5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen élünk a Földön, egyre több élelmiszerre lesz szükség. A mezőgazdaságunk adott hozzá, de nagyon sok elmaradásunk van, amit le kell dolgozni. Ehhez azonban pénz kell, sok-sok pénz. Csakhogy a fiatalok nem nagyon kapnak, ráadásul átalakulás előtt állnak a takarékszövetkezetek is, amitől sokan sokat várnak.

Nagyjából ezermilliárd forint a finanszírozási igénye a mezőgazdaságnak évente – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Feldmann Zsolt. Az ezermilliárdból nagyjából 400 milliárdot finanszíroz a hazai bankrendszer. A szaktárca az Agrár Széchenyi Kártyával is próbál segíteni, amely 2011-ben indult el. Az eddigi adatok szerint indulás óta 5 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak, ez átlagosan hatmillió forintot jelent gazdálkodónként.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány összesítése szerint tavaly több mint 110 milliárd forintnyi kezességgel biztosított hitelállományt helyeztek ki. A kezességgel biztosított szerződések átlagos összege 20 millió forintot tett ki, ami az előző évhez képest például csökkenést mutat. Többnyire forgótőke finanszírozását szolgálták.

Divatos lett az agráriumot finanszírozni

Bakó Dániel Forrás: mnvh.eu

Valóban nagy szükség van a hitelekre az agráriumban – mondta a Privátbankárnak Bakó Dániel, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) Kertészeti és Termelői Szervezeti Tagozat elnökségi tagja, aki emellett finanszírozási kérdésekkel is foglalkozik. Szerinte divat lett az agráriumot finanszírozni, de az áttörés egyelőre elmaradt.

A szakember szerint sokszor azért van szükség a hitelre, mert adott esetben egy év is eltelik, mire a gazdálkodó visszakapja a befektetett pénzt. Egy egyszerű példa: ősszel elvetik a gabonát. Aratni azonban csak ilyenkor, nyár közepén szoktak. Bevétel még mindig nincs, mert ugye a gabonát el is kell adni. Az is nagy kérdés, hogy ez mikor sikerül és mennyiért. Addig viszont tárolni kell valahol, mert a földön nem maradhat. A tárolásnak költsége van, vagyis egy évig csak viszi a pénzt a befektetés, addig pedig meg kell oldani a finanszírozást.

Bakó szerint a termelőknek sokszor nincs elég pénzük, hiszen a növekvő költségeket nem mindig tudják beépíteni az árakba. Ráadásul több ágazat is leépült az elmúlt évtizedekben.

Hiába drága az üvegház, fedezetnek nem jó

Az egyik ilyen ágazat – amely leépült - a kertészet, mondta Bakó Dániel, aki maga is azzal foglalkozik. Fő tevékenységük a paprikatermesztés, de emellett jégsalátájuk is van. A szakember szerint a kertészet elszegényedett, mert az elmúlt évtizedekben nőttek a költségek - nagyjából a 10-szeresére -, miközben az árak a 90-es évek szintjén maradtak. Közben hiába nőtt a technológiai fejlettség, az csak részben kompenzálta a lemaradást, az olló – a költségek és a bevétlek között - folyamatosan nőtt.

Kézenfekvő és szükséges megoldás a hitel. Csakhogy, egy egységnyi pénzhez, 2-3 egységnyi fedezetet kérnek a fiataloktól – mondja Bakó. Sok gazdálkodónak a ház az egyetlen olyan vagyona, amit fedezetnek felkínálhatna, de azt nem szívesen teszik. A növényházat ugyanis nem fogadják el fedezetként, mert a biztosítók szerződnek rá. Hiába jelent nagy értéket, négyzetméterenként akár 30 ezer forintba is kerülhet, elkészül.

A szövetkezetekre számíthattak eddig

Bakóék gazdasága tudott hitelt felvenni, de azt mondja, hogy komoly munka volt benne. Az egyik hitelszövetkezettel vannak kapcsolatban, amely a beruházásoknál tud segíteni Az elmúlt tíz évben már kialakult egy személyes kapcsolat és együttműködés. A szövetkezet folyamatosan figyeli a vállalkozás működést, hiteltörlesztést.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Privátbankárnak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy meg kell várni, hogy befejeződjön a takarékszövetkezeti integráció, mert az lesz majd a kulcsa a vidék finanszírozásának. Az elnök szerint ugyanis fontos lesz a megfelelő finanszírozás az ágazatban.

Bakó szerint hiába vannak például a takarékszövetkezetek, vagy a hitelszövetkezetek, amelyek hiteleznek, ha adott esetben nincs elég likvid tőkéjük. Ekkor kerül képbe a bank. Csakhogy ott már sok esetben nincs meg az a személyes kapcsolat, mint például a szövetkezeteknél. Többek között ezért is aggódnak a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása miatt. Attól tartanak ugyanis, hogy hiába lesz az évek alatt kialakult kapcsolat, ha a dönteni a központban fognak majd.  

Ha megszűnik a helyi hitelbírálat a takarékszövetkezeteknél, az nagy problémát jelenthet, ráadásul Bakó szerint akár visszaélések is lehetnek.

Jelentős változás előtt az ágazat?

Bakó szerint van olyan ország, ahol az állam bújtatva, de plusztámogatást ad a termelőknek. Ott van például Hollandia. Mivel az országban kevesebb a napfény a szükségesnél, pótmegvilágítást kell alkalmazniuk a termelőknek. Ők azonban nem áramot vesznek, hanem gázt, amit elégetnek és áramot, valamint hőt állítanak elő. Itt jön a képbe a támogatás. A termelők által előállított energia maradékét betáplálják a nagy, központi rendszerbe. És itt a trükk, a gazdáknak ezért az energiáért a piaci árnál 30 százalékkal nagyobb árat fizetnek.

A pénz azonban nemcsak a működés szempontjából fontos, teszi hozzá a szakember. Azért is, mert – becslése szerint 5 éven belül jelentős változások lehetnek világszerte. Ahogy nő a föld népessége, úgy nő az élelmiszer iránti kereslet is. Azt pedig valakinek meg kell termelnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Ünnepnapot csinált szeptember 30-ából Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 11:17
Egy nappal azután, hogy a megszállt területeken is bejelentették az orosz hadseregbe történő sorozás megkezdését, kikiáltották az újraegyesítés napját.
Agrár Pénzt érő jó hírt kaptak a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 14:44
Egy kormányrendelet jó hírt hozott a gazdáknak.
Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG