kezelése
MTI | 2020. május 17. 13:46
 Bírálta a Fehér Házat a koronavírus-járvány kezeléséért Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke helyi idő szerint szombaton a Történelmi Fekete Főiskolák és Egyetemek (HBCU) végzőseinek elmondott beszédében, valamint felhívta a figyelmet a rasszizmus veszélyére is.
Agrár Koronavírus: kisiklott a magyar gazdaság lokomotívja is
Privátbankár.hu | 2020. május 15. 09:01
A magyar gazdaság az elmúlt két évben feszített tempóban bővül. Eddig lokomotívként vágtatott, most viszont a koronavírus miatt kisiklott. Az első negyedéves adat így is 2,2 százalékos bővülést mutatott, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.
Agrár A búza sem ússza meg a nagy tavaszi szárazságot
MTI | 2020. május 14. 07:46
Legfeljebb közepes lesz az idei termés a magyar gazdák várakozása szerint.
Agrár Eljött a bitcoin nagy napja, újra 350 felett ez euró
Eidenpenz József | 2020. május 11. 18:49
Reggel azt mondták, a mozgási korlátozások fokozatos oldása miatt emelkednek a tőzsdeindexek. Délután pedig azt, hogy emiatt esnek. Valójában nem volt ma markáns irány, enyhe esés volt jellemző Európában, az S&P 500 süllyed, a Nasdaq viszont emelkedik. Az olaj ára is lejjebb ment, egy nagy amerikai palagáz– és palaolaj-cég a csőd szélén tántorog. A BUX szerény pluszban tudott maradni, a forint viszont gyengült.
Agrár Száguldanak a részvénypiacok, de érdemes észen lenni!
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 15:37
Bár a koronavírus-járvány mély recessziót eredményez, mégis úgy tűnik az elmúlt hetek alapján, hogy ezt mellékes tényezőnek tekintik a piaci szereplők. A márciusi zuhanások eredményeként az amerikai S&P 500 és a frankfurti DAX részvényindex 30-40 százalékot esett, azóta pedig a veszteség felét ledolgozták.
Agrár Nincs több uniós támogatás a hagyományos karácsonyfa-termesztésre
MTI | 2020. május 7. 13:01
Már csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe támogatás. A kormány viszont a hazai termelők érdekében új támogatási konstrukción dolgozik.
Agrár Megnyitják a magyar határokat a vendégmunkások előtt
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 07:24
Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.
hírlevél