4p

Európa-szerte probléma a cukor és az édességek kiugró drágulása, de csak kisebb részben írható a háború számlájára. Az időjárás szélsőségei, a környezetvédelem, a boltok költsége is nagy szerepet játszik ebben, és így még évekig luxus maradhat az édes élet.

Aki sok cukrot használ, örülhet a magyar árstopnak, ugyanis az édesítőanyag Nyugat-Európában egyre inkább luxuscikké válik. Júniusban Németországban az embereknek majdnem 80 százalékkal többet kellett fizetniük a cukorért, azaz majdnem kétszer annyit, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly október óta különösen erős a drágaság – derül ki az N-Tv.de cikkéből. Mi ennek az oka?

A háború is belejátszik

A cukor valójában sokáig túlságosan is olcsó volt az európai és a világpiacon – összegezte Sandra Fürderer, a Német Cukorszövetség szóvivője. A vállalatoknak sok esetben nem volt gazdaságos cukrot termelni. Az ár aztán 2021 végén kezdett ismét emelkedni.

A cukorárfolyam öt éve (kékkel az európai, zölddel az amerikai árutőzsdén). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A cukorárfolyam öt éve (kékkel az európai, zölddel az amerikai árutőzsdén). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A cukor drágulásának több oka is van. Az energiaköltségek rendkívül megemelkedtek, főként az ukrajnai háború miatt. A cukorrépát a betakarítás után, szeptembertől januárig dolgozzák fel. Épp a hideg hónapokban, amikor a gáz és más energiahordozók nagyon drágák voltak. A gazdák az üzemanyagért és a műtrágyáért is többet kell fizessenek.

A klímavédelem drága

Emellett további költségtényezőkkel kell szembenézniük, egyre magasabb szintű éghajlati célokat, környezetvédelmi és szociális követelményeket kell teljesíteniük. Mindez a cukorgyártók számára sokkal drágábbá teszi a cukorrépát.

A vállalatoknak magasabb árat kell fizetniük a gazdáknak a répájukért, mert különben azok úgy dönthetnek, hogy valami mást termesztenekmondja Fürderer.

Gyenge termés Németországban és Franciaországban

A szupermarketekben kapható cukor többnyire európai répacukorból készül. Európa fő cukortermelői Franciaország és Németország. Tavaly azonban a hőhullámok miatt rossz volt a termés, különösen Franciaországban.

A cukorárfolyam egy éve (kékkel az európai, zölddel az amerikai árutőzsdén). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A cukorárfolyam egy éve (kékkel az európai, zölddel az amerikai árutőzsdén). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Valójában a cukorrépa számára kedvező a melegebb és szárazabb éghajlat, mert hosszú gyökereivel mélyebb rétegekből is képes vizet felszívni. De amit tavaly láttunk, az már túl sok volt – idézik a szakértőt. Ráadásul az éghajlatváltozás több kártevőt és növénybetegséget is eredményez.

Szélsőségek a trópusokon

A világ cukortermelésének kétharmadát azonban cukornádból állítják elő. A legnagyobb cukortermelők Brazília, India és Thaiföld. Ezeknek szintén meg kell küzdeniük az időjárási szélsőségekkel, így tavaly kevesebbet szüreteltek és kevesebb cukrot exportáltak. Már idén tavasszal is terméscsökkenés volt megfigyelhető.

Cukor helyett bioüzemanyag

Mivel több pénzt keresnek vele, egyes cukornádtermelők, többek között Brazíliában, inkább nem cukrot termelnek, hanem bioüzemanyagot, azaz bioetanolt. Az ukrajnai háború miatt az üzemanyag is sokkal drágább lett, ennek következtében kevesebb cukor került a világpiacra.

A cukorárfolyam Európában (kék), az USA tőzsdéjén (zöld) és a Brent kőolaj (sötét vonal). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A cukorárfolyam Európában (kék), az USA tőzsdéjén (zöld) és a Brent kőolaj (sötét vonal). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A répatermelőknek és a cukoriparnak persze jót tesznek a magas cukorárak. Az Európa nagy termelői közé tartozó Nordzucker és Südzucker a 2022/2023-as üzleti évben jelentősen növelni tudta nyereségét.

Mi jöhet még?

A cukor még sokáig drága maradhat a szélsőséges időjárás miatt, akát évekig is, Európában és világszerte egyaránt. Ami ráadásul megnehezíti az elemzők számára a termelés előrejelzését.

Az európai cukor (kékkel) és a Südzucker AG árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az európai cukor (kékkel) és a Südzucker AG árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az édességgyártók számára a magas cukorárak komoly problémát jelentenek. A csokoládégyártó Ritter Sport komoly terhet lát a magas nyersanyag-, energia- és csomagolási költségekben. Egyes európai édességgyártók egyenesen attól tartanak, hogy hamarosan nem lesz elég cukor. A nádcukor pedig drága a gyártók számára, tonnánként több mint 400 eurós büntetővámot kell kifizetniük.

Tündérmese, hogy az élelmiszereknek drágának kell lenniük?

A svájci nagybank, a UBS brit közgazdásza, Paul Donovan szerint a szupermarketekben és az éttermekben már több hónapja nem a munkaerőhiány, az ellátási láncok problémái vagy a magas energiaköltségek miatt emelkednek az árak. Ehelyett a gyorséttermek, az élelmiszergyártók és a kiskereskedelmi láncok kihasználják vásárlóközönségük hiszékenységét – “kapzsisági infláció” vagy haszonlesés, profithajhászás történik valójában.

Mi drágítja a kiskereskedelem árait?

A jelenségre először 2010-ben figyelt fel hazájában, Nagy-Britanniában. A szupermarketek akkor is emelték az áraikat, és a mezőgazdaságra fogták. A közgazdász kutatása szerint az élelmiszerek árának a szupermarketben nagyon kevés köze van ahhoz, amit a gazdák kapnak termékekért.

A kiskereskedelemben a legnagyobb költség a munkaerő, az üzlethelyiség, a reklám és a forgalmazás.

Az ezekre fordított kiadások viszont nem nőttek a vizsgált időszakban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17355 17500 -0,57% 17415 17420 1 695 502 330 HUF 2024-03-05 14:03:43
MOL 2908 2908 2928 -0,34% 2908 2910 196 376 424 HUF 2024-03-05 14:03:26
MTELEKOM 844 841 847 -0,47% 843 844 132 524 790 HUF 2024-03-05 13:59:49
RICHTER 9570 9520 9665 -0,36% 9570 9580 672 898 245 HUF 2024-03-05 14:04:57
OPUS 411 409 416 -1,32% 411 412 32 417 225 HUF 2024-03-05 13:57:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Visszaeshetett az OTP profitja, 2022-es nosztalgiatúrán a forint
Eidenpenz József | 2024. március 5. 12:16
A 2022-ben jellemző 400 forintos szinthez közelít az euró/forint, az előző fontos ellenállást már áttörte. Az OTP jelentése nagy izgalmakat tartogat, visszaesés jöhetett az eredményben. Valami megmozdult az aranynál, euróban és angol fontban már történelmi rekordot döntött a bitcoin – és persze forintban is.
Részvény / Deviza / Áru A szívéhez kap, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:52
Közel egyéves mélypontjára zuhant a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rá se hederített Csányi Sándor bankja a forint tragédiájára
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:52
Miközben a hazai fizetőeszköz hétfőn közel egyéves mélypontra zuhant, az OTP Bank részvénye erősödött, aminek köszönhetően a BUX is pluszban zárt.
Részvény / Deviza / Áru Jön az OTP jelentése, akkumulátorgyár készül a tőzsdére
Eidenpenz József | 2024. március 4. 12:29
A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot sóhajthat, aki megnézi a forint hétfő reggeli árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:41
Meglátjuk, hogyan alakul a hét ebből a szempontból, a kezdés nem túl biztató.
Részvény / Deviza / Áru Megfejtették az európai tőzsdék emelkedésének titkát
Eidenpenz József | 2024. március 4. 05:44
Nemcsak az USA-ban van Csodálatos Hetes, amely a részvényindexek emelkedésének zöméért felelős, hanem Európában is számon tartanak egy csapat kiemelkedő óriást. Ezek még előnyöket is kínálnak az amerikai részvénycsoporthoz képest, miközben függetlenedni tudnak a stagnáló európai gazdaságtól. Önmagát erősítő spirál lesz? A nagyok egyre nagyobbak lesznek?
Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG