3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 7,4 százalékkal mérséklődött, miközben az élő állatok és állati termékeké 7,8 százalékkal emelkedett.

A krumpli drágul

A Privátbankár Árkosár-felmérése szerint júliusban régen látott tempóban emelkedtek az élelmiszerárak a hipermarketekben. Részletek >>>

Az augusztusi és a szeptemberi felmérés is elkészült.

2013 júliusában a gabonafélék ára 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű búza felvásárlása megkezdődött, júliusban az első hat havi mennyiség közel kétszerese került értékesítésre. Eközben az ár egy hónap alatt majdnem 30 százalékot esett. A kukoricánál még nem kezdődött el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik.

Az ipari növények ára 1,7 százalékkal csökkent az előző év júliusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 4,6 százalékkal lett alacsonyabb.

A dinnye drágább, de a többi gyümölcs olcsóbb lett

A burgonya árindexe idén júliusban 75,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára 10 százalékkal nőtt júliusban. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a görögdinnye értékesítése volt a legjelentősebb. Mindkét termék ára nőtt (26,1, illetve 8,7 százalékkal). Eközben a paradicsom ára – aminek évközben egyenletesebb az értékesítése – 17,9 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök ára 20,7 százalékkal csökkent. A meggynél 11,9 százalékkal, az őszi- és a sárgabaracknál 27,4 illetve 35,7 százalékkal csökkentek az árak az előző év júliusához mérten.

A marhahús drágul legjobban

A vágóállatok termelői árszintje júliusban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 20,2 százalékkal csökkent. A baromfi árának növekedése továbbra is jelentős volt (9,5%). A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júliusban 16,5, idén már csak 7,7% volt.

2013 júliusában az állati termékek ára 12,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 19 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 5,3 százalékkal csökkent.

Az első hét hónapban hasonló volt a helyzet

2013. január–júliusban a mezőgazdasági termelői árak 6,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette. A növényi termékek közül a burgonya ára nőtt továbbra is jelentősen, mert itt az átlagnál rosszabb termést várnak nemcsak hazánkban, hanem Európában is.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,8 százalékkal nőttek az árak az év első hét hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,9 százalékkal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (16,4 százalékkal). A tej árindexe folyamatosan hónapról hónapra növekszik, júliusban 7,9 százalékkal emelkedett.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG