6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány nap múlva az összes borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható. Viszont a szőlő minősége még sokat javulhat, ha sütni fog a nap. Csapadék, kártevők, hűvös éjszakák: mivel kellett a bortermelőknek szembenézni?

Rendelet védené a hazait

A magyar szőlő- és borágazat akut gondjává vált, hogy nagy mennyiségben jelentek meg a magyar piacon az Olaszországból származó borok, ami veszélyezteti a magyar termelők érdekeit. Ezért a kormány elrendelte egy rendelet megalkotását a magyar termelők védelmében, amely előírja, hogy az import borok forgalomba hozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő. Részletek >>>

Napsütés

A kétharmad részt kékszőlőt adó 5400 hektáros Egri Borvidéken, az elmúlt éveknek megfelelően, átlagosan 72 mázsás termés várható - mondta a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. Pál Sándor közölte, a szüret szeptember elején kezdődhet, 6-7 hétig tart, a minőséget pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz az időjárás. "Ha napos lesz, akár kiváló is lehet" - mondta.

Pára

A 7000 hektáros, 73-75 százalékban fehérbort termő Mátrai Borvidéken megkezdődött a szüret, s várhatóan október elejéig tart. Az idén is 78-80 mázsás termés várható, a sok csapadék és a pára azonban még ronthatja mennyiséget - mondta Hordós Attila, Gyöngyöspata és Gyöngyössolymos hegybírója. Kilónként 100-120 forintra számíthatnak a termelők, ami a tavalyihoz képest 15-20 százalékos csökkenés. Később, a középérésű fajták szedésénél még mehetnek feljebb az árak.

Kártevők

A tokaji borvidéken 5500 hektár területen várják a szüretet. Prácser Miklós, a borvidék hegyközségi elnöke elmondta, akik meg tudták védeni a szőlőt a kártevőktől, azoknál kiváló lehet a szüret. Az idén jó közepes, 300 ezer mázsa körüli mennyiségre számítanak, tavaly 330 ezer mázsa termett. Hozzátette: a szüret a korán érő szőlőknél - muskotály - szeptemberben kezdődik, a késői fajtáknál - hárslevelű, furmint - októberben is tart.

Hideg

Jobb lesz, mit a tavalyi

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint idén nemcsak az időjárás volt változó, komoly növény-egészségügyi gondokkal is szembesültek a termelők. Bár még sok a bizonytalanság, az már látszik, hogy a pincékbe kerülő bor mennyisége eléri a 3 millió hektolitert. Tavaly 2,663 millió hektoliter seprős bor készült.

A Kunságban, ha az időjárás jól alakul, közepesnél jobb termés és nagyon jó minőségű bor lesz - mondta Frittmann János soltvadkerti borász. A 60 hektáron termelő családi vállalkozás fele-fele arányban gondoz fehér- és kékszőlőt. Elmondta, a szüret a múlt héten kezdődött. Kiemelte, mivel hűvösek voltak az éjszakák, rendkívül illatos és zamatos az erjedő bor, amit ritkán lehet érezni. Mennyiségre a tavalyinál jobb, jó erős közepes termést vár, s ha az időjárás kedvez, akkor rendkívül jó minőségű lesz a bor.

Tőkén tölt

Jó évre számítanak a szekszárdiak is, a több mint 120 hektáron gazdálkodó Mészáros Pál szerint a korai fajták üdék, zamatosak, cukorfokuk ugyan alacsony, de ezeknél ez nem hátrány. A kékszőlő még legalább három hetet a tőkén tölt, s ha lesz elegendő napsütés, meglesz a megfelelő cukorfok is - tette hozzá.

A borvidék 2450 hektáros, 75 százalékán kék-, 25 százalékán fehér szőlőt termelnek. A tavalyi erős közepes év volt, az idei, ha lesz elég napsütés, minden tekintetben jobb lesz - hangsúlyozta a borász.

No problem

A soproni, pannonhalmi területen megkezdődött a szüret. Taschner István hegyközségi elnök szerint az 1400 hektáros, zömében kékfrankost adó Sopronban a minőség kifogástalan, a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad: a tavalyi 69,5 után az idén 60 mázsa alatti átlagra számítanak.

Hozzátette, szeptember elején kezdhetik el a termés zömét adó kékszőlők betakarítását, s a kései fajtáktól eltekintve a jövő hónap végére be is fejeződhet a munka.

Hangyál Balázs, a pannonhalmi hegyközség titkára annyit közölt: az utóbbi évekénél valamivel kisebb termésre számítanak, a mennyiség 90 százalékát adó fehérszőlők minőségével nincsen probléma.

A Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen az elmúlt évben 80-100 mázsa szőlő termett hektáronként, s az idén is hasonlóra számítanak - közölte Veress János, egy családi pincészet tulajdonosa. A szüret várhatóan szeptember közepén kezdődik, s november végéig tarthat.

A vénasszonyokon múlik

Ha hosszú lesz a vénasszonyok nyara, jó évjárat lehet az idei - mondták a neszmélyi borvidék termelői. A legkorábban szüretelt fajtát, az Irsai Olivért a Szöllősi Pincészet és a Kősziklás Borászat már betakarította, a Hilltop Neszmélynél pedig most kezdik a szüretet. A borászatok vezetői szerint a termés 10-20 százalékkal kevesebb a megszokottnál.

Permetezni

Az átlagosnál 15-20 százalékkal kisebb, hektáronként 60 mázsa alatti termés várható idén a villányi borvidéken. Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára elmondta: a minőségről még korai beszélni, nagyban függ a következő hetek időjárásától. A gazdák száraz, meleg időben reménykednek. A 2500-2600 hektár területű villányi borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára. A termelők már augusztusban hozzáláttak a korai és az első rozéborokat adó fajtákat szedéséhez, az igazi szüret szeptember elején, a portugieser szedésével veszi kezdetét.

A csapadékos időjárás miatt az átlagos 6-7 helyett kilencszer kellett permetezni a szőlőt - mondta a 6 hektáron gazdálkodó Kvassay Levente borász, aki az átlagosnál 10 százalékkal kevesebb terméssel kalkulál.

Korábban kezdődő szüret

Az időjárás miatt a szokásosnál egy héttel előbb megkezdődött a szüret, az idei évjárat nem ígérkezik kiemelkedőnek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója. Boros Gábor hangsúlyozta, a csapadék és a párás meleg nagy kihívást jelent. Nagy-Somlón, Badacsonyban, Balatonfüred-Csopakon és a Balaton-felvidéken a rothadás 20-30 százalékkal csökkenti a termést. Még mindig sok múlik az időjáráson, az viszont biztos, hogy az eddigi mért közepes mustfokok nem emelik az ideit a kiemelkedő évjáratok közé. Veszprém megye mintegy 5600 hektár szőlőültetvényének 75-80 százalékán fehér szőlőfajtákat gondoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Pénzt érő jó hírt kaptak a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 14:44
Egy kormányrendelet jó hírt hozott a gazdáknak.
Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG