TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Széles körben eddig nem ismert részletekre derült fény a Bezenye mellé tervezett óriási agrár és ingatlan komplexumról. A jelek szerint a kormány infrastrukturális oldalról is megtámogatná az egymilliárd eurós beruházást. Gyakorlatilag az évszázad üzletét ebben a határmenti faluban.

A napokban lakossági fórumot tartottak Bezenyén a Lajtania Parkra keresztelt megaberuházást érintő szabályozási és rendezési tervek módosításairól. Márkus Erika polgármester azt közölte lapunkkal, hogy 62 érdeklődő jelent meg, ők megismerhették az első átfogó terveket, amikről a hónap elején lapunk is beszámolt. Most a beruházó FAKT AG és a várostervező RegioPlan képviselői tájékoztatták az egybegyűlteket.

Bár nem mondták ki, de biztosan az évszázad üzletét készítik elő, hiszen az óriási gyümölcsfeldolgozón kívül logisztikai központot, ezer lakást, hotelt, szupermarketet és más üzleti ingatlanokat is építenek pár év alatt, úgyhogy Bezenye és a szomszédos Hegyeshalom, ahol szintén lesz jelentős ingatlanfejlesztés, bevonul a történelembe. Az egy órás fórumról a Hegyeshalmi Kulturális Egyesület FTV stúdió készített összefoglalót, amit az egyik közösségi oldalon bárki megtekinthet.

Minapi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy miket terveznek a mintegy 330 hektáros óriástelekre. Az ütemezés elképzelt menetét is taglaltuk és felsoroltuk, hogy milyen termékekkel foglalkozó hazai mezőgazdasági termelők juthatnak nagy megrendeléshez. Most viszont kiderült, hogy egy sor olyan elemmel is gazdagodhat a projekt illetve a két település, ami eddig kevés figyelmet kapott.

A két terület között fut el a felfelé kanyarodva az autópálya. Lehajtó biztosan lesz és vasúti teherállomást is terveznek. forrás: FAKT AGlehe A két terület között fut el a felfelé kanyarodva az autópálya. Lehajtó biztosan lesz és vasúti teherállomást is terveznek. forrás: FAKT AGlehe

Például új autópályalehajtó is lesz, hiszen óriási forgalomra lehet számítani, ha beindul a gyümölcsfeldolgozás. A FAKT AG képviselője szerint így biztosan nem terhelik a településeket. Ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek az Információs és Technológiai Minisztériummal.

Azt is elmondta, hogy a bezenyei és a hegyeshalmi telekrészek között kihagytak egy széles sávot, így az ott futó gyorsforgalmi út mellett akár kiépülhet egy vasúti teherállomás is. Ez tovább javítana a beruházás logisztikai hátterén és egyúttal környezetkímélő megoldás is lenne. A vasút ügye azért is fontos, mert a kormányzati tervek szerint a Pozsonyba tartó gyorsvasút itt keresztülmehetne a területen. A kormány egyébként tavaly októberben kiemelt státuszt adott a beruházásnak, így sokkal rövidebb idő alatt történhet az engedélyezés, mint általában szokásos.

A megaprojekt 80 hektáros hegyeshalmi részén kijelöltek egy általános gazdaságfejlesztési területet. Még nem döntötték el, hogy mit telepítenek oda, ez részben a beruházás menetének és a gazdasági-piaci környezetnek is függvénye. Elképzelések vannak azonban arról, hogy hazai termesztőkkel tárgyaljanak egy gyógynövény feldolgozó egység létesítéséről.

A fórumon részt vevő egyik önkormányzati képviselő szerint az első ütemben 400 lakás épülne meg a hegyeshalmi oldalon. A második ütemben további kb. 600 otthon létesülhet, az ezres összlakásszámot egyébként korábban a beruházó ügyvezetője megerősítette lapunknak. Az egyik érdeklődőnek kétségei voltak afelől, hogy a beruházó képes lesz összeszedni a megfelelő mennyiségű munkaerőt. A FAKT AG képviselője azzal nyugtatta meg, hogy

direkt azért szeretnénk egyszerre elkezdeni az üvegházak kivitelezésével egy ütemben a lakások építését is, hogy ezzel is növeljük a dolgozók számára a vonzerőt”.

Az eseményen megtudhattuk továbbá, hogy a FAKT AG nem feltétlenül szeretne új szociális létesítményeket építeni, mint azt sok helyi lakos esetleg elképzelte. Inkább hozzájárul a meglévő intézmények korszerűsítéséhez, valamint egy szennyvíztisztító létesítéséhez.

A RegioPlan szakértője azt fejtegette, hogy egy környezetvédelmi tanulmány szerint a területen védett állat-és növényfajok honosak, de „a beruházásnak nem lesz jelentős hatása ezekre”. A beruházó képviselője pedig arról számolt be, hogy a bezenyei telekrész keleti határvonalánál, még a telken belül egykori limes őrtornyot és kapcsolódó részeit találták évekkel ezelőtt. Ez most nagy eséllyel UNESCO Világörökségi státuszt kaphat. Feltárására ugyan nem vállalkoznak, de turisztikai értékként fogják kezelni és megjeleníteni a széles közönség előtt.

Címkék: Agrár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
Agrár Híznak az Orbán-család bankszámlái: a kormányfő apja 140 millió forintot vitt haza
Vég Márton | 2020. augusztus 8. 17:41
A miniszterelnök apja a Nehéz Kő Kft. nevű szállítmányozó cégéből lapátolta ki a profitot. A golfpályáiból kivett pénzzel együtt így már 230 millió forintnál tart az idei számláló.
Agrár Kétszáz zsák búzát dob be a közösbe Mészáros Lőrinc
MTI | 2020. augusztus 7. 09:03
A Talentis Agro Zrt. ezzel járul hozzá a Magyarok kenyere programhoz.
Agrár Így akarnak minél több állampapírt eladni a magyaroknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 07:17
Mától miniszteri biztos segíti az államkincstár megújulását.
hírlevél