<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A biztosítókhoz évente több százezer kárbejelentés érkezik, a különféle kártípusok közül a vagyonkárok a leggyakoribbak. Számos olyan furcsa, meghökkentő esetről számolt be a Generali Biztosító, amelyek még az évtizedes tapasztalattal rendelkező kárszakértőket is meglepték, de kifejezeten veszélyes lakberendezési ötletekkel találkoztak a szakemberek.

A Generali Biztosítóhoz tavaly összesen több mint 300 ezer kárbejelentés érkezett, 35 milliárd forintot meghaladó értékben. Az előző évekhez hasonlóan tavaly is a vagyonkárok voltak mind darabszámban, mind értékben az első helyen. Azonban e számtalan káreset közt is alig lehet két egyformát találni. Minden káresemény különböző, és a károsultak is különféle módokon élik meg a veszteséget, így a kárszakértő munkatársaknak nem csak szakmai felkészültségre, de nagyfokú empátiára is szükségük van.

A változatosság ellenére a legtöbb esetben kiszámítható, hogy a kárbejelentést követően mivel találkozik majd a kárrendező, de bizonyos helyzetekben még a legtapasztaltabb munkatársakat is érhetik meglepetések. 

Veszélyesek az ünnepek

Karácsony szentestéjén egy család csillagszórókkal és gyertyákkal díszítette fel a karácsonyfát, majd a kamerát előkészítették az ünnepi jelenet megörökítésére. A fények meggyújtása után elindult az apa a kamera felé, ám mire odaért, már az egész fa erősen lángolt. 

Hirtelen, a pánik hatására megragadta az égő fát, és kétségbeesésében kidobta hatodik emeleti ablakból az utcára. Szerencsére az utcán senkinek nem esett baja, ám a férfi másodfokú égési sérüléseket szenvedett, ezenkívül kigyulladt a függöny, és a lakást korom borította be. A biztosító végül megtérítette a kárt, ám érdemes levonni az eset tanulságait: rendkívül kevés figyelmetlenség és néhány pillanat is elég ahhoz, hogy a kisebb láng tomboló tűzzé váljon.

Szilveszter este történt, hogy a házigazda szerette volna kibontani a pezsgőt, ám az üveg a drót levétele után felrobbant a kezében. Bár személyi sérülés nem történt, a pezsgő a szoba egész berendezését beborította, így az étkezőasztal mellett függő, több mint 10 millió forint értékű festményt is. Próbálták letörölni a pezsgőt a képről, ám a vizes alapú festék elmaszatolódott, ez pedig jelentős anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozott a tulajdonosoknak. 

Tavaly nyáron a Generali egyik kárszakértőjét egy villához hívták ki, ahol egy konténeres teherautó figyelmetlen tolatása következtében megsérült az épület. A szokásos adatfelvétel és fényképezés befejezésével a szakértő megkezdte a jegyzőkönyv kitöltését. A házigazda behívta a házba, ahol éppen egy pornófilmet forgattak. 

Mi számít káresetnek, és mi nem?


Az évi több százezer kárbejelentésből olyanok is akadnak, amelyek nem tekinthetőek káreseménynek, azonban az ügyfelek ragaszkodnak a kárfelvételhez. Ilyen volt, amikor egy biztosított utas a villamoson ült, és egy másik utast „intenzíven lehányt”, ahogyan a kárfelvételi adatlapból kiderült. 

Előfordult az is, hogy a saját magát lakásából kizáró ügyfél berúgta a bejárati ajtaját, majd hívta a biztosító munkatársait kárfelvétel és ajtócsere miatt.

Veszélyes megoldások

De a biztosító szakértőinek látókörébe néha olyan kreatív megoldások is kerülnek, amelyek könnyen okozhatnak nagyobb problémákat, baleseteket. Például a tűzoltó-készülékek rendszeres karbantartása létfontosságú, és a füstjelző berendezések képen látható semlegesítése szintén komoly kockázatokat jelenthet.

 


Nem szerencsés a konnektorokat kulcstartónak használni, könnyen áramütés lehet a vége. A képen látható „riasztó” sem felel meg a biztosító által elfogadottnak. A vécé fölé szerelt mosógép olyan helytakarékos megoldás, mely a biztonsági szempontoknak nem felel meg. A parketta púposodása pedig beázást jelezhet, nem érdemes megvárni, amíg elfajul a helyzet.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG