TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Széles körben eddig nem ismert részletekre derült fény a Bezenye mellé tervezett óriási agrár és ingatlan komplexumról. A jelek szerint a kormány infrastrukturális oldalról is megtámogatná az egymilliárd eurós beruházást. Gyakorlatilag az évszázad üzletét ebben a határmenti faluban.

A napokban lakossági fórumot tartottak Bezenyén a Lajtania Parkra keresztelt megaberuházást érintő szabályozási és rendezési tervek módosításairól. Márkus Erika polgármester azt közölte lapunkkal, hogy 62 érdeklődő jelent meg, ők megismerhették az első átfogó terveket, amikről a hónap elején lapunk is beszámolt. Most a beruházó FAKT AG és a várostervező RegioPlan képviselői tájékoztatták az egybegyűlteket.

Bár nem mondták ki, de biztosan az évszázad üzletét készítik elő, hiszen az óriási gyümölcsfeldolgozón kívül logisztikai központot, ezer lakást, hotelt, szupermarketet és más üzleti ingatlanokat is építenek pár év alatt, úgyhogy Bezenye és a szomszédos Hegyeshalom, ahol szintén lesz jelentős ingatlanfejlesztés, bevonul a történelembe. Az egy órás fórumról a Hegyeshalmi Kulturális Egyesület FTV stúdió készített összefoglalót, amit az egyik közösségi oldalon bárki megtekinthet.

Minapi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy miket terveznek a mintegy 330 hektáros óriástelekre. Az ütemezés elképzelt menetét is taglaltuk és felsoroltuk, hogy milyen termékekkel foglalkozó hazai mezőgazdasági termelők juthatnak nagy megrendeléshez. Most viszont kiderült, hogy egy sor olyan elemmel is gazdagodhat a projekt illetve a két település, ami eddig kevés figyelmet kapott.

A két terület között fut el a felfelé kanyarodva az autópálya. Lehajtó biztosan lesz és vasúti teherállomást is terveznek. forrás: FAKT AGlehe A két terület között fut el a felfelé kanyarodva az autópálya. Lehajtó biztosan lesz és vasúti teherállomást is terveznek. forrás: FAKT AGlehe

Például új autópályalehajtó is lesz, hiszen óriási forgalomra lehet számítani, ha beindul a gyümölcsfeldolgozás. A FAKT AG képviselője szerint így biztosan nem terhelik a településeket. Ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek az Információs és Technológiai Minisztériummal.

Azt is elmondta, hogy a bezenyei és a hegyeshalmi telekrészek között kihagytak egy széles sávot, így az ott futó gyorsforgalmi út mellett akár kiépülhet egy vasúti teherállomás is. Ez tovább javítana a beruházás logisztikai hátterén és egyúttal környezetkímélő megoldás is lenne. A vasút ügye azért is fontos, mert a kormányzati tervek szerint a Pozsonyba tartó gyorsvasút itt keresztülmehetne a területen. A kormány egyébként tavaly októberben kiemelt státuszt adott a beruházásnak, így sokkal rövidebb idő alatt történhet az engedélyezés, mint általában szokásos.

A megaprojekt 80 hektáros hegyeshalmi részén kijelöltek egy általános gazdaságfejlesztési területet. Még nem döntötték el, hogy mit telepítenek oda, ez részben a beruházás menetének és a gazdasági-piaci környezetnek is függvénye. Elképzelések vannak azonban arról, hogy hazai termesztőkkel tárgyaljanak egy gyógynövény feldolgozó egység létesítéséről.

A fórumon részt vevő egyik önkormányzati képviselő szerint az első ütemben 400 lakás épülne meg a hegyeshalmi oldalon. A második ütemben további kb. 600 otthon létesülhet, az ezres összlakásszámot egyébként korábban a beruházó ügyvezetője megerősítette lapunknak. Az egyik érdeklődőnek kétségei voltak afelől, hogy a beruházó képes lesz összeszedni a megfelelő mennyiségű munkaerőt. A FAKT AG képviselője azzal nyugtatta meg, hogy

direkt azért szeretnénk egyszerre elkezdeni az üvegházak kivitelezésével egy ütemben a lakások építését is, hogy ezzel is növeljük a dolgozók számára a vonzerőt”.

Az eseményen megtudhattuk továbbá, hogy a FAKT AG nem feltétlenül szeretne új szociális létesítményeket építeni, mint azt sok helyi lakos esetleg elképzelte. Inkább hozzájárul a meglévő intézmények korszerűsítéséhez, valamint egy szennyvíztisztító létesítéséhez.

A RegioPlan szakértője azt fejtegette, hogy egy környezetvédelmi tanulmány szerint a területen védett állat-és növényfajok honosak, de „a beruházásnak nem lesz jelentős hatása ezekre”. A beruházó képviselője pedig arról számolt be, hogy a bezenyei telekrész keleti határvonalánál, még a telken belül egykori limes őrtornyot és kapcsolódó részeit találták évekkel ezelőtt. Ez most nagy eséllyel UNESCO Világörökségi státuszt kaphat. Feltárására ugyan nem vállalkoznak, de turisztikai értékként fogják kezelni és megjeleníteni a széles közönség előtt.

Címkék: Agrár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kovács Zoltán küldetését meghosszabbította Orbán Viktor - még egy újat is adott
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 07:17
Kovács Zoltánt megerősítik kormánybiztosi beosztásában, tovább szervezheti a vadászati gigakiállítást - és mostantól a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.
Agrár Jövőre kedvezőbben adóznak a mezőgazdasági kisvállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 17:44
A korábbinál kedvezőbb módon kell majd adózniuk az agráriumban tevékenykedő kisvállalkozásoknak. Az új jogszabály életszerű változásokat is hozott.
Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Friss
hírlevél