TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyre közelebb kerül Bezenye és Hegyeshalom ahhoz, hogy valóság legyen az álmukból: megépüljön a Lajtania Park-ra keresztelt óriási mezőgazdasági és ingatlan komplexum. A beruházó FAKT AG egymilliárd eurót költ rá. Az engedélyek már idén megszülethetnek, az építkezés 2021 első felében kezdődhet. Még nem dőlt el, mely magyar cégek nyerhetnek itt megrendelést a németek mellett.

A Lajtán innen is van élet, erre utal, hogy gyorsított ütemben zajlanak a Bezenye és Hegyeshalom közötti agrárközpont és hatalmas ingatlan komplexum előkészületei. A jelek szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóban elkészüljön ez a megaberuházás az ország észak-nyugati csücskében. Legalább háromezer munkahely jön létre, megújulhat a településeken több szociális ellátó egység és később tovább gyarapodhatnak a helyi adók segítségével.

Mintegy 500 futtballpályányi (330 hektár) területen üvegházak, haltenyésztő üzem, gyümölcsfeldolgozó egység, logisztikai központ, kamionparkoló, szolgáltató egységek, szupermarket, éttermek, hotelek nőnek ki a földből. Az ott dolgozóknak – nem tévedés – ezer új lakást is építenének a területen. Vagyis valójában egy kisváros jön létre pár év alatt.

A német céggel jó ideje kapcsolatban álló magyar KÉSZ csoport vezényelheti le a településrendezési terv elkészítéséhez szükséges szabályozási terv-módosításokat. Erre még márciusban kapott megbízást. A FAKT AG májusi hírlevelében azt olvastuk, hogy ehhez a várostervezésben jártas RegioPlan vállalkozással és az érintett önkormányzatokkal dolgoznak együtt a német cég szakemberei.

Egyelőre annyit tudni, hogy a hírhedt Eurovegassal ellentétben, aminél egységes területkezelés volt, itt a sok különféle funkció miatt fel kell szabdalni a többszáz hektárt. (Eurovegas néven hatalmas kaszinóvárost akart építeni több osztrák nagyvállalkozó, de tervüket elsodorta a válság és az egymás közti vita. Húszezer embert foglalkoztattak volna Európa legnagyobb szórakoztató központjában.)

Az egyszerűsítést szolgálja ugyanakkor, hogy egyetlen eljárási sorozatban készítik elő a változtatásokat, nem külön-külön a két településen. Bezenyén mintegy 250 hektárnyi lesz a feldolgozó és logisztikai központ, a határos Hegyeshalomban kb. 80 hektáron pedig a kiszolgáló és üzleti ingatlanok, valamint a lakónegyed.

Gátfutóból síkfutók lettek a németek!

A kormány tavaly októberben lökte meg a beruházást azzal, hogy kiemelt státuszt adott neki. Ezzel gátfutóból síkfutóvá tette a németeket, hiszen így szinte akadálytalanul mehet az engedélyezés.

Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a tervek bemutatásakor (Forrás: kormany.hu) Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a tervek bemutatásakor (Forrás: kormany.hu)

A kormány persze rajta tartja a szemét és a kezét a németeken, ennek azzal adott nyomatékot, hogy „koordinátorként a megyei kormányhivatal képviselője is részt vesz a munkában”. A FAKT-nak egyébként az agrártárcával külön is „jók” a kapcsolatai.

Tóth Károly, a FAKT Hungaria Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, hogy 2021 elejére várják a végleges engedélyeket, így a kivitelezés jövő nyáron megkezdődhet.

„Az első ütemben – ez a teljes beruházás 35-40 százaléka - az üvegházakat és a haltenyésztő üzemet szeretnénk felépíteni, de párhuzamosan a lakásépítést is meg kell kezdeni, hiszen ahogy felpörög a projekt, egyre nagyobb szükség lesz ezekre.”

– mondta, utalva arra, hogy csak ezek után jöhet a többi elem, például a logisztikai központ, valamint a szolgáltató és szociális egységek.

Lakónegyed lesz, nem munkásszálló

A FAKT AG eddig inkább az üzleti és ipari célú ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai egyégek) fejlesztésében szerzett tapasztalatot, a lakásfronton kevésbé. A vezető ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem akarják teljesen kiadni kezükből a lakásépítést, itt vegyes vállalati formát látnak megvalósíthatónak.

A látványtervek szerint szellős telepet képzeltek el, nem túl magas társasházakkal, sok zöld felülettel. Persze ez még változhat, de az biztosnak látszik, hogy nem munkásszállót akarnak felhúzni, csakhogy spóroljanak a területtel.

Ők már nyertek az üzleten

Az új negyed körül már gyülekeznek az üzletben reménykedő magyar és külföldi cégek. Eddig 50 céggel írtak alá szándéknyilatkozatot. Nem meglepő módon nagy falathoz jutott több német nagyvállalat: az E.ON a teljes energetikai tervezést és kivitelezést viszi, a Landgard lesz a kertészeti és zöldség-gyümölcs feldolgozó részleg kidolgozója és megszervezője, a Greencells Group pedig a napelem park szállítója. Magyar oldalról eddig főleg agrártermelők és szolgáltatók jöttek, az úgynevezett Smart City digitális programot a Vodafone magyar cége végezheti, a projektellenőrzés a Tomlin Kft. üzlete.

Arra a kérdésre, hogy mekkora „welcome-csomagot” ad a német beruházó a két önkormányzatnak az ügyvezető azt mondta:

„Lesz egy bizonyos összeg, amit közcélú beruházásokra fordíthatnak.”

Az úthálózat felújítására, bővítésére és más infrastrukturális fejlesztésekre, köztük egy szennyvíztisztító építésre utalt. Tóth Károly korábban nemmel felelt arra, hogy kaptak-e bármilyen adókedvezményt, mint amilyet annak idején a nagy német autógyártók az itteni üzemeik esetében.

Az alábbi agrár termékekkel foglalkozó hazai termelő vállalkozások reménykedhetnek abban, hogy beszállítók lesznek Bezenyére:

  • alma
  • paradicsom
  • uborka
  • káposzta

Maradjunk még az adóknál! Egyelőre csak a telekadó, majd a befejezés után az építményadó jöhet számításba, ezek elenyésző tételek. Sokkal fontosabb a helyi iparűzési adó, ám ez érzékeny téma és elvonása súlyos érvágás lehet. Ezt látjuk a nem kormánybarát Göd esetében és más településeken is erre lehet számítani.

Kit gyarapít majd az iparűzési adó?

Minthogy ötmilliárd forint feletti a teljes beruházás értéke és kiemelt is lett a kormányhatározat alapján, az iparűzési adóról szinte biztosan lemondhat a két önkormányzat, az a pénz a megye fennhatósága alá kerül, vagyis máshol költik el a megyében. Legalábbis, ha nem saját magának mond ellent a kormány. Lehet, hogy lesz némi visszaosztás a két településnek, de ezzel kapcsolatban még nincs kialakult központi gyakorlat. A 2021-es kezdés esetén már 2022-től termelhetnének az első egységek, sok tízmillió forintnyi iparűzési adó képződne.

A két polgármesternek nyilván első körben a megyei kormányhivatal főnökével kell egyezkednie, de kicsinek tűnik az érdekérvényesítési erejük. Akcióikról, ha voltak is, nem nagyon fognak beszámolni, most a szabályozási és területrendezési tervekre, valamint a kivitelezés kezdésére összpontosítanak. És itt jön a képbe a szabályozási tervek módosítása.

Bármilyen bevételből ugyanis akár terület alapú osztozkodás is lehet, s akkor nem mindegy, hogy melyik településhez tartozó beruházás-elem mekkora értéket képvisel. (Bezenyén 250, Hegyeshalomban 80 hektár áll rendelkezésre az építkezéshez.) Ezzel kapcsolatban az idén januári első nyilvános bemutatón még csak azt tudta mondani a két polgármester (Márkus Erika – Bezenye, Szőke László – Hegyeshalom), hogy „majd egyeztetünk”. A projekt helyi gesztora egyébként közös elhatározásuk alapján Hegyeshalom lett.

Négy faktor is segített

A FAKT AG felszámolásból, 6,3 milliárd forintért vásárolta meg a Hegyeshalom és Bezenye között található 330 hektáros területet. Évekkel ezelőtt vették górcső alá, a leányvállalatot már négy éve bejegyezték Magyarországon. Más itteni környéket is vizsgáltak, de mindent vitt, hogy karnyújtásnyira van Szlovákia és Ausztria, fontos közúti és vasúti útvonalak haladnak át rajta és mellette. Besegített, hogy fontos infrastrukturális fejlesztések a közelmúltban befejeződtek a nyugati országrészben, így a logisztikai és elosztási feltételek is javultak.

A kb. egymilliárd eurónak legalább a felét várhatóan hitelből fedezi a német vállalat. Még nem tudni, a későbbi partnerek mekkora tőkével szállnak be, ez attól is függ, hogy képesek-e kihasználni a most elég jó hitelfelvételi kondíciókat. Megtérülési időről egyelőre nem beszélnek a FAKT képviselői. Reális lehet a 10 év a saját beruházásuk esetében, a projekt nem általuk vitt más elemeinél ez akár 6-7 év is lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Friss
hírlevél