3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha időben észrevesszük a tévedést, akkor nincs nagy baj, legfeljebb egy kis kellemetlenségben lesz részünk. Azonban, ha már útközben derül ki a hiba, az sokba kerülhet a hiba, főleg a dízeleseknek. Persze az üzemanyagrendszer tisztítása sem feltétlenül olcsó.

Kevesen gondolják, hogy tankolásnál a benzin és a gázolaj felcserélése gyakori probléma lenne az autósok körében, pedig a valóságban mindennapos esetről van szó közölte a Generali Biztosító a Privátbankárral. Az esetek többségében az autótulajdonosok tévesztenek, pedig mind az autógyártók, mind a benzinkutak folyamatosan próbálják kiküszöbölni a hibalehetőséget.

Így például számos autómárka esetén szerepel az üzemanyag fajtája a tanksapkára és a betöltőnyílás külső fedelének belső oldalára írva. Illetve a betöltőnyílásban kialakított zárszerkezettel is azt kívánják elérni, hogy a megfelelő töltőpisztolyt illesszék az autóba, de olyan megoldás is akad, amikor hangjelzés figyelmezteti a sofőrt a tévedésre. A legtöbb benzinkúton pedig úgy alakították ki a töltőpisztolyokat, hogy az újabb gyártmányú benzines kocsiba gázolajat ne lehessen tankolni. A fordított eset azonban még mindig gyakori, mert a töltőpisztoly könnyen befér a dízelautó tanknyílásába.

Akár milliós kár is lehet

Nem magyar sajátosságról van szó, hiszen külföldön sem ritka az ilyen baleset: a németországi Sárga Angyal például több mint 20 ezer esetet regisztrált 2012-ben, míg a brit biztosítók 150 ezerre becsülik az éves félretankolások számát Angliában. Idén márciusban pedig még Barack Obamával is megesett, hogy a limuzinját rossz üzemanyaggal töltötte fel a személyzete, így az elnök izraeli látogatását egy kölcsönautóval kezdte meg.

Mindezek ellenére a Generali 1200 fős reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a férfi sofőrök csupán 3 százaléka, míg a nők 8 százaléka tart attól, hogy velük ez előfordulhat. Optimizmusuknak pedig ellentmondhatna az, hogy 43 százalékuknak van olyan ismerőse, aki tankolt már hibásan. A kutatásból kiderült az is, hogy minden 20. válaszadó tankolt már nem megfelelő üzemanyagot autójába, illetve, hogy ilyenkor minden második esetben keletkezett kár az autóban, mely átlagosan 130 ezer forintot tett ki. Egy-egy drágább autó esetében azonban ez a milliós nagyságrendet is elérheti. A biztosító egyébként az ilyen esetekre is kidolgozott egy biztosítási konstrukciót.

„A nem megfelelő üzemanyag a motorba kerülve sajnos komoly károkat okozhat, ezért ha indulás előtt kiderül a hiba, ne indítsuk be a kocsit, hívjunk segítséget az üzemanyag szakszerű lefejtéséhez. Ha mégis beindítottuk a járművet, az feltehetően néhány száz méter múlva leáll. Ebben az esetben sajnos komolyabb lehet a kárunk. Mindenképpen hívjunk autómentőt, és vitessük szervizbe a járművet. Ha még szerencsénk is van, és nem ment tönkre a befecskendező rendszer illetve a motor, ezek a mentő lépések akkor is több tízezres költséget jelentenek." – mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG