<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 

„Csak az utóbbi hetekben több mint 20 százalékkal ment fel a földgáz ára, így azért nagyon nehéz tervezni. Csak az a lehetőség marad, hogy mikor eladja az ISO-cukrot vagy a keményítőt, akkor fedezi magát a cég az áram- és a gázpiacon, hogy kiszámítható legyen a termelés.” - nyilatkozta a Trend FM A Nap Vendége műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója, akit november végén neveztek ki az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának vezetőjévé is. 

Az energiaár-robbanás miatt az a tőzsdei társaság élelmiszeripari divíziójának vezetőjeként máris olyan kihívásokkal kell szembesülnie, amire évek óta nem volt példa. A Talentis Agro Zrt. piacát is érinti a nehéz helyzet – Makai Szabolcs szerint a tej áremelkedése csak a kezdet. Hamarosan muszáj lesz árat emelni a tojásoknál, illetve a pulyka és a sertéshúsoknál is.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója - forrás: trendfm.huMakai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója - forrás: trendfm.hu

„A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy szüksége van az országnak az önálló élelmiszerellátásra. Mi folyamatosan tudtunk termelni a koronavírus-járvány alatt is. Nem volt olyan mértékű betegséghullám, hogy le kelljen állítani a gyártást. Ez köszönhető annak, hogy rendkívüli fertőtlenítési intézkedéseket vezettünk be, de annak is, hogy aki épp beteg lett, az otthon kivárta, amíg meggyógyul” – mondta a Trend FM műsorának nyilatkozva Makai Szabolcs.

A Talentis Agro Zrt. vezetője szerint a vállalatoknak be kell rendezkedniük a magas alapanyagárakra. „Minimális visszarendeződés várható, például a műtrágyaárakban, de a mostani árszint felébe, vagy negyedébe már nem fog kerülni többé ez a nagyon fontos alapanyag” – vázolta a helyzetet Makai Szabolcs.

„Bármennyire húzzuk is az időt, a végén a termelői- és alapanyag-áremelkedést a fogyasztóknak is meg kell fizetniük. Nincs más lehetőség” – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátéve, valószínűleg senki sem akarja, hogy tönkremenjenek az élelmiszeripari feldolgozók, márpedig áremelés nélkül ez várna az ágazat szereplőire.

Makai Szabolcs beszélt arról is: szorosabb együttműködés várható a Talentis Agro Zrt. és az OPUS élelmiszeripari cégei között, de szóba jött az is, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően változik az agrárszektor megítélése, kezd könnyebb lenni munkaerőt találni az egyetemeken. A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgathatják meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A húsevés gyilkolja a testet és a környezetet - mondja több EU-ország minisztere
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 12:18
Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.
Agrár Árstop: mit ér mindez, ha nem lesz csirkehús
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 11:54
Átmeneti hiány alakulhat ki baromfihúsból a Baromfi Termék Tanács szerint, tudósít az RTL Híradó. Szerintük 15-20 százalékkal zuhanhat a termelés, ha a kereskedők nem fizetnek többet a csirkéért.
Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló