<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.

Közel félmilliárdos veszteséget kénytelen lenyelni azok a hazai fuvarozó vállalkozások, amelyek kapcsolatban álltak - pontosabban szállítottak! - a Keleti Agrár Kft.-nek. A tucatnyi szállítmányozó, többnyire kis méretű-családi vállalkozásnak járó összességében félmilliárd forint viszont csak töredéke annak a sokmilliárdos tartozásnak, amivel a cég adósa tucatnyi kisebb és nagyobb agrárvállalkozásnak, az orosz műtrágyagyártó PhosAgronak, és az üzletet finanszírozó az OTP Banknak. (Ez utóbbi faktorálta ugyanis a Keleti Agrár Kft.-t.)

A cég ügyeit ismerő informátorunk szerint a viharfelhők már tavaly év végén gyülekeztek a bátaszéki központú vállalkozás felett. Akkor ugyanis már olyan nyomott áron adott el, vagy legalábbis kínált műtrágyát a gazdáknak, amely a beszerzési árat sem fedezte. Piaci információk szerint akkor 90 ezer forint/tonna áron szállított olyan műtrágyát, amelyet  átlag 130 ezer forint/tonna áron forgalmaztak az országban - rejtély, hogy miként tudták "kigazdálkodni" a tonnánkénti 50 ezer forintos különbözetet...

Ár alatt és víz felett

Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy idén tavasszal még/már 20 százalékkal alámentek a hazai piaci árnak, így próbálva "meghatározó piaci szereplővé" válni Magyarországon. Mennyiségi szempontból ez talán sikerült is, hiszen a 1,5 millió tonnás magyar műtrágyapiacon - saját bevallásuk szerint - 200 ezer tonnás forgalmat értek el, ami jóval 10 százalékos piaci részesedést jelentett. Az már más kérdés, hogy miként tudott - volna - nyereségesen működni a vállalkozás úgy, hogy a beszerzési ár alatt kínált árut - amely többnyire dunai kikötőkbe érkezett - a bátaszéki központba szállíttatta (közúton!) és onnan továbbították azt a megrendelőkhöz.

Amikor még zökkenőmentesen ment az üzlet a Keleti Agrár Kft-nél (Forrás: keletiagrar.com)Amikor még zökkenőmentesen ment az üzlet a Keleti Agrár Kft-nél (Forrás: keletiagrar.com)

Adóslista milliárdokkal

A Keleti Agrár Kft. (amely egy év alatt 2019-ről 2020-ra megduplázta árbevételét, amely tavaly már meghaladta a 20 milliárd forintot!) az idei évben néhány hónap alatt sokmilliárdos tartozást halmozott fel. A finanszírozó banknak becslések szerint mintegy 4-5 milliárddal tartozik, a műtrágyáért előre fizető gazdáknak és nagyobb mezőgazdasági cégeknek több milliárddal, a szállítóknak félmilliárddal, a beszállító PhosAgronak pedig vélhetően sokmiliárddal tartozik a Dávid Tamáshoz köthető cég.

Bár az egykori tulajdonos kérdésünkre úgy válaszolt, hogy az orosz céget kifizette, a PhosAgro hozzánk eljuttatott közleményében egyérteműen cáfolta ezt. Azt is leírták, hogy idén júniusban megvonták a képviseleti jogot is a Keleti Agártól.

Amint azt korábbi cikkeinkben is jeleztük: a legnagyobb veszteséget azok a gazdák szenvedték el, akik tavasszal - az árengedmény miatt - előre kifizették az árut, majd miután ez nem érkezett meg, kénytelenek voltak még egyszer megvenni a műtrágyát. Ennek ára azonban a nyár során a duplájára emelkedett, így valójában háromszoros áron vettek meg ugyanannyi műtrágyát. Az is bizonyosnak látszik, hogy a Keleti Agrártól megrendelt és kifizetett műtrágya - egyelőre ismeretlen - része soha nem érkezett meg a vevőkhöz.

Végrehajtási csúcstartó

A helyzet komolyságát az is jelzi, hogy - elsőként - az adóhatóság már júniusban végrehajtási eljárást indított a cég ellen, amelyet további nyolc hasonló eljárás követett! A cégbírósági iratot szerint továbbra is érvényben levő eljárásokban a Keleti Agár székhelyéül szolgáló Bátaszék városa is érintett, az egyik végrehajtást ugyanis éppen ők indították.

A pórul járt vevők pedig továbbra is futnak a pénzük után. A végrejhajtásokban és felszámolási eljárásokban nem igen bízhatnak, mert a Keleti Agrárnak vagyona egyáltalán nincs. Az immár a floridai bejegyzésű tulajdonos cég - East Sun Inc. - 2019-ben vette át a Keleti Agrárt Dávid Tamástól. A vállalkozásnak akkor még négy telephelye volt - ma már egy sincs a "nevén". A náluk levő munkagépek, szállítójárművek is lízingeltek. A 2020-ban elért 21,7 milliárdos árbevétel fényét pedig jócskán elhomályosítja az a tény, hogy kötelezettségállománya meghaladta a 8 milliárd forintot!

Nem válaszolt csak a perel az orosz beszállító

A céget továbbra is irányító Dávid Tamás korábban írásban válaszolt kérdéseinkre - ezt korábbi cikkünkben betűhíven közöltük. Most ügyvédjén keresztül ígért tájékoztatást - egyelőre azonban ez sem érkezett meg szerkesztőségünkbe. Az érintett gazdák és szállítócégek név szerint nem kívánnak megjelenni és a fő beszállító PhosAgro - mivel jogi útra terelte az ügyet – szintén nem kívánt kérdéseinkre választ adni.

Korábbi megkeresésünkre az alábbi választ küldték:" A PhosAgro hivatalosan bejelenti, hogy 2021. nyár elejétől minden üzleti és kereskedelmi kapcsolatot megszakított a Keleti Agrár Kft-vel, annak nem megfelelő üzleti magatartása és a szerződésükben szereplő kötelezettségek durva megszegése miatt. A PhosAgro kijelenti, hogy nem tud az érintett termékek tényleges hollétéről és arról, hogy a Keleti Agrár Kft. miként kezelte azt. A PhosAgro azt is kijelenti, hogy a Keleti Agrár Kft. nem teljesítette a PhosAgro felé fennálló pénzügyi kötelezettségeit."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A húsevés gyilkolja a testet és a környezetet - mondja több EU-ország minisztere
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 12:18
Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.
Agrár Árstop: mit ér mindez, ha nem lesz csirkehús
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 11:54
Átmeneti hiány alakulhat ki baromfihúsból a Baromfi Termék Tanács szerint, tudósít az RTL Híradó. Szerintük 15-20 százalékkal zuhanhat a termelés, ha a kereskedők nem fizetnek többet a csirkéért.
Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló