<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 7,4 százalékkal mérséklődött, miközben az élő állatok és állati termékeké 7,8 százalékkal emelkedett.

A krumpli drágul

A Privátbankár Árkosár-felmérése szerint júliusban régen látott tempóban emelkedtek az élelmiszerárak a hipermarketekben. Részletek >>>

Az augusztusi és a szeptemberi felmérés is elkészült.

2013 júliusában a gabonafélék ára 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű búza felvásárlása megkezdődött, júliusban az első hat havi mennyiség közel kétszerese került értékesítésre. Eközben az ár egy hónap alatt majdnem 30 százalékot esett. A kukoricánál még nem kezdődött el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik.

Az ipari növények ára 1,7 százalékkal csökkent az előző év júliusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 4,6 százalékkal lett alacsonyabb.

A dinnye drágább, de a többi gyümölcs olcsóbb lett

A burgonya árindexe idén júliusban 75,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára 10 százalékkal nőtt júliusban. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a görögdinnye értékesítése volt a legjelentősebb. Mindkét termék ára nőtt (26,1, illetve 8,7 százalékkal). Eközben a paradicsom ára – aminek évközben egyenletesebb az értékesítése – 17,9 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök ára 20,7 százalékkal csökkent. A meggynél 11,9 százalékkal, az őszi- és a sárgabaracknál 27,4 illetve 35,7 százalékkal csökkentek az árak az előző év júliusához mérten.

A marhahús drágul legjobban

A vágóállatok termelői árszintje júliusban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 20,2 százalékkal csökkent. A baromfi árának növekedése továbbra is jelentős volt (9,5%). A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júliusban 16,5, idén már csak 7,7% volt.

2013 júliusában az állati termékek ára 12,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 19 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 5,3 százalékkal csökkent.

Az első hét hónapban hasonló volt a helyzet

2013. január–júliusban a mezőgazdasági termelői árak 6,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette. A növényi termékek közül a burgonya ára nőtt továbbra is jelentősen, mert itt az átlagnál rosszabb termést várnak nemcsak hazánkban, hanem Európában is.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,8 százalékkal nőttek az árak az év első hét hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,9 százalékkal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (16,4 százalékkal). A tej árindexe folyamatosan hónapról hónapra növekszik, júliusban 7,9 százalékkal emelkedett.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos