TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Takarmánygyártási kísérletet végez uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.

Soltész Pál a cég ügyvezetője elmondta: a piacorientált kutatás-fejlesztés keretében megvalósuló, több mint 575 millió forint értékű projekt során tejminőséget javító takarmányozási rendszert alakítanak ki, amely az elképzelések szerint jelentős mértékben javítja majd a hazai tejhasznú szarvasmarha-tenyésztés versenyképességét.

Zabos borsó alapanyagú, magas fehérjetartalmú tömegtakarmányt állítanak elő, amelynek fehérje-energia aránya jóval kedvezőbb lesz a jelenleg általánosan elterjedt kukoricaszilázsra és lucernaszénára alapozott takarmányozási rendszerekétől. A kísérlet alapján a takarmánynövényekhez úgynevezett tápláló anyagot kevernek, amellyel javítani tudják az egységnyi állati táplálékadagban a fehérje és energia arányát.

Jövő nyárig kísérleteznek

Az új takarmányozási rendszer a kutatások szerint jelentősen növelni tudja majd a szarvasmarhák tejének bioaktív anyagtartalmát, ami hozzájárul a felhasználók egészségi állapotának javulásához is - tette hozzá az ügyvezető.

Az Inter-Tram Kft. az innovatív fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv keretében csaknem 373 millió forint uniós támogatást nyert el. A beruházás többi részét, 202,5 millió forintot saját forrásából teremtette elő a társaság. A takarmánygyártási kísérlet 2014. június 30-áig tart.

Soltész Pál elmondta: a magántulajdonú cég 1991-ben jött létre, célja a mezőgazdasági termelvények új típusú felhasználásának elérése volt. Első jelentős beruházása egy biodízelüzemanyag-gyártó termelőegység létrehozása volt Mátészalkán. Az üzemben növényi olajokból állítanak elő biodízelt, amelyet a Mol Nyrt.-nek értékesítenek. Évente 9-10 ezer tonna biodízelt gyártanak napraforgó- és repce-, valamint használt olajból. A mátészalkai biodízelüzem árbevétele évi 2-2,5 milliárd forint között van, és 2013-ban is ilyen értékű forgalomra számítanak. Az Inter-Tram Kft. jelenleg csaknem hetven dolgozót foglalkoztat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél