<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Továbbra is ragaszkodik egy olyan földtörvényhez, amely lehetővé teszi, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben maradjon. A miniszterelnök szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság.

Veszedelem!

Így változott

Az új földtörvény május elsején lépett életbe, amellyel megszűnt a külföldiek földvásárlási moratóriuma. A törvény célja, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvető módon magyar tulajdonban maradjon. Az új földtörvény szerint csak az kaphat engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában. Részletek >>>

Orbán Viktor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén elmondta, az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy "a kommunisták maradványai (...) a liberálisokkal karöltve" mindent megtesznek azért, hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák.

Na de nem adják

A mostani kabinet azonban nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól, az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

És ott van még Brüsszel

Ám Brüsszelben még nem fogadták el az új magyar földtörvényt - jelezte a kormányfő, aki azonban - mondta - ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

A lényeg

Mint elmondta, a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette, "vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg".

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. "Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni" - mondta. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket.

A kkv-knak jusson

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megerősítette: kormánya támogatja, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába tereljék - vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki -, de mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

Nagy szavak

Orbán Viktor szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" - mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Brutálisan megdrágulhat a búza, ha nem köt békét hamarosan Oroszország és Ukrajna
Kollár Dóra | 2022. július 2. 17:04
Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.
Agrár "Az ország kenyere biztosított"
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG