Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyre közelebb kerül Bezenye és Hegyeshalom ahhoz, hogy valóság legyen az álmukból: megépüljön a Lajtania Park-ra keresztelt óriási mezőgazdasági és ingatlan komplexum. A beruházó FAKT AG egymilliárd eurót költ rá. Az engedélyek már idén megszülethetnek, az építkezés 2021 első felében kezdődhet. Még nem dőlt el, mely magyar cégek nyerhetnek itt megrendelést a németek mellett.

A Lajtán innen is van élet, erre utal, hogy gyorsított ütemben zajlanak a Bezenye és Hegyeshalom közötti agrárközpont és hatalmas ingatlan komplexum előkészületei. A jelek szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóban elkészüljön ez a megaberuházás az ország észak-nyugati csücskében. Legalább háromezer munkahely jön létre, megújulhat a településeken több szociális ellátó egység és később tovább gyarapodhatnak a helyi adók segítségével.

Mintegy 500 futtballpályányi (330 hektár) területen üvegházak, haltenyésztő üzem, gyümölcsfeldolgozó egység, logisztikai központ, kamionparkoló, szolgáltató egységek, szupermarket, éttermek, hotelek nőnek ki a földből. Az ott dolgozóknak – nem tévedés – ezer új lakást is építenének a területen. Vagyis valójában egy kisváros jön létre pár év alatt.

A német céggel jó ideje kapcsolatban álló magyar KÉSZ csoport vezényelheti le a településrendezési terv elkészítéséhez szükséges szabályozási terv-módosításokat. Erre még márciusban kapott megbízást. A FAKT AG májusi hírlevelében azt olvastuk, hogy ehhez a várostervezésben jártas RegioPlan vállalkozással és az érintett önkormányzatokkal dolgoznak együtt a német cég szakemberei.

Egyelőre annyit tudni, hogy a hírhedt Eurovegassal ellentétben, aminél egységes területkezelés volt, itt a sok különféle funkció miatt fel kell szabdalni a többszáz hektárt. (Eurovegas néven hatalmas kaszinóvárost akart építeni több osztrák nagyvállalkozó, de tervüket elsodorta a válság és az egymás közti vita. Húszezer embert foglalkoztattak volna Európa legnagyobb szórakoztató központjában.)

Az egyszerűsítést szolgálja ugyanakkor, hogy egyetlen eljárási sorozatban készítik elő a változtatásokat, nem külön-külön a két településen. Bezenyén mintegy 250 hektárnyi lesz a feldolgozó és logisztikai központ, a határos Hegyeshalomban kb. 80 hektáron pedig a kiszolgáló és üzleti ingatlanok, valamint a lakónegyed.

Gátfutóból síkfutók lettek a németek!

A kormány tavaly októberben lökte meg a beruházást azzal, hogy kiemelt státuszt adott neki. Ezzel gátfutóból síkfutóvá tette a németeket, hiszen így szinte akadálytalanul mehet az engedélyezés.

Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a tervek bemutatásakor (Forrás: kormany.hu) Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a tervek bemutatásakor (Forrás: kormany.hu)

A kormány persze rajta tartja a szemét és a kezét a németeken, ennek azzal adott nyomatékot, hogy „koordinátorként a megyei kormányhivatal képviselője is részt vesz a munkában”. A FAKT-nak egyébként az agrártárcával külön is „jók” a kapcsolatai.

Tóth Károly, a FAKT Hungaria Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, hogy 2021 elejére várják a végleges engedélyeket, így a kivitelezés jövő nyáron megkezdődhet.

„Az első ütemben – ez a teljes beruházás 35-40 százaléka - az üvegházakat és a haltenyésztő üzemet szeretnénk felépíteni, de párhuzamosan a lakásépítést is meg kell kezdeni, hiszen ahogy felpörög a projekt, egyre nagyobb szükség lesz ezekre.”

– mondta, utalva arra, hogy csak ezek után jöhet a többi elem, például a logisztikai központ, valamint a szolgáltató és szociális egységek.

Lakónegyed lesz, nem munkásszálló

A FAKT AG eddig inkább az üzleti és ipari célú ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai egyégek) fejlesztésében szerzett tapasztalatot, a lakásfronton kevésbé. A vezető ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem akarják teljesen kiadni kezükből a lakásépítést, itt vegyes vállalati formát látnak megvalósíthatónak.

A látványtervek szerint szellős telepet képzeltek el, nem túl magas társasházakkal, sok zöld felülettel. Persze ez még változhat, de az biztosnak látszik, hogy nem munkásszállót akarnak felhúzni, csakhogy spóroljanak a területtel.

Ők már nyertek az üzleten

Az új negyed körül már gyülekeznek az üzletben reménykedő magyar és külföldi cégek. Eddig 50 céggel írtak alá szándéknyilatkozatot. Nem meglepő módon nagy falathoz jutott több német nagyvállalat: az E.ON a teljes energetikai tervezést és kivitelezést viszi, a Landgard lesz a kertészeti és zöldség-gyümölcs feldolgozó részleg kidolgozója és megszervezője, a Greencells Group pedig a napelem park szállítója. Magyar oldalról eddig főleg agrártermelők és szolgáltatók jöttek, az úgynevezett Smart City digitális programot a Vodafone magyar cége végezheti, a projektellenőrzés a Tomlin Kft. üzlete.

Arra a kérdésre, hogy mekkora „welcome-csomagot” ad a német beruházó a két önkormányzatnak az ügyvezető azt mondta:

„Lesz egy bizonyos összeg, amit közcélú beruházásokra fordíthatnak.”

Az úthálózat felújítására, bővítésére és más infrastrukturális fejlesztésekre, köztük egy szennyvíztisztító építésre utalt. Tóth Károly korábban nemmel felelt arra, hogy kaptak-e bármilyen adókedvezményt, mint amilyet annak idején a nagy német autógyártók az itteni üzemeik esetében.

Az alábbi agrár termékekkel foglalkozó hazai termelő vállalkozások reménykedhetnek abban, hogy beszállítók lesznek Bezenyére:

  • alma
  • paradicsom
  • uborka
  • káposzta

Maradjunk még az adóknál! Egyelőre csak a telekadó, majd a befejezés után az építményadó jöhet számításba, ezek elenyésző tételek. Sokkal fontosabb a helyi iparűzési adó, ám ez érzékeny téma és elvonása súlyos érvágás lehet. Ezt látjuk a nem kormánybarát Göd esetében és más településeken is erre lehet számítani.

Kit gyarapít majd az iparűzési adó?

Minthogy ötmilliárd forint feletti a teljes beruházás értéke és kiemelt is lett a kormányhatározat alapján, az iparűzési adóról szinte biztosan lemondhat a két önkormányzat, az a pénz a megye fennhatósága alá kerül, vagyis máshol költik el a megyében. Legalábbis, ha nem saját magának mond ellent a kormány. Lehet, hogy lesz némi visszaosztás a két településnek, de ezzel kapcsolatban még nincs kialakult központi gyakorlat. A 2021-es kezdés esetén már 2022-től termelhetnének az első egységek, sok tízmillió forintnyi iparűzési adó képződne.

A két polgármesternek nyilván első körben a megyei kormányhivatal főnökével kell egyezkednie, de kicsinek tűnik az érdekérvényesítési erejük. Akcióikról, ha voltak is, nem nagyon fognak beszámolni, most a szabályozási és területrendezési tervekre, valamint a kivitelezés kezdésére összpontosítanak. És itt jön a képbe a szabályozási tervek módosítása.

Bármilyen bevételből ugyanis akár terület alapú osztozkodás is lehet, s akkor nem mindegy, hogy melyik településhez tartozó beruházás-elem mekkora értéket képvisel. (Bezenyén 250, Hegyeshalomban 80 hektár áll rendelkezésre az építkezéshez.) Ezzel kapcsolatban az idén januári első nyilvános bemutatón még csak azt tudta mondani a két polgármester (Márkus Erika – Bezenye, Szőke László – Hegyeshalom), hogy „majd egyeztetünk”. A projekt helyi gesztora egyébként közös elhatározásuk alapján Hegyeshalom lett.

Négy faktor is segített

A FAKT AG felszámolásból, 6,3 milliárd forintért vásárolta meg a Hegyeshalom és Bezenye között található 330 hektáros területet. Évekkel ezelőtt vették górcső alá, a leányvállalatot már négy éve bejegyezték Magyarországon. Más itteni környéket is vizsgáltak, de mindent vitt, hogy karnyújtásnyira van Szlovákia és Ausztria, fontos közúti és vasúti útvonalak haladnak át rajta és mellette. Besegített, hogy fontos infrastrukturális fejlesztések a közelmúltban befejeződtek a nyugati országrészben, így a logisztikai és elosztási feltételek is javultak.

A kb. egymilliárd eurónak legalább a felét várhatóan hitelből fedezi a német vállalat. Még nem tudni, a későbbi partnerek mekkora tőkével szállnak be, ez attól is függ, hogy képesek-e kihasználni a most elég jó hitelfelvételi kondíciókat. Megtérülési időről egyelőre nem beszélnek a FAKT képviselői. Reális lehet a 10 év a saját beruházásuk esetében, a projekt nem általuk vitt más elemeinél ez akár 6-7 év is lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Befektet a Kometába az MFB-Zito páros
MTI | 2021. május 18. 17:20
Új befektetők jelentek meg a kaposvári Kometa cégnél: az MFB Invest Zrt. és a horvát Zito-csoport összesen 5,1 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre.
Agrár Német befektetőt vonhat be Csányi Sándor az egyik agrárvállalkozásába
Csabai Károly | 2021. május 11. 11:31
Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem emel kifogást, akkor a 175 éves múltra visszatekintő C. Thywissen GmbH szakmai befektetőként kisebbségi üzletrészt szerez az Ökoil Kft.-ben. E társaságban jelenleg még az a KITE Zrt. az egyedüli tulajdonos, amely részvényeit csaknem teljes egészében az OTP-vezér birtokolja.
Agrár Velünk maradnak a magas élelmiszerárak
MTI | 2021. április 27. 13:27
Erre számítanak a Takarékbank szakértői. Az élelmiszeripari alapanyagok mellett az építőipari árak is nőttek, ami a mezőgazdasági beruházások költségeit emelheti.
Agrár Új vezető került a Siemens élére
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 17:35
A magyarországi Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját 2021. május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át, Dale A. Martin tizenegy, kiemelkedően sikeres év után saját döntésére elköszön a vállalattól, nyugdíjba megy - közöte a vállalat.
Agrár Súlyosbodik az élelmiszerválság az arab világban
Káncz Csaba | 2021. április 13. 14:44
Mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható egyre súlyosabb élelmiszer-bizonytalanságnak?  A klímaváltozás és a környezeti leromlás is kihatnak az emelkedő élelmiszerárakra és a konfliktusok növekvő számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.