2p

Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.

Még egy ukrán agrártermék-csoport felkerült az "utáljuk ki az EU-ból" listára: a cukor és más édesipari termékeké. A Bloomberg hírügynökség francia termelőket idéz, akik azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy az ukrán importot re-exportálják az unión kívülre. 

Az ukrán fehér arany, amit egyetlen uniós termelő sem lát szívesen. Fotó: pixabay
Az ukrán fehér arany, amit egyetlen uniós termelő sem lát szívesen. Fotó: pixabay

Mintegy 700-800 ezer tonna cukorról van szó a mostani 2023-2024-es szezonban, ez kétszerese a tavalyi szezonban leszállítottnak és jelentősen meghaladja az ötéves átlagot - írta a hírügynökség, amelyet az UNN ukrán hírszolgálat idézett. Ukrajna korábban úgy nyilatkozott, hogy 650 ezer tonnában maximálja exportját.

A cukortermelők fellépése elég határozott, akárcsak pár hónapja a gabonaiparban érintett gazdáké volt Európa szerte, de főleg Közép-Európában és a Balkánon. A gabona esetében sikerült elérni, hogy szinte csak tranzitnak használja Ukrajna az uniós államokat és ne adjon el semmit Nyugat-Európában.  

A globális hiány és a rossz időjárás miatt az egekbe szökött az édesítőszer ára Európában. Ezt az sem nagyon befolyásolja, ha tényleg csökken az ukrán behozatal. Egy tonna cukorért most kicsit több mint 800 eurót kell fizetni, ez az utóbbi tíz év legmagasabb ára.

Ukrajna egyes tejtermékek esetén is növelni szeretné exportját az unióba, mert a teljes tejtermék-kiviteléből csak egyetlen százalékkal részesedik ez a potenciálisan nagy piac. Ám itt nyilvánvalóan hasonlóan heves ellenállásba fog ütközni, különösen az ebben az ágazatban erős dán, francia, holland és ír termelők részéről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG