<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Még egy hónapig kitarthat a dinnyeszezon. Bár az árak magasabbak, mint korábban voltak, a termelők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok az őket nehéz helyzetbe hozó, a külföldi piacokról kiszorult, rosszabb minőségű termékek belföldi térnyerése miatt. Friss piaci körképünkben megnéztük, mennyiért lehet most dinnyét venni a budapesti piacokon, sarki közértben, hipermarketekben és azok webáruházaiban. Mihez kezdett a Lidl a dinnye árával a múlt heti botrány után?
(Fotó: depositphotos.com)

A néphagyomány szerint akkor romlik el a dinnye minősége, ha Lőrinc belepisil. A naptárban viszont volt egy Lőrinc-nap augusztus 10-én, és van egy másik Lőrinc-nap szeptember 5-én. A dinnyeszezon végét nézve utóbbi tűnik reálisabb dátumnak, így viszont van még három hetünk. A termelők is ezt az időpontot mondják most az idei szezon zárásának. Hiszen ha az időjárás is engedi, szeptember közepéig lesz magyar görögdinnye, szeptember végéig pedig biztosan lesz sárgadinnye is a boltokban. Míg Szabolcs megyében augusztusban indult jellemzően a betakarítás, addig Békésben a dinnyék javát mostanra már leszedték.

Hogy miként lehet értékelni a 2019-es dinnyeszezont, ennek összesítésével a Magyar Dinnyetermelők Egyesületénél meg szeretné várni a szezon végét. Az már most látszik, hogy idén a megszokotthoz képest magasabb árakkal indult mind a görögdinnye, mind pedig a sárgadinnye szezonja. Előbbihez július elején 150-200 forintos, utóbbi esetében 400-500 forintos kilónkénti termelői ár kapcsolódott. „Ahogy az várható volt, ahogy növekedett a termelési és betakarítási volumen, úgy csökkentek folyamatosan az árak is”–mondta el megkeresésünkre Horváth Vivien, a 173 tagot számláló egyesület szóvivője.

Szabadpiaci játékok rabjai a termelők

A magyar dinnye az utóbbi években a hazai kereskedelmi gyakorlat miatt rengeteget veszített a pozitív megítéléséből. A szóvivő a hazai termelők helyzetét részletesebben ismertetve elmondta, felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében alacsony árakkal „stresszelik” a termelőket. A termelők – csökkentve a veszteségüket, adósságaikat – kényszerből belemennek a szabadpiaci kereskedelmi játékokba, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődtek a hazai áruházak és a termelők közé. A dinnyetermelők szóvivője szerint a felvásárlói beszállítás eredménye a ma a pultokon található dinnye - a munkatárs vélhetően a minőségi kritériumokra utalt.

A fenti felvásárlói magatartás főleg a békési térségre jellemző, bár a területnövekedés miatt Szabolcsban is egyre több kereskedő jelent meg augusztusra. Ezeken a térségeken a vásárlók által a pulton látott 150-300 forintos árakból a termelők eleinte 50-60 forintot, manapság 30 forintot kapnak kézhez.

Bezártak a kapuk a „kamionos minőségű” dinnyék előtt külföldön

Az egyesületnél úgy látják, a kisebb régiókra (például Tolna, Fejér, Heves, Jászság, Baranya) jellemzőbb a gondosabb piacszervezés, amely már az utóbbi évek árképzésében is megmutatkozik. Horváth ugyanakkor megjegyezte: a tisztességtelen hazai felvásárlói, kereskedelmi gyakorlat eredménye lett, hogy a nem megfelelő minőségben, termelői szlengben csak „kamionos minőségnek” emlegetett dinnyékkel árasztották el az export piacainkat. „Nem meglepő, hogy a kapuk bezárultak előttük” – mondja Horváth. Emellett egy másik negatív hullám, hogy az eddigi exportőrök kiesve az export piacokról, beférkőzve a belföldi piacokra, ma nagy számban és nagy mennyiségű ilyen dinnyével árasztják el az áruházakat.

240 forint a dinnye kilója egy angyalföldi zöldségesnél (Fotó: Privátbankár.hu)

„Ezen áraknak szintén csak töredékét kapja meg a termelő, nem beszélve arról, hogy sok esetben II. osztályú vagy >>hulladék<< dinnye kerül ki az áruházi polcokra. Még nagyobb bánatunk, hogy ezeket a dinnyéket valaki leszedi, átveszi, becsomagolja, minőségileg ellenőrzi, majd kihelyezi a pultra, de egyik állomáson sem akad fent, rontva ezzel a magyar dinnyével kapcsolatos összképet” – tette hozzá szóvivő.

150-200 forintos ár lenne az elfogadható

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a szezonnak ebben a szakaszában reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150-200 forint/kiló közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs. Az egyesület szerint is ez az ár lenne az elfogadható.

Mint ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, múlt héten óriási vihart vert, hogy a Lidl a szezon közepén 99 forintra vitte le a görögdinnye kilós árát.  A NAK élesen bírálta a diszkontlánc „árletörő akcióját”. Szerintük ugyanis a piaci helyzet nem indokolta, hogy ennyire csökkentsék az árat. Egyúttal felszólították a Lidlt, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető akciót. A dinnyetermelők egyesülete is kiállt a NAK mellett, ők is úgy látták, a mostani dinnyepiaci helyzet nem indokolta „a felelőtlen áruházi akciókat”.

Akkor megkerestük az áruházláncot, hogy mondják el ők is véleményüket. A Lidl arra hivatkozott, hogy minden dinnyebeszállító partnerük azt kérte tőlük, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtsanak támogatást, amelyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. Ez alapján csökkentették a görögdinnye kilós árát 99 forintra.

Két napra rá a Lidl változtatott az áron. Ahogy elsőként megírtuk, múlt hét pénteken a görögdinnye árát felvitték 20 forinttal, 119 forintra. A lánc nem indokolta meg a lépést. Akkor szerettük volna azt is megtudni, hogy történt-e egyeztetés a termelőkkel, valamint hogyan alakul majd az ár a későbbiekben.

Most rákérdeztünk az egyesületnél, hogy volt-e bármilyen egyeztetés a Lidllel, esetleg a cég kereste-e őket, ugyanis miután levitték 99 forintra a dinnye árát, az egyesület kérte, ha valóban a magyar dinnyetermelők partnere kíván lenni az áruházlánc, a közreműködésünkkel egyeztessenek a termelőkkel. Horváth Vivien szerint a diszkontlánc nem egyeztetett velük sem korábban, sem a múlt heti akció után.

Úgy tűnik, a Lidl a héten sem változtatott a dinnye árán: 119 forintért hirdetik augusztus 15-től kezdődő akciójukban is a dinnyét.

A Spar már 109 forintos dinnyénél tart

Szerdán és csütörtökön körbenéztünk több budapesti üzletben és piacon, valamint az áruházláncok online shopjaiban, hogy megnézzük, máshol miként alakul most a görögdinnye fogyasztói ára. A Lidl mellett az Auchan és a Tesco webshopjában szintén 119 forintért található most görögdinnye. (A hónap elején az Auchan és a Tesco még 139-ért adta a magyar dinnye kilóját.)

Meglepetésre a legolcsóbb dinnyét a Spar webáruházában találtuk: a csíkos lédig dinnye 139 forintról 109 forintra lett leárazva.

A Spar online shopja

20 forint árdifferenciát találtunk a CBA-nál árult dinnyék között attól függően, hogy az online vagy a bolti árat nézzük. Míg a webáruházukban 139 forintért van dinnye, egy belvárosi CBA Prímában már 159 forintért találtunk II. osztályú dinnyét.

Megnéztük két fővárosi piac dinnyekínálatát is. Elmondható, hogy a piacokon 10, de akár 150 forinttal drágábban is adhatják az árusok a dinnyét, mint a boltok; nagyjából azon az áron kezdődnek itt a dinnyék, amit az Agrárkamara is elfogadhatónak tartana.

Legolcsóbban, 148 forintért a Fővám téri vásárcsarnok egyik standjánál árulták a dinnyét, míg egy IX. kerületi piacon inkább 200 forintot kértek el kilónként. Volt olyan árus, aki a „mézédes” hevesi dinnyét 280 forintért hirdette.

280 forint a mézédes hevesi dinnye a Fővám téri vásárcsarnokban (Fotó: Privátbankár.hu)

A XI. kerületi Fehérvári úti vásárcsarnokban szintén hasonló árakkal találkoztunk: 190-198 forinttól indult a görögdinnye kilója, de akadt stand, ahol a fekete héjú dinnyét már 298 forintért adták.

Nem adják olcsóbban a dinnyét a kisközértek, zöldségesek sem. Míg egy XI. kerületi boltban 199 forintért vettünk a dinnyét, egy XIII. kerületi zöldséges már 240 forintnál húzta meg a kilós árat.

Legdrágább dinnyére a GRoby online szupermarketjében bukkantunk: az I. osztályú, átlag 6-10 kilós magyar dinnye kilóját 299 forint kínálják épp.

Magyar dinnyék a Fehérvári úti vásárcsarnokban. (Fotó: Privátbankár.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG