Védjeggyel ellátott GMO-mentes termékek bevezetését kívánja elérni a GMO-mentes Magyarországért Egyesület. A génmódosított szervezetek (GMO) az élelmiszeripari láncban a takarmányon keresztül kerülnek be az állati termékekbe, húsba, tejbe, tojásba - fejtette ki Kulik Zoltán, a szervezet vezetője az m1-en.
Emlékeztetett arra, hogy Magyarország GMO-mentesen termel, ami azt jelenti, hogy magyar földön GMO-t tartalmazó növény köztermesztésben nem termeszthető, ilyen termékek csak importból kerülnek be.
Az import takarmány nagy része génmódosított
Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított - mondta. Hozzátette: Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes.
Több szóját kellene termelnünk?
Kulik Zoltán kiemelte: Magyarország képes GMO-mentes élelmiszereket előállítani, mert ki tudja iktatni a takarmányozásból a GMO-s fehérjéket.
Magyarországon 40 ezer hektáron termelnek szóját, évente mintegy 80 ezer tonnát, az elnök szerint ez a terület jelentősen növelhető. Akár 200 ezer hektáron is lehetne szóját termelni az országban - mondta.
Termelni veszélyes, enni nem? Miközben egyre csak azt hallani, hogy Magyarországon zéró-tolerancia van a GMO-vetőmegra, aközben nap mint nap találkozunk genetikailag módosított élelmiszerekkel. Sőt, lehet, hogy azt sem tudjuk egy adott ételről, hogy annak módosították-e genetikai állományát. Korábbi összeállításunk >> |