<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 

„Csak az utóbbi hetekben több mint 20 százalékkal ment fel a földgáz ára, így azért nagyon nehéz tervezni. Csak az a lehetőség marad, hogy mikor eladja az ISO-cukrot vagy a keményítőt, akkor fedezi magát a cég az áram- és a gázpiacon, hogy kiszámítható legyen a termelés.” - nyilatkozta a Trend FM A Nap Vendége műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója, akit november végén neveztek ki az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának vezetőjévé is. 

Az energiaár-robbanás miatt az a tőzsdei társaság élelmiszeripari divíziójának vezetőjeként máris olyan kihívásokkal kell szembesülnie, amire évek óta nem volt példa. A Talentis Agro Zrt. piacát is érinti a nehéz helyzet – Makai Szabolcs szerint a tej áremelkedése csak a kezdet. Hamarosan muszáj lesz árat emelni a tojásoknál, illetve a pulyka és a sertéshúsoknál is.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója - forrás: trendfm.huMakai Szabolcs, a Talentis Agro vezérigazgatója - forrás: trendfm.hu

„A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy szüksége van az országnak az önálló élelmiszerellátásra. Mi folyamatosan tudtunk termelni a koronavírus-járvány alatt is. Nem volt olyan mértékű betegséghullám, hogy le kelljen állítani a gyártást. Ez köszönhető annak, hogy rendkívüli fertőtlenítési intézkedéseket vezettünk be, de annak is, hogy aki épp beteg lett, az otthon kivárta, amíg meggyógyul” – mondta a Trend FM műsorának nyilatkozva Makai Szabolcs.

A Talentis Agro Zrt. vezetője szerint a vállalatoknak be kell rendezkedniük a magas alapanyagárakra. „Minimális visszarendeződés várható, például a műtrágyaárakban, de a mostani árszint felébe, vagy negyedébe már nem fog kerülni többé ez a nagyon fontos alapanyag” – vázolta a helyzetet Makai Szabolcs.

„Bármennyire húzzuk is az időt, a végén a termelői- és alapanyag-áremelkedést a fogyasztóknak is meg kell fizetniük. Nincs más lehetőség” – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátéve, valószínűleg senki sem akarja, hogy tönkremenjenek az élelmiszeripari feldolgozók, márpedig áremelés nélkül ez várna az ágazat szereplőire.

Makai Szabolcs beszélt arról is: szorosabb együttműködés várható a Talentis Agro Zrt. és az OPUS élelmiszeripari cégei között, de szóba jött az is, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően változik az agrárszektor megítélése, kezd könnyebb lenni munkaerőt találni az egyetemeken. A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgathatják meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG